Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Παναγία Γουμερά “Αροθυμία σ’θα τρώει με”

Τοποθεσία: Μακρυνίτσα Σερρών Νομός: ΣΕΡΡΩΝ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Σερραίοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το μοναστήρι της Παναγίας Γουμερά εδώ στην ορεινή Μακρινίτσα της επαρχίας Σιντικής (Κεντρική Μακεδονία, νομός Σερρών), αναβιώνει την μνήμη της ιστορικής Ιεράς Μονής της Παναγίας Γουμερά στην Χαλδία του Πόντου. Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες) είναι ένας φάρος της χριστιανοσύνης στα ακριτικά αυτά βουνά. Ή Ιερά Μονή, με την εκκλησία της Γενέσεως της Θεοτόκου, υπήρξε για πολλά χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, το όραμα και το όνειρο των Ποντίων που κατάγονται από την ορεινή Χαλδία του Ανατολικού Πόντου.

Παναγία Γουμερά: “αροθυμία σ'θα τρώει με”

Ή θεμελίωση της εκκλησίας της Θεομήτορος έγινε την ημέρα της Πεντηκοστής, την Κυριακή 6 Ιουνίου 1971. Από τότε υπό την προστασία Της και με την καταλυτική βοήθεια των αρχών του τόπου, των Μητροπολιτών Ιωάννου και Μακαρίου, της Μοναχής αδερφής Ευφημίας, τα μέλη του συλλόγου “Αδερφότης Ποντίων Παναγία Γουμερά” Καλλιθεας και των κατοίκων της περιοχής, η Ιερά Γυναικεία κοινοβιακή Μονή Παναγία Γουμερά έγινε ευρύτερα γνωστή και υποδέχεται τον κόσμο, χαρίζοντάς του ηρεμία, Αγάπη και γαλήνη.

Ή Μονή εορτάζει δύο φορές τον χρόνο. 8 Σεπτέμβρη (Γένεσης της Θεοτόκου) και μετά την ανέγερση της μικρής εκκλησίας της Αγίας Κυριακής, στις 7 Ιούλη. Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Μόνη στον Πόντο : Ή ακριβής ημερομηνία της ίδρυσης της Ιστορικής Μονής Παναγία Γουμερά του Πόντου δεν είναι γνωστή. Άλλες πηγές την τοποθετούν τον 8ο ή 9ο αι. και άλλες τον 10ο ή 14ο αι.

Παναγία Γουμερά: “αροθυμία σ'θα τρώει με”

Η μόνη ιστορική μαρτυρία είναι ότι το 1808 η μονή ανακηρύχθηκε Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική. Έκτοτε υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το όνομά της εικάζεται πως το πήρε από τον ιδιοκτήτης της περιοχής “Ηγουμεράς”. Έτσι λοιπόν ” του Ηγουμερά η Παναγία” έγινε με τον καιρό “Παναγία Γουμερά”.

Σήμερα στον χώρο της εκκλησίας της Γένεσης της Θεοτόκου, βρίσκεται η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η μοναδική από τις 6 σπάνιας τέχνης εικόνες που σώθηκε μετά την καταστροφή της Μονής στον Πόντο. (Δωρεά του εκ Βλαχίας Ανανία Κουζάνου του εκ Τσίτης).

Πηγές:

Κωνσταντία Δούκα

Κωνσταντία Δούκα

Η Κωνσταντία Δούκα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στις Σέρρες, σε ένα μικρό προσφυγικό χωριό. Από τότε έως και σήμερα μελετά, σπουδάζει και εργάζεται κυρίως με σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης και Πολιτισμού.

Από πολύ μικρή άρχισε την ενασχόλησή της με τον χορό και την μουσική (τραγούδι) μέσω των τοπικών λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων του τόπου. Συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις καταγραφής τοπικών ήθη, εθίμων και μουσικής.

Παράλληλα με τις σπουδές της στο τμήμα Biologia molecolare dell' Universita' di Torino (Italy) και ερχόμενη στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της, πτυχίο Φυγής, με άριστα στο ωδείο Ηχογένεση (Αθήνα). Παρακολούθησε Ούτι , θεωρία μακάμ, πράξη και ρεπερτόριο, συνόλων και ορχήστρα (Ωδείο Αθηνών, με δάσκαλο τον Χρίστο Τσιαμούλη και μαέστρο τον Ανδρέα Τσεκούρα ).Παραδοσιακό τραγούδι και χορωδία με δασκάλα την Κατερίνα Παπαδοπούλου. Θεωρία τουρκικού μακάμ και ούτι master class ρεπερτόριο Οθωμανικής περιόδου( έλληνες και σύνθετες της Πόλης), με δάσκαλο τον Yurdal Osmam Tokcan Χουδέτσι- Λαβύρινθος, Κρήτη).

Παραμένει ενεργό μέλος σε διάφορες ορχήστρες καθώς και στην χορωδία της Δόμνας Σαμίου. Εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως καθηγήτρια στο ούτι και ως επαγγελματίας μουσικός στο τραγούδι, ούτι, μπουλγαρί και ταμπουρά. Είναι μέλος του σχήματος MEDI TERRA.

Συμμετείχε σε συναυλίες, σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις και ηχογραφήσεις δίσκων. Αρθρογράφος στην ιστοσελίδα www.topoikaitropoi.gr με θέματα όπως , ήθη & έθιμα , ελληνική μουσική παράδοση κ.α. Έχει συνθέσει μουσική σε τραγούδια (στίχοι Σοφία Μ. Καραχάλιου τραγούδι Καίτη Κουλλιά ) Youtube

Φιλοδοξίες και στόχοι : Διάδοση της ελληνικής μουσικής παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Το Πανήγυρι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι

Με καΐκια η γιορτή της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι