Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ

Βαγγέλης Σίμος

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ο Βαγγέλης Σίμος γεννήθηκε στην Αμοργό. Στιχουργός υπήρξε από παιδάκι, όταν ο θείος του, αδελφός της μητέρας του, ο καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης έπαιζε βιολί στα πανηγύρια και στα βραδινά γλέντια στο νησί και εκείνος έτρεχε δειλά και του ψιθύριζε στ’ αυτί στιχάκια που αυτοσχέδια δημιουργούσε ανάλογα με τις στιγμές. Πέρα απ’ το πρώτο βάπτισμα στα λόγια που ρυθμικά συνεχιζόταν στις μαντινάδες, άρχισε να γράφει στίχους και για όσους αγαπούσε, στην μητέρα του, στη δασκάλα του, στους φίλους του.

Παιδί έρχεται στην Αθήνα. Ο πατέρας του, επιχειρηματίας, ανάμεσα σε άλλα, είχε και τη διαχείριση ενός κινηματογράφου. Ο λαϊκός κινηματογράφος εκείνη την εποχή, αρχές δεκαετίας του 1960, ήταν μαγνήτης έλξης των απλών ανθρώπων ως ένα μεγάλο σχολείο. Εκεί κοντά εμφανίζονταν με τις ορχήστρες τους μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές, όπως η Καίτη Γκρέϋ, η Πόλυ Πάνου, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, η Γιώτα Λύδια κ.ά.

Έτσι, λοιπόν, έγιναν οι πρώτες γνωριμίες του με τους ανθρώπους του χώρου, αλλά ξεπήδησαν και τα πρώτα δείγματα συνθετικής ικανότητάς του – όχι συνειδητοποιημένης – που αποτελούσε ωστόσο τον μοναδικό τρόπο έκφρασής του. Η στιχουργική δραστηριότητα ξεκινά αρχές δεκαετίας του 70, όταν στα χρόνια της δικτατορίας το 1973 γνωρίζεται στην μπουάτ της Πλάκας «ΠΑΡΑΘΥΡΑ» με τον φοιτητή της Νομικής συνθέτη και κιθαρίστα Νίκο Παπακώστα και την Ελένη Βιτάλη που τραγουδούσε εκεί. Ο Νίκος Παπακώστας μελοποίησε τους πρώτους στίχους του που τραγούδησαν σε πολιτικές συναυλίες και αργότερα στο βινύλιο διάφοροι ερμηνευτές εκείνης της εποχής.

Ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Σπανός, το νέο κύμα και αργότερα το έντεχνο τραγούδι επηρέασαν βαθιά τη σκέψη και την ευαισθησία του. Το 1980 γνωρίζει τον Αντώνη Πολίτη – έναν χαρισματικό τραγουδιστή με συνθετικές ικανότητες στο Κέντρο “CAN CAN”. Πρώτος κοινός μόχθος τραγουδιών με μουσική του Αντ. Πολίτη και στίχους Βαγγέλη Σίμου υπήρξαν οι συμμετοχές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1982 με το τραγούδι «Νοσταλγία» που διακρίθηκε ανάμεσα στα πρώτα σε ένα Φεστιβάλ που βραβεύτηκαν τα επτά καλύτερα τραγούδια που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες και το ερμήνευσε η Γκέλη Αυγέρη.

Την ίδια χρονιά (1982) συνεργάστηκαν με τον Μανώλη Αγγελόπουλο, δίνοντάς του τα τραγούδια σε στίχους Βαγγέλη Σίμου και μουσική Αντώνη Πολίτη «Κάθομαι και σκέπτομαι», «Αυτή τη νύχτα» στον προσωπικό του δίσκο L.P. «Μας χωρίζει η ζωή», 1982 Pan Vox.

