Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος

Τοποθεσία: Ιωάννινα Νομός: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Περιφέρεια: Ήπειρος

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1977, όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας του είναι χρυσοχόος και κατάγεται από την Κόνισκα ορεινής Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας και η μητέρα του είναι εκπαιδευτικός και κατάγεται από τη Γουριά Μεσολογγίου. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές, θεωρητικές και πρακτικές, στα επτά του χρόνια, στην αρχή στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών στα Γιάννενα και αργότερα στο Ηπειρωτικό Ωδείο. Τα πρώτα όργανα που διδάχθηκε ήταν αρμόνιο, κιθάρα, μπουζούκι και κρουστά. Στην ηλικία των δέκα ετών ξεκινά να σπουδάζει φλάουτο και λίγο αργότερα παραδοσιακό κλαρίνο.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος μουσικών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπονεί διδακτορική διατριβή για τα Ζαγοροχώρια Ηπείρου.

Ως φλαουτίστας υπήρξε ιδρυτικό και βασικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ιωαννίνων από το 1987 και έχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες σε όλον τον Ελλαδικό χώρο καθώς και σε χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιαπωνία) με διαπρεπείς ξένους και Έλληνες μαέστρους. Επίσης συνέπραξε με τη συγκεκριμένη ορχήστρα και ως σολίστ (φλάουτο, πίκολο) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρακολούθησε σεμινάρια φλάουτου με τους Ηλία Μπάρμπα, Urs Ruttiman (καθηγητής φλάουτου Ωδείου Αθηνών), Δημήτρη Φωτόπουλο (καθηγητής φλάουτου Ορφείου Ωδείου).

Τον Ιούνιο του 1997, από το Απολλώνειο Ωδείο, παίρνει το πτυχίο αρμονίας με καθηγητή το μουσουργό Βασίλη Δέλλιο, τον Ιούνιο του 2001 το δίπλωμα φλάουτου με «άριστα παμψηφεί» με καθηγητή τον Θανάση Κατάρα και τον Ιούνιο του 2006 το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Αιγάλεω.

Video Gallery

 
Ως παραδοσιακός κλαρινίστας πήρε τα πρώτα του μαθήματα δίπλα στο μεγάλο Ηπειρώτη δάσκαλο Γρηγόρη Καψάλη. Η μετέπειτα πορεία του στην παραδοσιακή μουσική βασίστηκε στην προσωπική του μελέτη και έρευνα. Από μικρός συμμετείχε σε πολλούς παραδοσιακούς γάμους και πανηγύρια στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και του υπόλοιπου Ελλαδικού χώρου, καθώς και σε συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε συναυλίες, δισκογραφία, παραστάσεις καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα με τους: Μ.Θεοδωράκη, Γ.Μαρκόπουλο, Γ.Νταλάρα, Χ.Αλεξίου, Γλυκερία, Χρ.Νικολόπουλο, Ν.Βενετσάνου, Δ.Μπάση, Μ.Δημητριάδη, Γ.Ανδρεάτο, Κ.Θωμαΐδη, Ελ.Δήμου, Β.Λέκκα, Δ.Κοντογιάννη, Μπ.Τσέρτο, Στ.Κόκκοτα, Λ.Χαλκιά, Α.Βαρδή κ.ά. από τον έντεχνο λαϊκό χώρο, αλλά και από τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής με τους: Σοφία Κολλητήρη, Τασία Βέρρα, Χρόνη Αηδονίδη, Κ.Δοϊτσίδη, Σ.Σιάτρα, Βασίλη Σκουλά, Σ.Μπέλλο, Χρήστο Τσιαμούλη, Εστουδιαντίνα, Αντώνη Απέργη, Ross Daly, Huun Huur Tu, Κρόταλα κλπ.

Έλαβε μέρος ως εκτελεστής σε μεγάλες ορχήστρες, σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Ηρώδου Αττικού και σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 2004 έλαβε μέρος στις ηχογραφήσεις για τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Δίδαξε τέσσερα χρόνια παραδοσιακά πνευστά στο Τ.Ε.Ι. Άρτας στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Σήμερα είναι καθηγητής του Ωδείου Αθηνών στην τάξη του παραδοσιακού κλαρίνου και είναι μέλος του μουσικού σχήματος «ΤΑΚΙΜ».

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Χρήστος Ζώτος

Γεννημένος στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας με καταγωγή από οικογένεια μουσικών, είναι ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαούτου