Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η παράδοση ενώνει για καλό σκοπό!

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Σε όλους τους χώρους δυστυχώς υπάρχει ανταγωνισμός. Ίσως αυτή να είναι η δύναμη που μας ωθεί να προχωρήσουμε μπροστά και να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Αν ήμασταν μόνοι μας μπορεί και να μην είχαμε πια ενδιαφέρον και όρεξη. Αυτός ο ανταγωνισμός όμως θα ήταν καλό να παραμένει σε επίπεδα που δεν οδηγούν σε ακραίες πράξεις και λόγια και μας κρατάνε πίσω.

Στον παραδοσιακό χορό ο ανταγωνισμός είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ανάμεσα σε χορευτές, ανάμεσα σε μουσικούς, ανάμεσα σε μέρη της Ελλάδας, ανάμεσα σε χορευτικά και δασκάλους. Είναι τόσο συχνό φαινόμενο για την ακρίβεια που αν δεν υπάρχει μας φαίνεται περίεργο, εκεί το φτάσαμε το θέμα. Όταν λοιπόν χορευτικοί σύλλογοι έρχονται κοντά και συνεργάζονται για έναν καλό και διαφορετικό σκοπό, θα πρέπει να το αναφέρουμε και να το αναδεικνύουμε. Εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από 10, γίνεται στη Θεσσαλονίκη από τοπικούς συλλόγους η εκδήλωση «Χορεύοντας για τη Ζωή». Κάθε χρόνο τα έσοδα από αυτήν την παραδοσιακή μουσικοχορευτική παράσταση δίνονται και σε έναν διαφορετικό φορέα που έχει ανάγκη ώστε να βοηθήσει και αυτός με τη σειρά του όσους υποστηρίζει.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που αυτή η εκδήλωση κατεβαίνει και στην Αθήνα. Τέσσερα χορευτικά ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση με περιοχές από όλη την Ελλάδα και της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν εξ ’ολοκλήρου στη Φλόγα, στο σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης αυτής θα εργαστούν αφιλοκερδώς. Εδώ θα πρέπει να πούμε, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι οι παραδοσιακές εκδηλώσεις μπορούν υπό νορμάλ συνθήκες να κοστίσουν ιδιαιτέρως ακριβά λόγω των παραδοσιακών φορεσιών, αλλά και των παραδοσιακών οργάνων που συμμετέχουν.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα αυτό είναι πολύ συγκινητική. Ελπίζουμε το θέατρο να γεμίσει ασφυκτικά και να δείξει σε αυτά τα παιδάκια που παλεύουν καθημερινά για την ζωή τους ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω που τα σκέφτονται και θέλουν να τα βοηθήσουν έστω και με 10 ευρώ που είναι το εισιτήριο. Γιατί αυτά τα παιδάκια είναι μια….κατραπακιά στο κεφάλι. Ακριβώς αυτό είναι γιατί σου δείχνουν ότι τα προβλήματά σου είναι μηδαμινά μπροστά στα δικά τους. Γιατί σου θυμίζουν ότι μερικές φορές μπορεί να φταις ακόμα και εσύ ο ίδιος για τα προβλήματα για τα οποία παραπονιέσαι, αλλά εκείνα δεν είχαν ποτέ την επιλογή να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία και στην αρρώστια. Απλά ρίχτηκαν στην μάχη και ελπίζουν να νικήσουν.

Τέτοιες εκδηλώσεις είναι ιδανικά παραδείγματα που δείχνουν ότι η παράδοση δεν είναι ένα σώμα απομονωμένο και αποκομμένο από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Το κοινό του παραδοσιακού χορού και της παραδοσιακής μουσικής είναι πολύ ενεργό και ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει αλλά και να κάνει νέα πράγματα. Υπάρχει άλλωστε σχεδόν πάντα ένα παραδοσιακό τραγούδι για κάθε έκφανση της ζωής μας, είτε αυτή είναι χαρά είτε είναι λύπη. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει η παράδοση από την προσπάθεια για μεγαλύτερη ελπίδα. Σας περιμένουμε όλους την Δευτέρα 8 Ιουνίου, στις 20:00, στο θέατρο «Δόρα Στράτου» για να Χορέψουμε για την Ζωή.

Πηγές:

Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου

Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα αλλά τα ακούσματα από τα Βίλια Αττικής και από το Αμύνταιο Φλωρίνης που κατάγομαι με συντροφεύουν πάντα. Φανατική χορεύτρια παραδοσιακών χορών από τα 7 μου χρόνια, έχω αλλάξει πολλές χορευτικές ομάδες και δασκάλους χορού ώστε να μπορώ να βλέπω το κακό, να εκτιμώ το καλό και να προσπαθώ να το κρατήσω. Ευχή μου είναι να μπορέσουν να δουν όλοι την ομορφιά του ελληνικού παραδοσιακού χορού και να καταλάβουν ότι δεν είναι ντροπή να μας αρέσουν τα κλαρίνα και τα νταούλια.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Πώς κρίνεται ο καλός παραδοσιακός χορευτής;

Πώς κρίνεται ο καλός παραδοσιακός χορευτής; Ποιος τον κρίνει; Και κυρίως, με ποια κριτήρια; Υπάρχουν «κουτάκια» που μπορείς να βάλεις τικ δίπλα και στα 10 κουτάκια, είναι καλός; Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.