Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Παναγία Γουμερά: “αροθυμία σ’θα τρώει με”

Τοποθεσία: Μακρυνίτσα Σερρών Νομός: ΣΕΡΡΩΝ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Σερραίοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το μοναστήρι της Παναγίας Γουμερά εδώ στην ορεινή Μακρινίτσα της επαρχίας Σιντικής (Κεντρική Μακεδονία, νομός Σερρών), αναβιώνει την μνήμη της ιστορικής Ιεράς Μονής της Παναγίας Γουμερά στην Χαλδία του Πόντου. Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες) είναι ένας φάρος της χριστιανοσύνης στα ακριτικά αυτά βουνά. Ή Ιερά Μονή, με την εκκλησία της Γενέσεως της Θεοτόκου, υπήρξε για πολλά χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, το όραμα και το όνειρο των Ποντίων που κατάγονται από την ορεινή Χαλδία του Ανατολικού Πόντου.

Παναγία Γουμερά: “αροθυμία σ'θα τρώει με”

Ή θεμελίωση της εκκλησίας της Θεομήτορος έγινε την ημέρα της Πεντηκοστής, την Κυριακή 6 Ιουνίου 1971. Από τότε υπό την προστασία Της και με την καταλυτική βοήθεια των αρχών του τόπου, των Μητροπολιτών Ιωάννου και Μακαρίου, της Μοναχής αδερφής Ευφημίας, τα μέλη του συλλόγου “Αδερφότης Ποντίων Παναγία Γουμερά” Καλλιθεας και των κατοίκων της περιοχής, η Ιερά Γυναικεία κοινοβιακή Μονή Παναγία Γουμερά έγινε ευρύτερα γνωστή και υποδέχεται τον κόσμο, χαρίζοντάς του ηρεμία, Αγάπη και γαλήνη.

Ή Μονή εορτάζει δύο φορές τον χρόνο. 8 Σεπτέμβρη (Γένεσης της Θεοτόκου) και μετά την ανέγερση της μικρής εκκλησίας της Αγίας Κυριακής, στις 7 Ιούλη. Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Μόνη στον Πόντο : Ή ακριβής ημερομηνία της ίδρυσης της Ιστορικής Μονής Παναγία Γουμερά του Πόντου δεν είναι γνωστή. Άλλες πηγές την τοποθετούν τον 8ο ή 9ο αι. και άλλες τον 10ο ή 14ο αι.

Παναγία Γουμερά: “αροθυμία σ'θα τρώει με”

Η μόνη ιστορική μαρτυρία είναι ότι το 1808 η μονή ανακηρύχθηκε Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική. Έκτοτε υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το όνομά της εικάζεται πως το πήρε από τον ιδιοκτήτης της περιοχής “Ηγουμεράς”. Έτσι λοιπόν ” του Ηγουμερά η Παναγία” έγινε με τον καιρό “Παναγία Γουμερά”.

Σήμερα στον χώρο της εκκλησίας της Γένεσης της Θεοτόκου, βρίσκεται η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η μοναδική από τις 6 σπάνιας τέχνης εικόνες που σώθηκε μετά την καταστροφή της Μονής στον Πόντο. (Δωρεά του εκ Βλαχίας Ανανία Κουζάνου του εκ Τσίτης).

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Πανηγύρι στην Όλυμπο της Καρπάθου

Τα πανηγύρια στην Έλυμπο της Καρπάθου είναι ένα ταξίδι στην παράδοση και στο χρόνο