Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τα Πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στην Αμοργό

Τοποθεσία: Αμοργός Νομός: ΚΥΚΛΑΔΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Σε ένα νησί που έχει προστάτιδα την Παναγία (Χοζοβιώτισσα) δεν θα μπορούσε παρά το μεγαλύτερο πανηγύρι του Αυγούστου να είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια στην Αμοργό στο όνομα της Παναγίας, όπου τον Δεκαπενταύγουστο οργανώνονται πανηγυράκια (όπως στην Παναγίτσα του Κατακρωτηριού στα Κατάπολα) αλλά τα πρωτεία αναμφίβολα τα έχει η Παναγία η Επανωχωριανή στην Λαγκάδα της Αιγιάλης.

Το πανηγύρι της Επανωχωριανής είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα της Αμοργού (μαζί με εκείνο της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά) και οπωσδήποτε το μεγαλύτερο πανηγύρι της Αιγιάλης. Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Γιαλίτες, όπου κι αν κατοικούν. Έχει κι αυτό αρχαίες καταβολές και σπουδαία ιστορία, ακολουθώντας τις αμοργιανές παραδόσεις που θέλουν το φαγητό μετά τον εσπερινό να προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες, μέσα από την προσφορές των Αιγιαλιτών και την εθελοντική τους εργασία. Το βασικό φαγητό που προσφέρεται είναι το περίφημο αμοργιανό πατατάτο, με κρέας από τα πάμπολλα κατσίκια που προσφέρουν οι Γιαλίτες στην Χάρη Της. Το γλέντι που κρατάει όλη τη νύχτα γίνεται στη λόζα (πλατεία) και τις ταβέρνες της Λαγκάδας.

Ο εορτασμός της Παναγίας της Επανωχωριανής το Δεκαπενταύγουστο στη Λαγκάδα της Αιγιάλης, έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ακόμα και σήμερα γιορτάζεται με ευλάβεια και περίσσιο κέφι από τους ντόπιους και τους επισκέπτες του νησιού.

Την παραμονή, στις 14 Αυγούστου γίνεται ο Εσπερινός το απόγευμα και ακολουθεί νηστίσιμο γεύμα. Άντρες, γυναίκες, νεολαία ακόμα και μικρά παιδιά παραμένουν όλη νύχτα στο χώρο προετοιμασίας του φαγητού, στα μαγειρεία, ετοιμάζοντας το πατατατάτο, το ξυδάτο και το φρέσκο ζυμωτό ψωμί, που θα σερβιριστούν στους πιστούς μετά την Πανηγυρική Ακολουθία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το πρωί. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ολοκληρώνεται ο εορτασμός με το καθιερωμένο γλέντι στην ταβέρνα του Λουδάρου και στην Πλατεία του χωριού με παραδοσιακά όργανα, βιολί και λαούτο, από ντόπιους οργανοπαίχτες.

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Το Πανήγυρι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι

Με καΐκια η γιορτή της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι