Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης ιδρύθηκε το 1982. Η αρχική ονομασία του συλλόγου ήταν Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης «Το Βελέσνικο», αλλά μετονομάστηκε το 1991 σε «Στάθης Ουσταμπασίδης» στη μνήμη ενός δραστήριου μέλους του που χάθηκε άδικα στα 20 του χρόνια.
Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «Δίκτυο Περραιβία», μιας δευτεροβάθμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εκπροσωπεί 60 και πλέον συλλόγους Ελασσονιτών από όλο τον κόσμο.
Σκοποί του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης είναι η διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του χωριού (κυρίως της ποντιακής παράδοσης) και η τόνωση της πνευματικής και πολιτιστικής κίνησης της περιοχής. Επίσης, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλοβοήθειας μεταξύ όλων των χωριανών, καθώς επίσης και η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της ισότητας και της δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο των κατοίκων του χωριού.
Από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής του, οργάνωσε χορευτικό τμήμα, το οποίο συμμετείχε σε πολλές χορευτικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και θεατρικό τμήμα, που έδωσε πολλές παραστάσεις στη Αετοράχη και στα γύρω χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Πραγματοποίησε πολλές εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή της ιστορίας του χωριού και γενικότερα του ποντιακού ελληνισμού. Σημαντικές εκδηλώσεις που έκανε ο Σύλλογός μας είναι: Το 1991 τίμησε όλους τους δασκάλους που δίδαξαν στο σχολείο του χωριού από την ίδρυση του, ένα χρόνο μετά οργάνωσε συγκινητική εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, όπου τίμησε τους πρώτους πρόσφυγες χωριανούς που ήρθαν από τον Πόντο. Το 1999 οργάνωσε γιορτή παραδοσιακής ποντιακής κουζίνας, ενώ πριν δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού με τη συμμετοχή καταξιωμένων Πόντιων καλλιτεχνών. Επίσης, στα είκοσι έξι χρόνια λειτουργίας του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης οργάνωσε πλήθος διαλέξεων, συνεστιάσεων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων.
Κορυφαία εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης αποτελεί το πανηγύρι που τελείται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων. Τις διήμερες εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις – εκθέσεις – ποντιακό και δημοτικό γλέντι) παρακολουθούν περίπου 2.000 άτομα, κάτοικοι της Ελασσόνας και των γύρω χωριών, καθώς και όλοι οι Αετοραχίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του πανηγυριού κάθε χρόνο γίνεται τιμητικό αφιέρωμα σε πρόσωπα που έχουν διακριθεί και προσφέρει στο χώρο τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Σύλλογός μας έχει τιμήσει την ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου, το διεθνή ποδοσφαιριστή Γιώργο Κούδα, τον Πόντιο ηθοποιό Λάζο Τερζά, καθώς και το ραψωδό της ποντιακής μουσικής, Χρύσανθο Θεοδωρίδη.
Η δίψα και το μεράκι των Αετοραχιτών για τον πολιτισμό και την παράδοση οδήγησαν στην κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Αετοράχης. Κατασκευάστηκε με την εθελοντική εργασία και τις προσφορές των κατοίκων, με ομαδικές καλλιέργειες γεωργικών προϊόντων (καπνού – καλαμποκιού) και με προσφορά καλλιεργούμενων εκτάσεων της εκκλησίας, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν για την αποπεράτωσή του. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και το θαυμασμό του δημοσιογραφικού κόσμου, για αυτό και έχουν γίνει πολλά αφιερώματα από τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης, εκτός από πολιτιστική του δράση, ξεχωρίζει και για τις κοινωνικές του ευαισθησίες, καθώς ενίσχυσε οικονομικά τους σεισμόπληκτους της Αθήνας το 1999, κ.ά..
Πρόσφατα, εξέδωσε τη δική του τριμηνιαία εφημερίδα. Η «Φωνή της Αετοράχης» έχει σαν στόχο να φέρνει σε επικοινωνία τους Αετοραχίτες που βρίσκονται διασκορπισμένοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που για αρκετά χρόνια υποστηρίχθηκε από τα μέλη του συλλόγου.
Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας υπάρχουν παλιές φωτογραφίες του χωριού, φωτογραφίες από δραστηριότητες του συλλόγου, δελτία τύπου, νέα και ανακοινώσεις του συλλόγου, πληροφορίες για την επαρχία Ελασσόνας, ιστορικά στοιχεία για τον Πόντο κ.ά..
Σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης αριθμεί περίπου 1.500 μέλη σ’ όλο τον κόσμο.