Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Παραδοσιακός χορός» Θεατές – Κριτές

Τοποθεσία: Ασπρόπυργος Νομός: ΑΤΤΙΚΗΣ Περιφέρεια: Αττική

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Στα χωριά του Θριάσιου Πεδίου, μεγάλες πόλεις πλέον, υπήρχε ο χορός της Κυριακής. Ένας χορός, τελετουργικός και όχι χορός διασκέδασης. Σε έναν κύκλο, με σταυρωτό πιάσιμο των χεριών, τριάντα έως και σαράντα γυναίκες ελεύθερες, αρραβωνιασμένες και νέο παντρεμένες κάθε Κυριακή τραγουδούσαν και χόρευαν έναν αργό σεμνό χορό, χωρίς δύσκολους βηματισμούς, λέγοντας αυτοσχέδια δίστιχα με ελευθερία λόγου, που απορεί κανείς σήμερα, πως σε μια κλειστή αρβανίτικη κοινωνία υπήρχε αυτό. Μπορούσε η γυναίκα να μιλήσει ανοιχτά για τον έρωτα της, για τον πόνο της και γενικά για ό,τι την απασχολούσε.

Στον Ασπρόπυργο, κάποια Κυριακή του 1899 βγήκε στον χορό, στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, μια ελεύθερη κοπέλα από φτωχή οικογένεια, να τραγουδήσει για τον καλό της ο οποίος ήταν από τις πλούσιες οικογένειες του χωριού. Εξύμνησε τα κάλλη του, την εργατικότητα του και την παλικαριά του. Στο τέλος του είπε ό,τι είμαι φτωχιά και έχω μόνο ένα σιγκούνι για προίκα, πάρε με η παράτησέ με. Ο ερωτευμένος νέος παρακολουθούσε το τραγούδι της. Όμως ως δια μαγείας λύθηκε το άλογο του και μπήκε στην αυλή της κοπέλας. Αυτό θεωρήθηκε «σημάδι» και έγινε σούσουρο στο χωριό και οι θεατές–κριτές πήραν θέση! Ο έρωτας των δυο νέων πήρε την τροπή που ήθελαν, παντρεύτηκαν!

Πηγή:

Παναγιώτης Πέστροβας

Παναγιώτης Πέστροβας

Ερευνητής λαογραφίας και δάσκαλος παραδοσιακών χορών. Γεννήθηκα το 1972 από Ασπροπύργιους γονείς και διαμένω μόνιμα στη γενέθλια πόλη. Τα ενδιαφέροντά μου, από νεαρή ηλικία, αφορούν θέματα πολιτισμού και λαογραφίας. Από το 1989 μέχρι το 2006 δίδαξα παραδοσιακούς χορούς στα παιδικά τμήματα του Δήμου Ασπροπύργου.

Είμαι υπεύθυνος της χορευτικής ομάδας του Α΄ Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ασπροπύργου. Εργάστηκα ως χοροδιδάσκαλος σε πολλούς συλλόγους στην Αττική και στη Βοιωτία, και διατηρώ εργαστήριο φωτογράφησης παραδοσιακών ενθυμημάτων. Οι δραστηριότητές μου επεκτείνονται και στη μουσική, ειδικά στο παραδοσιακό τραγούδι. Υπήρξα μέλος της παραδοσιακής χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου , και –για ένα διάστημα– ήμουν μέλος της χορωδίας της Δόμνας Σαμίου, με την οποία συμμετείχα και στην ηχογράφηση του άλμπουμ (cd) «Τα πασχαλιάτικα». Επίσης, ασχολούμαι με την σκηνοθετική επιμέλεια μουσικών παραστάσεων και αφιερωμάτων.

Η αγάπη μου για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό με ώθησε να ασχοληθώ επιμελώς με τη συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων και παλιών φωτογραφιών, καθώς και με την έρευνα, στο πεδίο της ελληνικής λαογραφίας. Συμμετείχα σε σεμινάρια παραδοσιακών χορών και παρουσίασα, μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, του δημόσιου ραδιοφώνου και ιδιωτικών σταθμών, θέματα που άπτονται της λαογραφίας του Ασπρόπυργου και ευρύτερα της Αττικής.

Επιπρόσθετα έχω δώσει διαλέξεις με θέματα σχετικά με τη λαογραφία και την ιστορία της περιοχής μου. Από το 2012 είμαι υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Ασπροπύργου και από το 2013 πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ασπροπύργου. Από τον Νοέμβριο του 2014 παρουσιάζω και έχω την επιμέλεια της εκπομπής στο Δημοτικό Κανάλι του Δήμου Ασπροπύργου Attica Tv «Πόσα έχει δει αυτός ο τόπος» έχοντας σκοπό την προβολή του Ασπρόπυργου της Δυτικής Αττικής και ευρύτερα της Αττικής, μέσα από την ιστορία και τις παραδόσεις των ανθρώπων.

Η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία και η συμμετοχή μου σε ομαδικές εκθέσεις με θέμα την Αθήνα, διοργανωμένες από την ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου, ήταν το έναυσμα για την πρώτη μου ατομική έκθεση με θέμα «Αττικής ματιές». Ο εντοπισμός και η συλλογή σπάνιων λαογραφικών θησαυρών, από κάθε γωνιά του Θριάσιου Πεδίου και γενικότερα της Δυτικής Αττικής, αποτελεί σκοπό της ζωής μου καθώς πιστεύω και υπογραμμίζω –σε κάθε ευκαιρία–, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα δημιουργικό μέλλον χωρίς τη γνώση του παρελθόντος.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο