Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Το Πανηγύρι στους Καλαρρύτες

Τοποθεσία: Καλαρρύτες Νομός: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Περιφέρεια: Ήπειρος

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Οι γιορτές και τα πανηγύρια δίνουν την ευκαιρία στους Καλαρρυτινούς που ζουν μακριά (Θεσσαλία – Ιωάννινα – Αθήνα) να επισκεφθούν τον τόπο τους, να φροντίσουν τα σπίτια τους και να ανταμώσουν με τους συγχωριανούς τους. Από τότε που το χωριό αραιοκατοικείται, όπως άλλωστε και όλα τα χωριά της περιοχής, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι γιορτές του Αγίου Νικολάου, των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Απόκρεω και ιδιαίτερα του Πάσχα, αποτελούν λόγους επιστροφής για να γιορτάσουν στο χωριό τους.
Το καλοκαίρι που το χωριό γεμίζει με κόσμο, γίνεται και το πανηγύρι για την Παναγιά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η λειτουργία γίνεται στο ναό του Αγίου Νικολάου. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία γίνεται μεγάλο πανηγύρι, όπου συγκεντρώνονται κάτοικοι όμορων κοινοτήτων από όλα τα χωριά των Τζουμέρκων, αλλά και από τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλία και την Αθήνα. Ο χορός κρατάει όλο το βράδυ.

Την επομένη, στις 16 Αυγούστου γίνεται λειτουργία και αρτοκλασία στο εξωκκλήσι της Παναγίας και ακολουθεί για δεύτερη μέρα το πανηγύρι στην κεντρική πλατεία. Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, αυτός που αναλαμβάνει να τελέσει τη λειτουργία, ο «εορτάζων», διακόπτει το πανηγύρι. Ο ίδιος στέκεται κρατώντας την εικόνα της Παναγίας και οι πανηγυρίζοντες την προσκυνούν και παίρνουν από το μεγάλο δίσκο, βρασμένο σιτάρι διακοσμημένο με καρύδια.

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Το Πανήγυρι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι

Με καΐκια η γιορτή της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι