Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«100 λογιών ζαντίας» από το ΚΘΒΕ

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

“Οι παλαλοί σο’ άσυλον εχάσανε τ’αχούλ & οι αχουλήδες οξουκιές περάνε Beautiful…”

Με μια καυστική, σουρεαλιστική κωμωδία, που παρουσιάζεται στην Ποντιακή διάλεκτο, εγκαινιάζει την επανίδρυση της «Ποντιακής Σκηνής», το ΚΘΒΕ. Από 24 Οκτωβρίου 2012, στη Μονή Λαζαριστών.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Σε μία ψυχιατρική κλινική, κάποια απρόοπτα περιστατικά έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά παρεξηγήσεων που οδηγούν σε σπαρταριστές σκηνές γέλιου. Ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τον παραλογισμό της καθημερινότητας, την υποκρισία που όλοι λίγο ή πολύ κρύβουμε, αλλά και την αδυναμία όλων μας να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους γύρω μας.

Μια απολαυστικη Ποντιακή κωμωδία, βασισμένη στο έργο του Τζο Όρτον «Αυτά που είδε ο Μπάτλερ». Στην παράσταση θα υπάρχουν υπέρτιτλοι.

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ

To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Ποντιακής παράδοσης στη διαμόρφωση του νεοελληνικού πολιτισμού και θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της νεοελληνικής κοινωνίας, «επανιδρύει» την Ποντιακή Σκηνή, θέτοντάς την σε νέες βάσεις.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από κρατική σκηνή να παρουσιάσει στην Ποντιακή διάλεκτο ένα διαφορετικό είδος ρεπερτορίου, πέρα από τα παραδοσιακά κείμενα του Ποντιακού θεάτρου, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο νεότερες γενιές Ποντίων θεατών θα έλθουν σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα θεατρικών κειμένων. Με συνδετικό κρίκο τη γλώσσα, θα προσεγγίσουν θέματα και αναζητήσεις του διεθνούς θεατρικού γίγνεσθαι.

Φιλοδοξία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι η Ποντιακή Σκηνή να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, το εφαλτήριο για μια ουσιαστική μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού και να εξελιχθεί σε κέντρο έρευνας της Ποντιακής διαλέκτου και του Ποντιακού πολιτισμού γενικότερα.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Οι καταπληκτικοί διάλογοι στο «100 λογίων ζαντίας» σε αυτό το θεατρικό έργο είναι αδύνατον να αφήσουν αδιάφορο όποιον έχει την πολυτέλεια να… σκέφτεται.

Ένα σαρκαστικό «happy end» όπου όλα βρίσκουν τον «σωστό» δρόμο, αλλά και διάλογοι που δεν τυπώνονται ευκαιριακά στο μυαλό μας, προκαλούν το γέλιο για το γελοίο που ζούμε σήμερα!

Η ψυχιατρική κλινική ίσως είναι ο πιο εύστοχος χώρος για να εξελίξει ο συγγραφέας μας την ιστορία. Εκεί λοιπόν εγκλωβίζει τους ήρωες του έργου του. Ένας χώρος όπου τους κόβεται το φως και το «από μηχανής» κράτος τους καθοδηγεί.

Το κωμικό και το σοβαρό συνυπάρχουν! Εμάς μάς μένει να τα αναγνωρίσουμε και να αναρωτηθούμε. Με όχημα την παράσταση ας συνταξιδέψουμε με γέλιο, εκεί που μας οδηγεί ο συγγραφέας.

Ηθοποιοί

Τάσος Παλαντζίδης (Γιατρός Πρέντις)

Ιωάννα Τσερκεζίδου (Τζέραλντιν Μπάρκλεη)

Ροδή Τσολερίδου (Κα Πρέντις)

Νίκος Κανατάς (Νίκολας Μπέκετ)

Χρόνης Παυλίδης (Γιατρός Ρανς)

Γιάννης Τοπαλίδης (Αστυνόμος Ματς)

Μουσικοί

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: ο Γιώργος Μωυσιάδης (Ποντιακή λύρα) και ο Αναστάσιος Σαββόπουλος (Νταούλι).

– Συγγραφέας: Τζό Όρτον

– Ελεύθερη απόδοση – σκηνοθεσία: Τάσος Παλαντζίδης

– Σκηνικά – κοστούμια – φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς

– Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Τσερκεζίδου

– Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Τους στίχους των τραγουδιών έγραψαν ο Τάσος Παλαντζίδης και ο Τάσος Σαββόπουλος. Το κείμενο στα νέα Ελληνικά απέδωσε η Ροδούλα Τσολερίδου.

Λίγα λόγια για την Ποντιακή σκηνή

Η Ποντιακή Σκηνή του ΚΘΒΕ καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1979, με το έργο του Γεωργίου Κ. Φωτιάδη, «Τα σκοτάδια ή ο Λαζάραγας». Έκτοτε, έχουν παρουσιαστεί, στο πλαίσιο αυτής, τα εξής έργα: «Η προξενεία» (1980), «Πουγαλεμένα ψήα» (2000), «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» (2002) & «Της Τρίχας το Γεφύρ’» (2005).

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση