Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Ρηγίου “Μέγα Ζαλούφι”

Το Ρήγιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, δεν είχε την τύχη να διαθέτει κανενός είδους σύλλογο. Η φτώχεια, η μετανάστευση – που απομυζούσε την ικμάδα του χωριού – και η άγνοια θα έπρεπε, ίσως, να θεωρηθούν τα κύρια αίτια για την ανυπαρξία οποιασδήποτε πολιτιστικής δραστηριότητας. Τον Οκτώβριο του 1994, ωστόσο, ένας 40άρης Ρηγιώτης …

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    Τοποθεσία: Ρήγιο Νομός: ΕΒΡΟΥ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    Το Ρήγιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, δεν είχε την τύχη να διαθέτει κανενός είδους σύλλογο. Η φτώχεια, η μετανάστευση – που απομυζούσε την ικμάδα του χωριού – και η άγνοια θα έπρεπε, ίσως, να θεωρηθούν τα κύρια αίτια για την ανυπαρξία οποιασδήποτε πολιτιστικής δραστηριότητας. Τον Οκτώβριο του 1994, ωστόσο, ένας 40άρης Ρηγιώτης – που επέστρεψε στο χωριό με την οικογένεια του, μετά 20ετή παραμονή στην Αθήνα, ο Μπαλτατζής Αθανάσιος, βοηθούμενος από τη ζωντάνια της ηλικίας και τις εμπειρίες από την πρωτεύουσα, κατέχοντας δε την απαραίτητη – όσο και απαιτούμενη – διάθεση για ένα τέτοιο εγχείρημα, προκάλεσε το ενδιαφέρον των συγχωριανών του για παρόμοιου είδους δραστηριότητες, φτάνοντας έτσι, τον Ιανουάριο του 1995, στην ίδρυση πολιτιστικού συλλόγου.

    Πολιτιστικός Σύλλογος “Μέγα Ζαλούφι”

    Δημιουργήθηκε με την απόφαση 10/43/4/1995 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ορεστιάδας. Το καταστατικό του – αποτελείται από είκοσι έξι (26) άρθρα – εγκρίθηκε και υπογράφτηκε από τους ιδρυτές τουστις 12/1/1995 στο Ρήγιο.

    Στεγάστηκε στο – κλειστό πια – δημοτικό σχολείο όπου δημιουργήθηκε και λαογραφικό μουσείο. Έχοντας, λοιπόν, αυτό ως “βάση” ο Σύλλογος προέβη σε ένα αριθμό δραστηριοτήτων που θα άξιζε πράγματι να τύχουν προσεκτικής παρουσίασης:

    — Χορευτικό συγκρότημα: Η επιθυμία των ιδρυτών του για διάδοση των εθίμων και των παραδόσεων δε θα μπορούσε παρά να υλοποιηθεί βασιζόμενη στο προσφορότερο όσο και ευκολότερο μέσο, δηλαδή το χορό και το τραγούδι. Έτσι – ήδη, από το 1994, δηλαδή πριν ακόμη την επίσημη σύστασή του – η πρώτη κίνηση ήταν η δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος αποτελούμενο από δεκαέξι (16) γυναίκες.

    — “Τα Μπαμουσιάρια” ή ” Μπαμπουσαραίοι”: Το χαρακτηριστικό έθιμο του Ρηγίου τελείται κάθε δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Το έθιμο του Μπαμπούσιαρου Ρηγίου Παρουσιάστηκε και Παρουσιάζεται σε όλον τον Έβρο και την Θράκη. Συγκεκριμένα από το 1995 μεχρι και σήμερα, συχνή είναι η παρουσία του κάθε προπαραμονή των Χριστουγέννων μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρουπόλης μαζί με άλλα εθιμα της Θράκης. Στο κάστρο Διδυμοτείχου με την ΕΤ-3 κυριακή στο χωριό.Στην Ορεστιάδα, με το καλωσόρισμα του νέου έτους. Στο παραδοσιακό καρναβάλη Φερών. Στην Βύσσα, στο Σουφλί, στις Σάππες, στο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής,Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

    —Τέλεση χορευτικών εκδηλώσεων: Από το 1995, κάθε 21 Μαΐου, – που γιορτάζει η εκκλησία – γίνονται στην πλατεία του χωριού χορευτικές εκδηλώσεις με συμμετοχή συγκροτημάτων γειτονικών χωριών με παρουσία, μάλιστα, των τοπικών επισήμων αλλά και συνοδεία ορεκτικών εδεσμάτων.

    —”Τα δαχτυλίδια”: Τελείται του Αγίου Γεωργίου κάθε χρόνο και είναι ένα κατ’ εξοχήν ερωτικό έθιμο με πρωταγωνιστές ανύπανδρες γυναίκες και ελεύθερους άνδρες. Ένα ακόμη έθιμο που αναβιώνει παλιότερες εποχές, τότε που η τέλεσή τους ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούν άνδρες και γυναίκες και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους με απαγγελία στίχων ερωτικού περιεχομένου.

    —Διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του χωριού, τοποθέτηση δέντρων και γρασιδιού στο χόρο.

    —Εκδρομή – Επίσκεψη, στη γενέτειρα γη του Μεγάλου Ζαλουφιού, στις 10 Οκτωβρίου 1998 και 16 Σεπτεμβρίου 2000.

    —Ο πολιτιστικός σύλλογος Ρηγίου “Μέγα Ζαλούφι” στα πλαίσια των Ελευθερίων Διδυμοτείχου παρουσίασε χορούς του τόπου του. Οι κάτοικοι του χωριού πρόσφυγες από την αντίπερα όχθη του ποταμού Έβρου, συγκεκριμένα από το Μεγάλο Ζαλούφι, μετέφεραν στην καινούργια πατρίδα τους την πολιτιστική κληρονομιά τους. Αυτή την κληρονομιά παρουσίασαν στο κατάμεστο γήπεδο του Διδυμοτείχου. Μάλιστα οι γνήσιοι χοροί της Θράκης παρουσιάστηκαν από τις Ρηγιώτισσες στη δική τους καθαρά τοπική διάλεκτο, την Αρβανίτικη.

    —Δράμα, 9ο Ετήσιο συνέδριο για τον ελληνικό χορό που έγινε στην Δράμα της 15 Ιουλίου 1995. Ο πολιτιστικός σύλλογος Ρηγίου “Μέγα Ζαλούφι” παρουσίασε χορούς του τόπου του. Το κοινό της Δράμας έμμειναν ενθουσιασμένοι με τα αρβανίτικα τραγούδια όπως και με τις τοπικές ενδυμασίες.

    —Ελευθέρια Αλεξανδρούπολης 28 Μαιου 2000. Η χορωδία του συλλόγου Ρηγίου “Μέγα Ζαλούφι” τραγουδά αρβανίτικα και παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης στο δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης. Κάποια από τα τραγούδια είναι:

    1.Αρβανίτικο Τραγούδι Συρτός Θράκης (Νίγκελε)

    2.Ζωναράδικος (Ρηγιώτικη χαρά)

    3.Αρβανίτικο Τραγούδι Ρουσάνο (Χορός με Τραγούδι)

    4.Αρβανίτικο Τραγούδι (Ντιάλι Ζαλούφι)

    5.Αρβανίτικο Τραγούδι – Ζωναράδικος (Τόντορε)

    6.Αρβανίτικο Τραγούδι (Τριανταφλιά μου Καραγκιόζε)

    Gallery

    Πηγή:

    Νέα/Εκδηλώσεις

    • Νέα Συλλόγων

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.