Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ασπρόπυργος “Τα Κάλαντα του Λαζάρου”

Τοποθεσία: Ασπρόπυργος Νομός: ΑΤΤΙΚΗΣ Περιφέρεια: Αττική

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου γιορτάζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια με ιδιαίτερα έθιμα.  Στον Ασπρόπυργο, μέσα από διηγήσεις γυναικών που τα είχαν τραγουδήσει ( γεννημένες από το 1901 μέχρι το 1920), τα οποία, μάλιστα, τα έλεγαν στα αρβανίτικα, «ήρθαν στα χέρια μου» τα τοπικά κάλαντα της ανάστασης του Λαζάρου. Έφτιαχναν μια κούκλα, ομοίωμα του Λάζαρου, και γύριζαν στο χωριό, από γειτονιά σε γειτονιά, ενώ το φιλοδώρημά τους ήταν πάντα αυγά. Εύλογα συμπεραίνουμε τον λόγο! Η μελωδία ήταν η ίδια με αυτή του τοπικού αποκριάτικου χορού.

«Σήκω εσύ νέα νύφη
δώσε στον Λάζαρο ένα αυγό
γιατί σκοτείνιασε κι έχει πολύ δρόμο για να πάει στον Μοριά….»

Ερευνώντας την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, βρήκα αρκετές ομοιότητες στους στίχους, τους σχετικούς με τα κάλαντα. Αναρωτήθηκα όμως  για ποιο  λόγο στα Ασπροπυργιώτικα κάλαντα, μέσα στο κείμενο, υπήρχε το μοιρολόι της Παναγιάς (της μεγάλης Παρασκευής) το οποίο δεν το συνάντησα σε κανένα άλλο χωριό της Αττικής, τουλάχιστον σε όσα ερεύνησα.

«Από εκεί μακριά έρχεται μια αντάρα (βοή)
η Παναγία που κλαίει
που κλαίει , που οδύρεται
γιατί της σταύρωσαν το παιδί…»

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το μοιρολόι της Παναγίας προϋπήρχε, και με τα χρόνια πέρασε μέσα στο κείμενο των καλάντων.

 (οι στίχοι είναι σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά)

Πηγή:

Παναγιώτης Πέστροβας

Παναγιώτης Πέστροβας

Ερευνητής λαογραφίας και δάσκαλος παραδοσιακών χορών. Γεννήθηκα το 1972 από Ασπροπύργιους γονείς και διαμένω μόνιμα στη γενέθλια πόλη. Τα ενδιαφέροντά μου, από νεαρή ηλικία, αφορούν θέματα πολιτισμού και λαογραφίας. Από το 1989 μέχρι το 2006 δίδαξα παραδοσιακούς χορούς στα παιδικά τμήματα του Δήμου Ασπροπύργου.

Είμαι υπεύθυνος της χορευτικής ομάδας του Α΄ Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ασπροπύργου. Εργάστηκα ως χοροδιδάσκαλος σε πολλούς συλλόγους στην Αττική και στη Βοιωτία, και διατηρώ εργαστήριο φωτογράφησης παραδοσιακών ενθυμημάτων. Οι δραστηριότητές μου επεκτείνονται και στη μουσική, ειδικά στο παραδοσιακό τραγούδι. Υπήρξα μέλος της παραδοσιακής χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου , και –για ένα διάστημα– ήμουν μέλος της χορωδίας της Δόμνας Σαμίου, με την οποία συμμετείχα και στην ηχογράφηση του άλμπουμ (cd) «Τα πασχαλιάτικα». Επίσης, ασχολούμαι με την σκηνοθετική επιμέλεια μουσικών παραστάσεων και αφιερωμάτων.

Η αγάπη μου για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό με ώθησε να ασχοληθώ επιμελώς με τη συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων και παλιών φωτογραφιών, καθώς και με την έρευνα, στο πεδίο της ελληνικής λαογραφίας. Συμμετείχα σε σεμινάρια παραδοσιακών χορών και παρουσίασα, μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, του δημόσιου ραδιοφώνου και ιδιωτικών σταθμών, θέματα που άπτονται της λαογραφίας του Ασπρόπυργου και ευρύτερα της Αττικής.

Επιπρόσθετα έχω δώσει διαλέξεις με θέματα σχετικά με τη λαογραφία και την ιστορία της περιοχής μου. Από το 2012 είμαι υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Ασπροπύργου και από το 2013 πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ασπροπύργου. Από τον Νοέμβριο του 2014 παρουσιάζω και έχω την επιμέλεια της εκπομπής στο Δημοτικό Κανάλι του Δήμου Ασπροπύργου Attica Tv «Πόσα έχει δει αυτός ο τόπος» έχοντας σκοπό την προβολή του Ασπρόπυργου της Δυτικής Αττικής και ευρύτερα της Αττικής, μέσα από την ιστορία και τις παραδόσεις των ανθρώπων.

Η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία και η συμμετοχή μου σε ομαδικές εκθέσεις με θέμα την Αθήνα, διοργανωμένες από την ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου, ήταν το έναυσμα για την πρώτη μου ατομική έκθεση με θέμα «Αττικής ματιές». Ο εντοπισμός και η συλλογή σπάνιων λαογραφικών θησαυρών, από κάθε γωνιά του Θριάσιου Πεδίου και γενικότερα της Δυτικής Αττικής, αποτελεί σκοπό της ζωής μου καθώς πιστεύω και υπογραμμίζω –σε κάθε ευκαιρία–, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα δημιουργικό μέλλον χωρίς τη γνώση του παρελθόντος.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Αφιέρωμα στον Θωμά Πάτμο από τον Αχιλλέα Τσιάρα

Προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες για τη ζωή και το έργο του Θωμά Πάτμου από τον Αχιλλέα Τσιάρα - Αφιέρωμα