Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αφιέρωμα στην Κατίνα Παππούλη, την υπέροχη φωνή από την Αντιμάχεια της Κω

Τοποθεσία: Αντιμάχεια Κω Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Δωδεκανήσιοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Σε έναν υπέροχο άνθρωπο, σε μια υπέροχη φωνή, που “έφυγε” τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 από κοντά μας! Που θα μας συντροφεύει από ψηλά στις παρέες και στα γλέντια μας και είμαι σίγουρος ότι θα σιγοτραγουδάει!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αικατερίνη (Κατίνα) Παππούλη γεννήθηκε στην περιοχή Βαλλάρη στην Αντιμάχεια στις 2-2-1937. Πέμπτο παιδί απο τα έξι του Σταμάτη Σακκέλη και της Παρασκευής Πόγια.Σε ηλικία τεσσάρων ετών μένει άστεγη αφού οι Ιταλοί κατεδάφισαν ολόκληρο τον οικισμό για την επέκταση του τότε στρατιωτικού αεροδρομίου. Έτσι αναγκάζονται αφού πρώτα βρούν προσωρινά στέγη στό ξωκλήσι του Αη-Γιώργη να εγκατασταθούν στην Αντιμάχεια μαζί φυσικά με την οικογένειά της. Τα χρόνια όμως που ακολουθούν είναι πολύ φτωχά και δύσκολα και για να βοηθήσει την οικογένειά της θα φύγει για να δουλέψει ως οικιακή βοηθός στην Αθήνα. Εκεί ακούει πολύ ραδιόφωνο και έτσι αρχίζει να μαθαίνει και να τραγουδά όλα τα δημοτικά τραγούδια που ακούγονταν τότε. Το 1956 θα επιστρέψει στην Αντιμάχεια και μετά απο τρία χρόνια παντρεύεται τον Χρήστο Παππούλη με τον οποίο αποκτά δυο γιούς, τον Στέλιο και τον Κυριάκο.

Για κάποια χρόνια θα τραγουδά ερασιτεχνικά σε φιλικούς και συγγενικούς γάμους, κατά την διάρκεια του ξυρίσματος του γαμπρού ή το στόλισμα της νύφης. Απο το 1978 θα είναι στο μουσικό συγκρότημα του βιολιστή και αδελφού της Γιώργου Σακκέλη με τον Σαράντο Χαρμαντά στο ακορντεόν, τον Γιώργο Κιλιμάτο αρχικά στο λαγούτο τον οποίο αντικαταστά ο Νίκος Παπούλης το 1980. Μετά τον θάνατο του αδελφού της το 1988 θα συνεχίσει για λίγο με το ίδιο μουσικό σχήμα με βιολιστή τον Μανόλη Βαρκά. Τα επόμενα χρόνια θα τραγουδά πλέον μόνο τιμητικά σε κάποιες εκδηλώσεις. Το 1971 συμμετέχει σε ηχογράφηση του Σίμων Καρά στην Αντιμάχεια ενώ το 1976 ηχογραφεί στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρόδου 18 τραγούδια, το 1997 ηχογραφεί μερικά τραγούδια σε CD της FM RECORDS, το 2000, το 2004 και το2008 συμετέχει αντίστιχα σε CD του Δήμου Ηρακλειδών, της νομαρχίας Δωδεκανήσου και του πολιτιστικού συλλόγου Αντιμάχειας.


Οι φωτογραφίες είναι από την δράση Μπροβάλετε Μπροβάλετε

Gallery

Γιάννης Μαστόρος

Γιάννης Μαστόρος

Χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών ελληνικών χορών όπου κατάγεται, ζει και διδάσκει στην Κω.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο