Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Όλη η Ελλάδα, μια παρέα, σε ένα κύκλο, πρωταγωνιστές τα παιδιά»

Τοποθεσία: Ελασσόνα Νομός: ΛΑΡΙΣΑΣ Περιφέρεια: Θεσσαλία Φυλή: Θεσσαλοί

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με ιδιαίτερη επιτυχία έκλεισε, στην Ελασσόνα, η αυλαία για το μεγαλύτερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για το 4ο Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων που διοργάνωσε η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας.

Για δύο μέρες ογδόντα πέντε (85) χορευτικές ομάδες από 20 περιφερειακές ενότητες της χώρας ξεδίπλωσαν το ταλέντο, την αγάπη και το μεράκι τους για τον παραδοσιακό χορό και τον πολιτισμό γενικότερα. Στο χώρο της κεντρικής πλατείας Ελασσόνας το Σάββατο και στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης την Κυριακή, 2.010 μικροί χορευτές ηλικίας 6-15 ετών παρουσίασαν με επιμέλεια, χάρη και οργάνωση το χορευτικό τους πρόγραμμα και προσέφερε άπειρες στιγμές ικανοποίησης και ευχαρίστησης στο κοινό που τους παρακολουθούσε. Η πόλη της Ελασσόνας κατακλύστηκε από 5.000 και πλέον επισκέπτες όλων των ηλικιών, με τις εντυπώσεις όλων να είναι εξαιρετικές για την Ελλασονίτικη φιλοξενία.

Για τις ανάγκες του φεστιβάλ είχε στηθεί ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο σκηνικό το οποίο αποτελούνταν από τέσσερις εξέδρες, σε δύο επίπεδα, οι οποίες συνοδεύονταν από χαρακτηριστικές εικόνες των χωριών της ελληνικής υπαίθρου και πιο συγκεκριμένα των πετρόκτιστων σπιτιών, της εκκλησιάς, της βρύσης, του πλάτανου της πλατείας καθώς και από απεικονίσεις χορευτών παλαιοτέρων εκδηλώσεων. Αυτά, σε συνδυασμό με τον ηχητικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας και τελευταίας τεχνολογίας, δημιούργησαν ένα αισθητικό αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών των διοργανωτών. Η διοργάνωση περιελάμβανε συγκέντρωση όλων των συλλόγων στο χώρο της πλατείας και του δημοτικού χώρου στάθμευσης, παρέλαση σε κεντρικό δρόμο της πόλης, τακτοποίηση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων σε χώρο που είχε οριστεί εντός της πλατείας και παρουσίαση των χορών που είχαν προεπιλεγεί, την ίδια χρονική στιγμή, από τέσσερις χορευτικές ομάδες.

Επί δύο ώρες μικροί χορευτές από όλα τα πλάτη και μήκη της χώρας παρουσίασαν με χάρη, λεβεντιά και υπερηφάνεια χορούς της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης, της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Κρήτης. Πλήθος ακουσμάτων πλημμύρισαν και τους δύο χώρους ενώ η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα των παραδοσιακών στολών δημιούργησε ένα ψηφιδωτό χρωμάτων και εικόνων. Παράλληλα οι μικροί χορευτές των συλλόγων που επέλεξαν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή είχαν τη χαρά να απολαύσουν ένα αυθεντικό γλέντι το βράδυ του Σαββάτου σε κοσμικό κέντρο της πόλης της Ελασσόνας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν σύλλογοι από τις κάτωθι περιφερειακές ενότητες της χώρας: Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Αττικής και Χανίων.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Ακαδημίας στους 70 και πλέον συλλόγους που αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους και η οποία δε μπόρεσε να γίνει δεκτή για διαφόρους λόγους. Δεσμευόμαστε να μπορέσουμε στο 5ο Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα. Η πρωτοβουλία μας για τη διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε αυτό συνέβαλαν όλα τα μέλη του συλλόγου με την αφιλοκερδή συμμετοχή και τη θέληση τους να προσφέρουν για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Επί τρεις μήνες 60 μέλη και φίλοι του συλλόγου, μετά από συντονισμένες ενέργειες και πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα θέαμα. Το μεράκι και η θέρμη όλων των φίλων, χορευτών και υποστηρικτών της Ακαδημίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας ότι ο εθελοντισμός στις μέρες μας μπορεί να ξεπεράσει προβλήματα και αγκυλώσεις.

