Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

120 νέοι βρίσκουν δουλειά στον Καραγκιόζη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Εκατόν είκοσι νέοι σήμερα σε όλη την Ελλάδα παίρνουν στα χέρια τους σοβαρά την υπόθεση Θέατρο Σκιών. Πολλοί από αυτούς ήδη ασχολούνται αποκλειστικά για βιοποριστικούς σκοπούς με τη λαϊκή τέχνη που συμπληρώνει 150 χρόνια διαρκούς παρουσίας στην Ελλάδα (με πρώτο σταθμό την Πάτρα) και διαμορφώνονται αντίστοιχα οι διαφορετικές σχολές – από την πιο λόγια ώς την πιο λαϊκή – παίρνοντας τη σκυτάλη από τους παλιούς καραγκιοζοπαίχτες.

Η νέα τάση καταγράφεται και με αφορμή το πρώτο Φεστιβάλ Καραγκιόζη στη χώρα μας που διοργανώθηκε από το Πανευρωπαϊκό Σωματείο Θεάτρου Σκιών. Ολοκληρώνεται δε απόψε στο Μουσείο του Θανάση Σπυρόπουλου στους Αγίους Αναργύρους.

Ο μπερντές του βετεράνου πια Θανάση – φέτος κλείνει 60 χρόνια στην τέχνη του Καραγκιόζη και μετά τον θάνατο του Γιάνναρου είναι σήμερα ο παλιότερος – έχει μήκος πάνω από έξι μέτρα. Την Τέταρτη το βράδυ όμως ο έμπειρος καραγκιοζοπαίχτης δεν πήγε πίσω, δεν άναψε ο ίδιος τη λάμπα και δεν έπαιξε με τους βοηθούς του κάποια παράσταση του λαϊκού ήρωα με τη γνώριμη φωνή.

Κι αυτό αφού τον λόγο είχαν νέοι καραγκιοζοπαίχτες, νέα παιδιά που λατρεύουν το θέατρο σκιών και κάνουν τα πρώτα τους βήματα – αν και οι περισσότεροι από αυτούς ήδη ασχολούνται επαγγελματικά. Και ο Θανάσης είχε τον ρόλο του κριτή.

Γονείς με τα παιδιά τους και νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες είχαν γεμίσει από νωρίς το θέατρο, ενώ τα ρεμπέτικα τραγούδια που γέμιζαν τον χώρο επιβεβαίωναν πως η τέχνη του θεάτρου σκιών υπήρξε και ταυτόχρονα φορέας της λαϊκής παράδοσης. Και αυτό σήμερα ενισχύεται αφού μια σειρά από επαγγελματίες καραγκιοζοπαίχτες όπως ο Αθως Δανέλλης ή ο Ηλίας Καρελλάς συχνά συνεργάζονται και με ζωντανές ορχήστρες για τις παραστάσεις τους.

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ παρουσίασαν παραστάσεις οι νεότατοι Κωνσταντίνος Ντούμπας, Νίκος Μπαρμπούτης και Παναγιώτης Καραθάνος, ενώ ο επίσης νέος – μόνον 27 ετών – αν και πιο ψημένος και έτοιμος πια επαγγελματίας Τάσος Γεωργίου πέρασε κι αυτός πίσω από τον μπερντέ για λίγο.

ΜΥΘΙΚΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ

Βραδάκι λοιπόν, οι τοίχοι του Σπυροπούλειου Μουσείου, καλυμμένοι από φιγούρες δερμάτινες, κοπιδιαστές, πλαστικές και εκατοντάδες φωτογραφίες μυθικών παιχτών όπως του Βασίλαρου, του Φρίξου, του Χαρίδημου και του ίδιου του Θανάση Σπυρόπουλου που φέτος κλείνει 60 χρόνια στο θέατρο σκιών. Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης προφήτης» βρισκόταν σε εξέλιξη και οι γνωστοί χαρακτήρες του θεάτρου σκιών – Μορφονιός, Μπαρμπαγιώργος κ.ά. – παρέλασαν από το σεντόνι.

Δίπλα στον μπερντέ εκτυλισσόταν όλη η διαδικασία «παραγωγής». Ο Κωνσταντίνος Ντούμπας με μικρόφωνο γαντζωμένο πάνω στο στήθος και σε άψογο σπαθάρειο ύφος υποδυόταν τον Καραγκιόζη, ταυτόχρονα χτυπούσε το πόδι κάτω, ενώ ακόμη ένας νέος, ο Παναγιώτης Καραθάνος, τελούσε χρέη… «σφαλιάρας» αφού όποτε ο Καραγκιόζης χτυπούσε τον Χατζηαβάτη, ο νέος βοηθός χτυπούσε τα χαρτόνια δεμένα με σελοτέιπ πάνω στο χέρι του. Η διπλή σιδερένια ράγα όπου ήταν πάνω στηριγμένες οι φιγούρες βρισκόταν στην πλάτη των παιχτών, η μουσική εναλλασσόταν από δημοτικά σε επτανησιακά και ρεμπέτικα και κάτι από τη μαγεία της λαϊκής τέχνης που έχει 150 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα φαινόταν να έχει μεταφερθεί σε καλά – και νεανικά χέρια.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση