Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

“Αμοργιανό μου Πέραμα” της Αμοργού – Video

Τοποθεσία: Αμοργός Νομός: ΚΥΚΛΑΔΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Κυκλαδίτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ίσως το σήμα κατατεθέν – τραγούδι της Αμοργού, του ευλογημένου αυτού τόπου των Κυκλάδων (στο Νότιο Ανατολικότερο σημείο τους), είναι το Αμοργιανό μου Πέραμα.

Αμοργιανό μου Πέραμα

Υπάρχουν πολλές εκτελέσεις του, σήμερα όμως θα ακούσουμε μια εκτέλεση σε ερμηνεία της Γιασεμή Σαραγουδά.

Το “πέραμα” (λέξη που αναφέρεται στο κομμάτι) ήταν είδος δικάταρτου ιστιοφόρου πολύ συνηθισμένου στο Αιγαίο μέχρι και τις αρχές τουλάχιστον της δεκαετίας του 1960.

Ακόμη μια σπάνια εκτέλεση ακούστε εδώ (από το αρχείο της xefteri):

Πρόκειται για μια σπάνια εκτέλεση του Γιάννη Μπαρδάνη (κατά κόσμον με παρατσούκλι Σταματοϊάννης) με καταγωγή την Απείρανθο της Νάξου. Κατά πάσα πιθανότητα η ηχογράφησή της χρονολογείται τουλάχιστον 20 χρόνια πριν. Ο Γιάννης Μπαρδάνης (απεβίωσε το 2010) ήταν αδερφός του επισης ξακουστού βιολιτζή, Σταμάτη Μπαρδάνη.

Το “ταξίμι” πρόκειται για έναν κατεξοχήν μουσικό όρο. Είναι αυθόρμητοι αυτοσχεδιασμοί κατά την εκτέλεση κομματιών παραδοσιακής μουσικής. Είναι λέξη αραβικής προέλευσης και αποτελεί σημάδι επηρεασμού της μουσικής από τη γειτονική Τουρκία. Η λέξη “taksim” σημαίνει διαίρεση, ενώ τα ταξίμια γίνονται από σολιστικά όργανα (σ.σ. όργανα που φτιάχνονται ώστε να παίζουν σόλο). Παραδείγματα αποτελούν το μπουζούκι και το ούτι (όργανο συγγενές του λαούτου).

Οι συγκεκριμένοι αυτοσχεδιασμοί είναι οι μελωδίες που γίνοται από το εκάστοτε όργανο στην αρχή εκτέλεσης ενός μουσικού κομματιού, ενώ συμβάλλει και στην εξέλιξη της μουσικής, εφόσον εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο μουσικός αυτοσχεδιάζει πάνω σε μια γνωστή βάση.

Ακολουθούν οι στίχοι του “Αμοργιανού Περάματος” (σε ερμηνεία της Γιασεμή Σαραγουδά):

Αμοργιανό είναι το νερό
Αμοργιανή κι η βρύση.

Αμοργιανή είν’κι η κοπελιά
που πάει να γεμίσει…

Αχ αέρα βάζουν οι στεριές
τα λόγια σου είναι μαχαιριές.

Βρύση μου Καταπολιανή,
Νερό μου κρυσταλλένιο (x2).

Δρόσισε το πουλάκι μου σαν,
Σαν έρθει διψασμένο(x2).

Αχ Αμοργιανά περάματα,
Που φέρνετε τα γράμματα.

Πηγή:

Δημήτριος Μαρούλης

Δημήτριος Μαρούλης

Με καταγωγή από Νάξο και Αμοργό, περνάω τους θερινούς μήνες κάθε χρόνο στο νησί της Αμοργού. Διατηρώ το website go-amorgos.gr και μια μικρή περιήγηση στις ενότητες του είναι ικανή να σας πείσει για τη μυστηριώδη δύναμη, την άγρια ομορφιά και γοητεία που κουβαλάει τούτος ο ευλογημένος τόπος, που θαρρείς πως σε ξελογιάζει να χαθείς, να τον εξερευνήσεις εφόσον σε κερδίζει από τη πρώτη στιγμή!

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Πώς κρίνεται ο καλός παραδοσιακός χορευτής;

Πώς κρίνεται ο καλός παραδοσιακός χορευτής; Ποιος τον κρίνει; Και κυρίως, με ποια κριτήρια; Υπάρχουν «κουτάκια» που μπορείς να βάλεις τικ δίπλα και στα 10 κουτάκια, είναι καλός; Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.