Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «Ο Μωριάς»

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ρόδου «Ο ΜΟΡΙΑΣ» ιδρύθηκε στις 13 Ιουνίου 1965 από Πελοποννησίους της Ρόδου, που εγκαταστάθηκαν μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  230 μέληΤοποθεσία: Πελοπόννησος Περιφέρεια: Πελοπόννησος Φυλή: Πελοποννήσιοι

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Σκοπός της ιδρύσεως του «συλλόγου των εν Ρόδω πελοποννησίων» ήταν η σύσφιξη των πατριωτικών σχέσεων και η αρμονική συμβίωση με κύριο σύνθημα του συλλόγου «Αγάπη προς τη Ρόδο». Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Κωνσταντίνος Γκόνος και συνοδοιπόροι στο πρώτο συμβούλιο ο Γκιοκας Αλέξης, ο Αριστείδης Αργυράκης, ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο Νικόλαος Παπαδόπουλος η κόρη του οποίου δραστηριοποιείται σήμερα ενεργά στο σύλλογο συνεχίζοντας το έργο του αείμνηστου πατέρα της.

  Τα χρόνια που ακολούθησαν ο σύλλογος είχε μια πορεία σχεδόν αδρανή όμως στις 29/07/1979, 39 νέα μέλη με πρόεδρο τον Αριστείδη Αργυράκη «επανιδρύουν» το σύλλογο με το ίδιο σύνθημα «Αγάπη προς τη Ρόδο» και δίνοντας του μια νέα αίγλη οργανώνοντας χοροεσπερίδες που άφησαν εποχή και συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις της Ρόδου. Αποφασίζεται επίσης, επίσημη γιορτή του συλλόγου να είναι η 25η Μαρτίου ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Το 1990 αγοράστηκε και η αίθουσα του συλλόγου οπού βρίσκεται μέχρι σήμερα στην οδό μεγάλου Κωνσταντίνου 39 ενώ το 1993 δημιουργείται και η χορευτική ομάδα του συλλόγου αποτελούμενη από παιδιά πελοννησίων και φίλων η οποία λειτούργησε για 2 χρόνια.

  Στην πορεία των χρόνων ο σύλλογος λειτουργούσε ενεργά μέσω της καθιερωμένης χοροεσπερίδας του στις 25 Μαρτίου ενώ τα τελευταία χρόνια αρχίζουν προσπάθειες ανοδικής πορείας όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στις εκδηλώσεις τις Νομαρχίας αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και η συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του ΠΟΑΔΡ στην Ροδιακή Έπαυλη το 2005. Σιγά σιγά ο σύλλογος αναλαμβάνει πολλές και νέες δράσεις. Συναυλία με τον ροδίτη τραγουδιστή και τραγουδοποιό Βασίλη Καζούλλη και η παρουσίαση του βραβευμένου παιδικού βιβλίου «Το παραμύθι της μουσικής» με τη Βασιλική Νευροκοπλή. Εκδηλώσεις που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

  Ταυτόχρονα στις 20 Νοεμβρίου 2010 ξεκίνησε η λειτουργία χορευτικής ομάδας με σκοπό την εκμάθηση παραδοσιακών χορών όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Την επιμέλεια της χορευτικής ομάδας έχει, μέχρι και σήμερα, ο Κώστας Κατσικανταής ο οποίος βοηθάει αφιλοκερδώς την ομάδα μας προσφέροντας τις γνώσεις και το χρόνο του σε αυτήν. Η πρώτη εμφάνιση της χορευτικής μας ομάδας ήταν στην χοροεσπερίδα του συλλόγου μας στις 24 Μαρτίου 2011.

  Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια του συλλόγου για την ανάδειξη και διατήρηση της παράδοσης της Πελοποννήσου. Μέσα από συνεχή συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, λαογράφους, χοροδιδασκάλους από κάθε νομό της Πελοποννήσου, καταφέραμε να συλλέξουμε ένα αρκετά σημαντικό λαογραφικό υλικό από παραδοσιακούς χορούς, ήθη, έθιμα και φορεσιές του τόπου μας. Σκοπός μας είναι η προβολή όλου αυτού του υλικού ώστε να αναδειχθεί και να διασωθεί η παράδοση της Πελοποννήσου.

  Ο σύλλογος μας όμως ανέπτυξε και άλλες δραστηριότητες. Το εξωκλήσι των Ταξιαρχών στην περιοχή Τρείς της Ρόδου, «υιοθετήθηκε» από το σύλλογό μας και έγινε σημείο αναφοράς του συλλόγου και των μελών του. Φροντίσαμε τον εξωραϊσμό του εξωκλησιού και των γύρω χώρων και αναλάβαμε το πανηγύρι του στις 5 Σεπτεμβρίου, παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου.

  Την 1η Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήσαμε μεγάλη συναυλία με το μεγάλο δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη και τη συνεργάτιδα του Νεκταρία Καραντζή. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Αηδονίδη για την τιμή που μας έκανε και αποδέχθηκε την πρόσκληση μας.

  Ακολούθησαν και άλλες δράσεις. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά, μπαζάρ με παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, αλλά και η καθιερωμένη χοροεσπερίδα μας στις 24 Μαρτίου 2012. Η χορευτική μας ομάδα παρουσίασε χορούς της Πελοποννήσου όπου κάποιοι από αυτούς παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό της Ρόδου και ενθουσίασαν. Ακόμη η ομάδα μας εμφανίστηκε και στη γιορτή που διοργάνωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής «Το Αμπερνάλλι» παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.

  Gallery

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.