Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

ΚΛΑΡΙΝΟ

ΚΛΑΡΙΝΟ

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Πνευστό όργανο που ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα

Το κλαρίνο αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά της παραδοσιακής μας μουσικής. Εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, ξεκινώντας από την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία και με το πέρασμα των χρόνων, κατέλαβε κύρια θέση στα παραδοσιακά μουσικά σχήματα. Μαζί με το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο αποτελούσαν αυτό που ονομάζουμε “κομπανία” ή “κουμπανία”, το κατ’ εξοχήν λαϊκό συγκρότημα.

Το κλαρίνο είναι πνευστό μελωδικό όργανο το οποίο έχει δυνατό ήχο . Παρόλο που είναι “δυτικού” τύπου όργανο, χάρη στις εξαιρετικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανοπαίκτης, μπορούν να αποδοθούν μουσικές εκφράσεις πάνω σε μοτίβα και δρόμους της αξεπέραστης βυζαντινής μας μουσικής.

Στόχος ενός παραδοσιακού οργανοπαίκτη είναι η όσο το δυνατό πιστότερη απόδοση ενός παραδοσιακού τραγουδιού ή σκοπού με προσοχή στις λεπτομέρειες. Πολλοί οργανοπαίκτες προσπαθούν να προσθέσουν δικά τους στοιχεία, τα οποία εφόσον αποδοθούν σωστά αποτελούν πραγματική ηχητική απόλαυση. Εάν η απόδοση ενός παραδοσιακού κομματιού συνοδεύετε από δακτυλική δεξιοτεχνία, τότε μιλάμε για το απόλυτο συστατικό της αποδοχής του κλαρίνου ως ένα από τα πιο αγαπητά παραδοσιακά όργανα.

 Μουσικοί

  • Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος
  • Κωτσίνης Γιώργος
  • Κώτσικας Δημήτρης
  • Φιλιππίδης Νίκος
  • Χαλκιάς Πετρο-Λούκας

Πηγές

  • Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης
  • Τα Ελληνικά Λαικά Μουσικά όργανα – Φοίβος Ανωγειανάκης – Εκδόσεις Μέλισσα

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

ΛΑΟΥΤΟ

ΛΑΟΥΤΟ

Το λαούτο είναι έγχορδο όργανο, που η σημερινή του μορφή έχει στοιχεία από την αρχαιοελληνική πανδούρα και το αραβικό ούτι.