Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Έθιμο του Άξτου στη Σαμοθράκη

Τοποθεσία: Σαμοθράκη Νομός: ΕΒΡΟΥ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Άξτος είναι ο Αύγουστος στο γλωσσικό ιδίωμα της Σαμοθράκης. Παραμονές του μήνα Αυγούστου, δηλαδή στις 31 Ιουλίου στη Σαμοθράκη, ετοιμάζονταν για το έθιμο του Άξτου. Το έθιμο πραγματοποιούνταν σε κάθε σπίτι ή γειτονιά την ημέρα εκείνη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκινούσαν να περισυλλέγουν διάφορα χόρτα, ξύλα και κοτσίνια, δηλαδή τσαλιά και σταματούσαν τη διαδικασία πριν βραδιάσει, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα όταν νυχτώσει.

«Αα πιταχτούμι ντούν Άξτου σήμια», δηλαδή «θα πηδήξουμε τον Αύγουστο σήμερα», έλεγαν εκείνη την ημέρα. Μόλις βραδιάσει, ένας «μπουμπνίζ’» τα κοτσίνια, δηλαδή βάζει φωτιά στα τσαλιά και μ’ αυτή τη διαδικασία ξεκινάει το έθιμο. Ανάβει η φωτιά και ένας- ένας πριν πηδήξει πάνω από την φωτιά λέει: «Άξτη μ΄ καλ’ Άξτη μ’, όπως μι βιήκις άφσιμ’», δηλαδή «Αύγουστε μου καλέ μου Αύγουστε, όπως με βρήκες , άφησέ με», εννοώντας όπως με βρήκες υγιή, έτσι να με αφήσεις υγιή.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ήθελαν να εξαγνιστούν και να μπουν καθαροί και υγιείς στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και στη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία τιμούν και αγαπούν πολύ.

Τάσος Κυριακίδης

Τάσος Κυριακίδης

Ερευνητής της λαογραφίας του Παγγαίου και της Σαμοθράκης. Γεννήθηκα στους Φιλίππους Καβάλας. Τα ενδιαφέροντά μου από μικρή ηλικία είναι η ενασχόλησή μου με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μου. Η ιδιαίτερη φύση της δουλειάς μου με έφερε πολύ κοντά σε διάφορα μέρη της Ελλάδος που δεν είχα ξανακούσει και έτσι με κίνησε το ενδιαφέρον να μάθω και να ρωτήσω για τον πολιτισμό τους, όπου πολλές φορές το ενδιαφέρον αυτό με οδηγούσε σε καταγραφή και έρευνα κάποιον περιοχών όπως η Τήλος, η Κάλυμνος κ.α.

Με το νησί της Σαμοθράκης από την αρχή ασχολήθηκα πιο επιστημονικά ώστε να φτάσω σε σωστά αποτελέσματα και μέσα από την έρευνα μου και τις καταγραφές μου να φτάσω στην ‘’προώθηση’’ της λαογραφίας του νησιού. Το χωριό μου είναι πλησίον του όρους Παγγαίου, τα βιώματά μου είναι πολλά όπου και αυτά με οδήγησαν να προβώ σε μια πιο έγκυρη έρευνα μέσα από πολλές καταγραφές.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Σάββατο του Λαζάρου στην Αιανή Κοζάνης

Το έθιμο ανήκει στην κατηγορία των γυναικείων χορευτικών δρώμενων