Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Άγραφα: Η «ανυπότακτη»ομορφιά της Ελληνικής φύσης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Άγραφα. Μία αξέχαστη εμπειρία για τους επισκέπτες, μια αληθινή περιπέτεια ζωής για τους κατοίκους. Αγέρωχα βουνά, ανέγγιχτα από το χρόνο. Ένα φυσικό περιβάλλον, αναλλοίωτο αιώνες τώρα, που δεν έχει υποστεί επεμβάσεις και έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις πλέον καθαρές περιοχές στον πλανήτη.

Η ονομασία τους, ως Άγραφα, δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού η περιοχή δεν ήταν γραμμένη στους φορολογικούς καταλόγους του Βυζαντίου και των Τούρκων, λόγω της δυσκολίας στην πρόσβαση, αλλά και λόγω των κατοίκων τους που ήταν ανυπότακτοι και δεν δέχονταν να πληρώσουν φόρους.

Τα Άγραφα, αποτελούνται από απόκρημνες κορυφές, και εντυπωσιακές χαράδρες και είναι ένας τόπος δύσβατος. Εδώ θα βρείτε λίγους ξενώνες, ενώ το φαγητό σας θα καλύψουν οι μικρές ταβέρνες και τα καφενεία των χωριών.

Τα περισσότερα δάση στα Άγραφα αποτελούνται από οξιές και έλατα στα ψηλότερα σημεία, ενώ θα δείτε επίσης κέδρους, δρυς, καστανιές, λεύκες, πλατάνια και καρυδιές. Η χλωρίδα είναι επίσης πλούσια και θα βρείτε πολλά είδη αγριολούλουδων, βοτάνων καθώς και πολλές ποικιλίες μανιταριών. Ζαρκάδια, αρκούδες, αγριογούρουνα, κουνάβια και λαγοί είναι οι μόνιμοι κάτοικοι που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στις πλαγιές των Αγράφων, ενώ αρπακτικά πουλιά όπως ο Γυπαετός, ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, ο Ασπροπάρης και πολλά άλλα βρίσκουν καταφύγιο στο τραχύ και απροσπέλαστο περιβάλλον των βουνών των Αγράφων.

Στο πέρασμα του χρόνου τα Άγραφα δεν είχαν εξωτερικές επιρροές, δεν δέχτηκαν κατακτητές, δεν έσκυψαν το κεφάλι κι όταν οι Βυζαντινοί αλλά και οι Τούρκοι επί Oθωμανικής αυτοκρατορίας προσπάθησαν να τους φορολογήσουν δεν είχαν καμία τύχη. Τα Άγραφα εξαιρέθηκαν όχι μόνο από τη φορολογία, αλλά και από τον επικουρισμό από τουρκικές οικογένειες. Δεν γράφτηκαν σε κανένα κατάλογο και γι΄αυτό ονομάστηκαν Άγραφα.

Ο Δήμος Αγράφων σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα . Στην περιοχή θα συναντήσετε πολλές αξιόλογες μεταβυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια και παραδοσιακούς νερόμυλους και νεροτριβές.

Ο Αγραφιώτης χωρίζει τα Άγραφα σε ανατολικά και δυτικά, ενώ ένα ορεινό πέρασμα χωρίζει το κομμάτι των Αγράφων που βρίσκεται στην Ευρυτανία από αυτό της Καρδίτσας. Γνωστά ποτάμια όπως ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης, ο Μέγδοβας, ο Πάμισος διαρρέουν την οροσειρά των Αγράφων, σχηματίζοντας εκατοντάδες ρεματιές, κάνοντας το τοπίο ομορφότερο.

Επισκεφθείτε τα χωριά Βαρβαριάδα, Μάραθο, Μοναστηράκι, Βραγγιανά, Τροβάτο, Επινιανά, αλλά και την πρωτεύουσα, το χωριό Άγραφα. Το χωριό περιτριγυρίζεται από ψηλές βουνοκορφές και φαράγγια . Ο νερόμυλός του αξίζει την επίσκεψή σας, ενώ σε κοντινή απόσταση θα δείτε και το φαράγγι Χοντέϊκα στη θέση Βελή.

Σίγουρα οι λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας και της ορειβασίας θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους. Από εδώ περνά το διεθνές μονοπάτι Ε4 το οποίο κινείται παράλληλα με τον Αγραφιώτη ποταμό, προσφέροντάς μας μοναδικές εικόνες μέσα στη φύση. Τα φαράγγια της περιοχής προσφέρουν αρκετές δυνατότητες για διάσχισή τους , στους ποταμούς Τρικεριώτη και Αχελώο μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ, ενώ όσοι διαθέτετε 4χ4 θα απολαύσετε ανεπανάληπτες διαδρομές μέσα στη φύση.

Στα χωριά της περιοχής θα βρείτε ταβέρνες με ντόπιο φαγητό, το οποίο θα συνοδέψετε με δυνατό τσίπουρο που θα σας κεράσουν στις ταβέρνες και τα καφενεία των χωριών. Εσείς δεν έχετε παρά να αφεθείτε και να απολαύσετε το καθαρό περιβάλλον και την αμόλυντη φύση των Αγράφων.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση