Λειτουργεί με ποικίλες δραστηριότητες που αποσκοπούν τόσο στην εύρεση και διατήρηση των πολιτισμικών, λαογραφικών στοιχείων και ιδιαιτεροτήτων του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής και ευρύτερα του Ελληνικού, όσο στην ψυχαγωγία και επιμόρφωση όλων των κατοίκων. Διαθέτει τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, τμήματα κοπτικής ραπτικής, κεντήματος και λαογραφίας.
Η χορευτική ομάδα που εκπροσωπεί το Πολυδένδρι έχει παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Αττικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πιο πρόσφατες παρουσιάσεις μας στο εξωτερικό: τον Αύγουστο 2004 στο Cagliari της Σαρδηνίας, τον Ιούλιο 2005 στη Γαλλική Ριβιέρα: Νίκαια, Κάννες, Μονακό, τον Ιούλιο του 2006 στο Sharm el Sheikh της Αιγύπτου, τον Ιούλιο 2007 στο Porto της Πορτογαλίας, τον Ιούλιο του 2008 στην Πράγα της Τσεχίας, και τον Ιούλιο του 2009 συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο χορού στη Μάλαγα της Ισπανίας, το 2010 στη Σικελία και σε πολλά ακόμη.
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, εκτός της ερευνητικής μελέτης που πραγματοποιεί πάνω σε θέματα τοπικής ιστορίας και λαογραφίας έχει δημιουργήσει επίσης, ιματιοθήκη, ξεκινώντας με την αυθεντική, παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής την εμπλούτισε με νησιώτικες φορεσιές, θρακιώτικες και συνεχίζει με άλλες παραδοσιακές. Αξιοσημείωτη είναι η ιδιαίτερη προσπάθεια για την καταγραφή τόσο των ηθών και εθίμων όσο και των τραγουδιών και χορών του Πολυδενδρίου. Μέρος της δουλειάς του Λαογραφικού Συλλόγου έχει παρουσιαστεί και στην ελληνική τηλεόραση (κανάλι ΕΤ3, ALPHA). Υπεύθυνος εκμάθησης των παραδοσιακών χορών είναι ο κ. Γιάννης Γαντζίας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς και πρόεδρος η Δρ. Μαρία Παρδάλη.