Ο συντονισμός όλων και η ανάγκη για επαγγελματικού τύπου διοργάνωση απαιτούσε πλήθος εργασιών τόσο από τα μέλη του συλλόγου όσο και από φορείς της πόλης. Το Δ.Σ. της Ακαδημίας ευχαριστεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για τη χρηματοδότηση με το ποσό των 4.000 ευρώ, το Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμαρχο κ. Ευαγγέλου για την επιχορήγηση με το ποσό των 2.000 ευρώ και για την προσφορά της υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και το προσωπικό του Δήμου για την αμέριστη συνεισφορά του στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους τέσσερις χορηγούς του φεστιβάλ, την αλυσίδα καφέ MIKEL, την κατασκευαστική εταιρία ΗΡΩΝ Α.Ε., την εταιρία εξοπλισμού ΓΚΟΥΝΕΛΑΣ και την τεχνική εταιρία ΜΙΧΟΣ Α.Τ.Ε. για τη χορήγηση του ποσού των 1.650 ευρώ συνολικά καθώς και όλους τους υποστηρικτές επαγγελματίες της πόλης για τη συνεισφορά τους με το ποσό των 5.060 ευρώ.
Ενημερώνει δε το κοινό της πόλης ότι το κόστος των εκδηλώσεων ανήλθε στο ποσό των 12.438 ευρώ, με έσοδα της τάξης των 12.710 ευρώ.

Παράλληλα ευχαριστεί το Α.Τ. Ελασσόνας για την πολύτιμη βοήθεια του ως προς την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας όπως και τους «Έλληνες Διασώστες» για την εθελοντική τους συμμετοχή. Η Ακαδημία ευχαριστεί επίσης θερμά το γνωστό Ελασσονίτη κ. Μαντέλα Μιχάλη για την ευγενική συμμετοχή του στην ορχήστρα που συνόδευσε το διήμερο φεστιβάλ.

Η ολοκλήρωση του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων προκάλεσε κλίμα ευφορίας τόσο στους συμμετέχοντες όσο στους διοργανωτές και τους φορείς – επαγγελματίες της πόλης. Η άψογη διοργάνωση, οι θετικότατες κριτικές από όλους τους συλλόγους και η θερμή αντιμετώπιση των εκδηλώσεων, από το κοινό της επαρχίας Ελασσόνας, δημιουργεί την απαίτηση για πραγματοποίηση αυτών κάθε χρόνο, την ίδια χρονική περίοδο και τη διαπίστωση ότι αυτή η συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων καθιερώνεται ως θεσμός στην πόλη της Ελασσόνας.

Από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του φεστιβάλ αποτελεί μία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλει η Ακαδημία για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Ένας σύλλογος που έχει δείξει τα διαπιστευτήρια του τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διάφορες χώρες, ανά την υφήλιο, τις οποίες επισκέφτηκε. Μια πολιτιστική κίνηση ανθρώπων της Ελασσόνας η οποία αποδεικνύει έμπρακτα ότι μπορεί να οραματίζεται, να δημιουργεί και να παράγει πολιτισμό μέσα από εκδηλώσεις κύρους, πανελλήνιας εμβέλειας και επαγγελματικής οργάνωσης άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοπική κοινωνία, αφουγκραζόμενη της ανάγκες της.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι ενεπλάκησαν με το φεστιβάλ, άμεσα και άμεσα, και μία ειλικρινή συγνώμη για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2016 με το 5ο Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών – εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων, στην πόλη της Ελασσόνας. Σε πείσμα των καιρών, τολμάμε να υποσχόμαστε ένα φεστιβάλ με περισσότερες δράσεις και μεγαλύτερη συμμετοχή.

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου