Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ταξιάρχης Χαλκιδικής – Το χωριό με τις φυτείες ελάτων

Τοποθεσία: Ταξιάρχης Χαλκιδικής Νομός: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Θεσσαλονικείς

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ταξιάρχης, περιοχή ασύγκριτης ομορφιάς, με μαγευτική θέα προς κάθε κατεύθυνση. Στο Ταξιάρχη λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλές φυτείες ελάτων. Οι περισσότερες οικογένειες, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, ασχολούνται με την καλλιέργεια αυτών των δέντρων. Τα περισσότερα έλατα που μπαίνουν στα σπίτια όλης της Ελλάδας τα Χριστούγεννα, προέρχονται από τον Ταξιάρχη.

Κάθε χρόνο, τον Δεκέμβρη, ετοιμάζονται και ξεκινούν για τη Θεσσαλονίκη, για την Αθήνα, παραγωγοί από το χωριό αυτό για να πουλήσουν δεκάδες χιλιάδες φυσικά έλατα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η οικονομία του Ταξιάρχη, καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα αυτά.

Ταξιάρχης Χαλκιδικής - Το χωριό με τις φυτείες ελάτων

Η καλλιέργεια αυτή ξεκίνησε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ορεινής οικονομίας του υπουργείου γεωργίας με τους αγρότες ορεινών περιοχών. Στη Χαλκιδική η πρωτοβουλία αυτή του κράτους είχε μεγάλη απήχηση στα χωριά του Χολομώντα και ιδιαίτερα στον Ταξιάρχη. Εκατοντάδες ιδιόκτητα στρέμματα άγονων εκτάσεων που είχαν εγκαταλειφθεί, ξαναπήραν ζωή και άρχισαν να προσφέρουν το οξυγόνο τους και την ομορφιά τους (το φυσικό δέντρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του απορροφά από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και άλλα βλαβερά αέρια και εκλύει οξυγόνο). Υπολογίζεται μάλιστα ότι ένα έλατο για να κοπεί και να φτάσει να μπει μέσα στο σπίτι μας στολισμένο πρέπει να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια ώστε να αναπτυχθεί κατάλληλα.

Ποιος να το φανταζόταν ότι αυτό το πανέμορφο δέντρο χρειάζεται να το φροντίζει κάποιος τόσα χρόνια, να ξεκινήσει από ένα ορεινό χωριό της Χαλκιδικής για να χαρίσει χαμόγελα χαράς σε χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα! Έλατα = Ταξιάρχης Χαλκιδικής λοιπόν!

Αριστοτέλης Φλέσσας

Αριστοτέλης Φλέσσας

Είμαι Καθ. Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς (ΔΠΘ). Ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα ως Δάσκαλος στον σύλλογο στον οποίο πήγαινα από μικρό παιδί , τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυγύρου. Από το τέλος του 2014 ξεκίνησα να διδάσκω και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης σε ένα χωριό όπου βρίσκεται η Πύλη του Αγίου Όρους και οι κάτοικοι του είναι πρόσφυγες απο τη ''Ρωμιοθάλασσα" της Προποντίδας.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ήθη και Έθιμα, η φυσιογνωμία ενός λαού

Ο κ.Νίκος Ζυγογιάννης μας μιλάει για το τι είναι τα Ήθη και τα Έθιμα