Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η Πρωτομαγιά στην Σαμοθράκη

Τοποθεσία: Σαμοθράκη Νομός: ΕΒΡΟΥ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μάιος ή Μάης όπως τον ονομάζουν στο τοπικό ιδίωμα της Σαμοθράκης.Είναι ο μήνας των λουλουδιών και των ανθών.Είναι ο μήνας που ανθίζει η φύση και το όμορφο νησί της Σαμοθράκης γίνεται ακόμα ομορφότερο,κατά την περίοδο αυτήν.Οι κάμποι και τα βουνά ανθίζουν και μοσχομυρίζουν από διάφορα βλαστάρια,λουλούδια και άνθη της φύσης.«Ο Μάης των λουλουδιών που χαίρεται η φύση» και «Απρίλης με τα λούλουδα και Μάης με τα ρόδα» λένε καθ’όλη την διάρκεια της άνοιξης,της ανθοφορίας στο νησί.

‘’Πρωτομαγιά τα λούλουδα γιορτάζουν
και τα πουλιά τα ταίρια τους φωνάζουν’’

Εκείνη την μέρα,την πρώτη του Μα,πρωί-πρωί τα κορίτσια βγαίνανε στις εξοχές και καθήμενες κάτω στην γη,τραγουδούσαν διάφορα μπιγίτια που θέμα τους είχαν τα λουλούδια και τα άνθη. Παλαιότερα δεν υπήρχε το μαγιάτικο στεφάνι στο νησί της Σαμοθράκης,αλλά οι άνθρωποι του νησιού εκείνη την ημέρα γυρνούσαν στην φύση μαζεύοντας διάφορα λουλούδια ή ακόμα πιο συνηθέστερα ήταν τα φύλλα καρυδιάς.Έτσι φτιάχνοντάς τα μια ανθοδέσμη τα κρεμούσαν πάνω από την πόρτα του σπιτιού τους.

Στα νεότερα χρόνια όμως ήρθε στο νησί το πρωτομαγιάτικο στεφάνι και έτσι οι κάτοικοι άρχισαν σιγά-σιγά να δέχονται αυτή την επιρροή και να την ενσωματώνουν άψογα στον πολιτισμός τους. Τα κορίτσια συνήθως γυρνούσαν σε μικρές ομάδες των 4-5 ατόμων για να φτιάξουν το μαγιάτ’κο στεφάνι. Συγκεντρωνόντουσαν σ’ένα προκαθορισμένο σημείο και από εκεί ξεκινούσαν για να πιάσουν τον Μα.Υπήρχαν σημάδια ανταγωνισμού μ’άλλες ομάδες,για το ποια ομάδα θα φτιάξει πρώτη τον Μάη.

Έτσι βρίσκαν μολόχες,καρυδιές και άλλα ανθοφορεμένα πράσινα δέντρα,φυτά και λουλούδια τα δένανε σε μικρές ανθοδέσμες και τα κρεμούσαν πάνω από την πόρτα του σπιτιού τους. Δεν σταματούσαν όμως εδώ,στο παλιό έθιμο του νησιού συνέχιζαν και φτιάχνανε το μαγιάτικο στεφάνι. Βάζανε κάτω στην γη ένα τραπεζομάντηλο και εκεί επάνω τοποθετούσαν τα λουλούδια που θα μάζευαν. Έπειτα στα μαλλιά τους ή στην μαντήλα τους βάζανε διάφορα πολύχρωμα λουλουδάκια.

Έτσι ξεκινούσαν και μάζευαν κλιματαριές και λιγαριές για να κατασκευάσουν την βάση του στεφανιού.Στην συνέχεια δένανε πάνω σ’αυτή την βάση τα ανθισμένα λουλούδια που είχαν μαζέψει στο μεγάλο τραπεζομάντηλο. Το μαγιάτικο στεφάνι το τοποθετούσαν και αυτό καθώς και την ανθοδέσμη πάνω από την πόρτα του σπιτιού τους. Το σπίτι μύριζε όμορφα από τα λουλούδια αυτά. Υπήρχαν πολλά δίστιχα γι’αυτήν την περίπτωση,αλλά δυστυχώς χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι λίγα αυτά τα δίστιχα που έχουμε μπορέσει να διασώσουμε μέσα από μαρτυρίες των ανθρώπων του νησιού,τα οποία είναι τα παρακάτω:

1) Μας ήρθε ο Μάης ανθοδεμένος
Και στολισμένος ροδανθερά
Κι οι πεταλούδες με τ’άνθη παίζουν
Πετούν και ανοίγουν χρυσά φτερά.

1) Πρωτομαγιά τα λούλουδα γιορτάζουν
Και τα πουλιά τα ταίρια τους φωνάζουν
2)Τραγουδούν τον Μάη-Μάη τα πουλιά
Κελαηδούν μέσα στα κλαδιά.
3) Κάλως τον Μάη το χρυσο-Μάη
Με τ’άνθη στολισμένος ήρθες πάλι

1) Μάη-Μάη χρυσο-Μάη
Φεύγω σ’αποχαιρετώ
Με χαρά γυρίζω πάλι
Και σαν πουλί πετώ.
2) Χαιρετούμε με τραγούδια
Τ’άνθη σου τα δροσερά
Που μας έφερες λουλούδια
(Αηδονάκια και δροσιά)3 Τι χαρά;
3) δώσε μας τ’όνειρά σου
Με μιαν άηδονη καρδιά
Μάη δως μου τα φτερά σου
(Τα γοργά σου τα φτερά)3 Τι χαρά;

Πηγή: Τάσος Κυριακίδης

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Σάββατο του Λαζάρου στην Αιανή Κοζάνης

Το έθιμο ανήκει στην κατηγορία των γυναικείων χορευτικών δρώμενων