Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ισιδώρα Μαυράκη το γένος Ηλία – Η τελευταία Ασπροπυργιά με την φορεσιά της

Τοποθεσία: Ασπρόπυργος Νομός: ΑΤΤΙΚΗΣ Περιφέρεια: Αττική

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Κάθε μέρα την χαιρετούσα, όσο έμενα στο πατρικό μου. Καθισμένη στην καρέκλα, τα τελευταία χρόνια, έξω από την αυλόπορτα. Άλλαξα γειτονιά  και δεν περνούσα από εκεί. Χθες  μου είπε στο τηλέφωνο, ο εγγονός της και καλός μου φίλος Τάσος Μαυράκης  ό,τι η γιαγιά σε περιμένει. «Δεν έχει περάσει ο Παναγιώτης να με δει» αυτό του είπε. Πήγα και την είδα.  Μια γυναίκα, με πλήρη διαύγεια πνεύματος ! Ισιδώρα Μαυράκη το γένος Ηλία. Η μεγαλύτερη σε ηλικία από τις παλιές Ασπροπύργιες, από τις παλιές Καλυβιώτισσες. Η τελευταία γυναίκα που φοράει το μαντήλι, την μπόλκα και το μισοφόρι της!

Η ταυτότητά της  γράφει  έτος γέννησης  1911 !! Κατά την ταπεινή μου άποψη, βάση της έρευνας που έχω κάνει, υπήρχε απόκλιση στις ηλικίες των γυναικών που είχαν γεννηθεί πριν το 1920 ,από δυο έως πέντε χρόνια να είναι μεγαλύτερες, γιατί πάντα τις δήλωναν όταν τις βάφτιζαν !!  Η διαύγεια του πνεύματός της  με συνεπήρε. Μας «βόλταρε» στο παλιό αλώνι του χωριού, στο Κεφαλάρι που έπλεναν τα ρούχα, στις βρύσες του χωριού αλλά το «ταξίδι» σταμάτησε στο σήμερα, λέγοντας μας να έχουμε υγεία και όλα θα περάσουν, αναφερόμενη στην σημερινή  οικονομική κρίση, αφού ενημερώνεται καθημερινά από το ραδιόφωνο!

Πηγή:

Παναγιώτης Πέστροβας

Παναγιώτης Πέστροβας

Ερευνητής λαογραφίας και δάσκαλος παραδοσιακών χορών. Γεννήθηκα το 1972 από Ασπροπύργιους γονείς και διαμένω μόνιμα στη γενέθλια πόλη. Τα ενδιαφέροντά μου, από νεαρή ηλικία, αφορούν θέματα πολιτισμού και λαογραφίας. Από το 1989 μέχρι το 2006 δίδαξα παραδοσιακούς χορούς στα παιδικά τμήματα του Δήμου Ασπροπύργου.

Είμαι υπεύθυνος της χορευτικής ομάδας του Α΄ Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ασπροπύργου. Εργάστηκα ως χοροδιδάσκαλος σε πολλούς συλλόγους στην Αττική και στη Βοιωτία, και διατηρώ εργαστήριο φωτογράφησης παραδοσιακών ενθυμημάτων. Οι δραστηριότητές μου επεκτείνονται και στη μουσική, ειδικά στο παραδοσιακό τραγούδι. Υπήρξα μέλος της παραδοσιακής χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου , και –για ένα διάστημα– ήμουν μέλος της χορωδίας της Δόμνας Σαμίου, με την οποία συμμετείχα και στην ηχογράφηση του άλμπουμ (cd) «Τα πασχαλιάτικα». Επίσης, ασχολούμαι με την σκηνοθετική επιμέλεια μουσικών παραστάσεων και αφιερωμάτων.

Η αγάπη μου για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό με ώθησε να ασχοληθώ επιμελώς με τη συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων και παλιών φωτογραφιών, καθώς και με την έρευνα, στο πεδίο της ελληνικής λαογραφίας. Συμμετείχα σε σεμινάρια παραδοσιακών χορών και παρουσίασα, μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, του δημόσιου ραδιοφώνου και ιδιωτικών σταθμών, θέματα που άπτονται της λαογραφίας του Ασπρόπυργου και ευρύτερα της Αττικής.

Επιπρόσθετα έχω δώσει διαλέξεις με θέματα σχετικά με τη λαογραφία και την ιστορία της περιοχής μου. Από το 2012 είμαι υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Ασπροπύργου και από το 2013 πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ασπροπύργου. Από τον Νοέμβριο του 2014 παρουσιάζω και έχω την επιμέλεια της εκπομπής στο Δημοτικό Κανάλι του Δήμου Ασπροπύργου Attica Tv «Πόσα έχει δει αυτός ο τόπος» έχοντας σκοπό την προβολή του Ασπρόπυργου της Δυτικής Αττικής και ευρύτερα της Αττικής, μέσα από την ιστορία και τις παραδόσεις των ανθρώπων.

Η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία και η συμμετοχή μου σε ομαδικές εκθέσεις με θέμα την Αθήνα, διοργανωμένες από την ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου, ήταν το έναυσμα για την πρώτη μου ατομική έκθεση με θέμα «Αττικής ματιές». Ο εντοπισμός και η συλλογή σπάνιων λαογραφικών θησαυρών, από κάθε γωνιά του Θριάσιου Πεδίου και γενικότερα της Δυτικής Αττικής, αποτελεί σκοπό της ζωής μου καθώς πιστεύω και υπογραμμίζω –σε κάθε ευκαιρία–, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα δημιουργικό μέλλον χωρίς τη γνώση του παρελθόντος.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο