Σκοπός και στόχος
Ο πολιτιστικός σύλλογος «Παραδοσιακοί Δρόμοι» αποτελεί ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 από ανθρώπους που αγαπούν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό και το δημοτικό τραγούδι. Ως εκ τούτου, ο σύλλογος απευθύνεται σε όλους εκείνους που αγαπούν εν γένει την ελληνική παράδοση. Απώτερος στόχος είναι η γνωριμία με τις κατά τόπους παραδόσεις της Ελλάδας – χωρίς, ωστόσο, να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτές – μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων που έχουν σαν επίκεντρό τους το χορό.
Από τους επιμέρους στόχους του συλλόγου, μπορούμε να αναφέρουμε ως κυριότερους τους ακόλουθους:
- H διατήρηση και διάδοση των ηθών και των εθίμων, καθώς επίσης και των τραγουδιών και των χορών της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.
- H αναζήτηση, περισυλλογή και διαφύλαξη πάσης φύσεως αντικειμένων που σχετίζονται με την ελληνική παραδοσιακή τέχνη και τη λαογραφία.
- H πνευματική καλλιέργεια και η ψυχαγωγία των μελών, μέσα από τη διεξαγωγή πλήθους δραστηριοτήτων.
- H συνεργασία με συλλόγους ή άλλους φορείς με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού εν γένει.
Δραστηριότητες
Ο πολιτιστικός σύλλογος «Παραδοσιακοί Δρόμοι», ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει καταφέρει να επιτύχει πολλούς από τους στόχους που τέθηκαν κατά τη δημιουργία του. Έτσι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του συλλόγου λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα:
• Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών: λειτουργούν ένα παιδικό τμήμα και δύο τμήματα ενηλίκων (αρχάριων και προχωρημένων), καθώς επίσης και τμήμα παραστάσεων.
• Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων: παραδίδονται μαθήματα των περισσότερων παραδοσιακών κρουστών (τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι).
Πέρα, όμως, από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα του συλλόγου κάθε εβδομάδα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Ιουνίου, έχουν δημιουργηθεί παράλληλα και λειτουργούν στα πλαίσια του συλλόγου:
• Μουσικό αρχείο: περιλαμβάνει περισσότερους από 400 δίσκους παραδοσιακής μουσικής από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Το μουσικό αρχείο βιβλιοθήκη λειτουργεί σαν δανειστική βιβλιοθήκη και διέπεται από εσωτερικό κανονισμό.
• Δανειστική βιβλιοθήκη: περιλαμβάνει βιβλία λαογραφικού ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχει πλήθος βιβλίων που σχετίζονται με το χορό. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική και διέπεται από εσωτερικό κανονισμό.
• Ελεύθερο τμήμα: τμήμα ανοιχτό σε όλους, στο οποίο γίνονται συζητήσεις, προβολές και πολλές άλλες δραστηριότητες που έχουν σαν επίκεντρό τους την προαγωγή του πολιτισμού.
Τέλος, ο σύλλογος διοργανώνει και έχει συμμετάσχει σε πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, εντός και εκτός Αττικής:
• Διοργάνωση εκδηλώσεων και ψυχαγωγικών εκδρομών (1ο και 2ο αντάμωμα φίλων παράδοσης) και γλέντια σε ποικίλες περιστάσεις (απόκριες, Χριστούγεννα, λήξη χρονιάς κλπ).
• Συμμετοχή σε χορευτικές παραστάσεις (Αρμάτα Δήμου Σπετσών, αντάμωμα Δήμου Χολαργού, αντάμωμα Ηπειρωτών Αργυρούπολης κλπ).
Οργάνωση
Ο σύλλογος απαρτίζεται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας και τρία μέλη) με δύο αναπληρωματικά μέλη, τριμελή Εξελεγκτική Επιτροπή με τρία αναπληρωματικά μέλη και Γενική Συνέλευση, την οποία απαρτίζουν όλα τα ταμειακώς εντάξει μέλη του συλλόγου. Το Δ.Σ. είναι το αρμόδιο όργανο του συλλόγου για τη λήψη όλων εκείνων των αποφάσεων που σχετίζονται με τη διοίκηση και την οργάνωση του συλλόγου. Η Ε.Ε. αποσκοπεί στον έλεγχο της σωστής λειτουργίας του Δ.Σ. Τέλος, η Γ.Σ. είναι αρμόδια για τον απολογισμό των πεπραγμένων και τον προϋπολογισμό της λειτουργίας του συλλόγου. Ωστόσο, η ανάληψη πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την προαγωγή και την ανάπτυξη του συλλόγου έγκειται στη διακριτική ευχέρεια όλων των μελών.