Άλλη εξίσου σημαντική παρουσία τους στο Φεστιβάλ το τραγούδι τους «Θυμάμαι» το 1983 που διαγωνίστηκε. Το τραγούδι αυτό ερμήνευσαν ο Αντώνης Πολίτης, η Γκέλη Αυγέρη και η Κλεοπάτρα Μαλάμου. Συνολικά ο Βαγγέλης Σίμος συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τις παρακάτω συμμετοχές:

  • Το 1993 με το τραγούδι «Χορός στην Αρκεσίνη», που ερμήνευσε ο Κομνηνός Ψαρουδάκης, ο οποίος έγραψε και τη μουσική σε στίχους Βαγγέλη Σίμου.
  • Το 1995 με το τραγούδι «Δακρυσμένο φεγγάρι», που ερμήνευσε η Χρυσούλα Σταύρου σε μουσική και στίχους Βαγγέλη Σίμου και πήρε το Πρώτο Βραβείο.
  • Το 1996 με το τραγούδι «Ελπίζω», που ερμήνευσε η Δήμητρα Ντουραλή σε μουσική και στίχους Βαγγέλη Σίμου.

Το 1984 δοκιμάζει τις μουσικοσυνθετικές του ικανότητες σε τραγούδια με δικούς του στίχους και μουσική σ’ ένα δίσκο με το γενικό τίτλο «Τα τραγούδια της φαμίλιας» Gina – Venus. Τραγούδια με λαϊκή, ρεμπέτικη και έντεχνη μουσική φόρμα με τους τραγουδιστές Γιώργο Τζωρτζή, Κατερίνα Αντωνίου, Θανάση Βαμβακούλα. Αυτή του η απόπειρα για μουσική σύνθεση ήταν γι’ αυτόν μία απόδειξη πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει στην σύνθεση η ψυχή, τα βιώματα, γιατί από μουσική γνώριζε μόνο λίγη κιθάρα και πολλά τραγούδια κρυμμένα στα φύλλα της καρδιάς και του νου. Η απήχηση των τραγουδιών αυτών τον βοήθησε να συνεχίσει να γράφει μουσική πάντα με σεμνότητα και προσοχή.

Τον ίδιο περίπου χρόνο ο Αντώνης Πολίτης μελοποίησε επτά τραγούδια του Βαγγέλη Σίμου και τα περιέλαβε στον προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Μεγάλη ώρα».

Το 1985 ηχογραφήθηκε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Βαγγέλη Σίμου σε μουσική Αντώνη Πολίτη και ερμηνεύτηκε από τον Αντώνη Καλογιάννη. Τίτλος του «Τώρα αλλάξαν οι καιροί» και συμπεριλαμβάνεται στο προσωπικό του άλμπουμ με γενικό τίτλο «Και που λες Ευτυχία». 1985/Polydor.

Στα 1987 συνάντησε ο Βαγγέλης Σίμος την Καίτη Γκρέϋ στο Κέντρο «ΕΣΜΕΡΑΛΔΑ», την πλησίασε αυθόρμητα και της θύμισε ότι είχαν ξανασυναντηθεί στα 1980 που τραγουδούσε στην Πλάκα στην μπουάτ «ΖΥΓΟΣ» μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη. Στο βιβλίο του Γιάννη Φλέσσα «Καίτη Γκρέϋ Μουσικά Πορτραίτα Νο 4» η ίδια αφηγείται: «Πριν τέσσερα χρόνια ένα νέο παιδί, ο Βαγγέλης Σίμος με πλησίασε και μου πρότεινε να του τραγουδήσω μία πρόσφατη δουλειά που ετοίμαζε. Από την πρώτη στιγμή που τον είδα με κέρδισε». Το 1990 η Καίτη Γκρέϋ τραγούδησε στίχους του σε έντεκα τραγούδια, ενώ ένα τραγούδι είχε τη μουσική του. Η ίδια ενέκρινε τους συνθέτες Αντώνη Πολίτη, Γιώργο Τζωρτζή, Γιώργο Δράμαλη και Γιώργο Νίγδελη, για τον προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Όταν ακούω Καζαντζίδη» (Polygram 1990). Ο δίσκος αυτός έκανε αξιοπρεπείς πωλήσεις και απέσπασε θετικές κριτικές και σχόλια. Την ενορχήστρωση έκανε ο Γιώργος Τρανταλίδης.

Το 1991 ο Βαγγέλης Σίμος εκπλήρωσε ένα μεγάλο του όνειρο συνεργαζόμενος με τον Γιώργο Ζαμπέτα και δημιουργώντας τον τελευταίο δίσκο του Γ. Ζαμπέτα (το κύκνειο άσμα). Σ’ αυτόν τον δίσκο που είχε τίτλο «Τα ερωτικά» Άλφα Μι 1991, τραγούδησε ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέϋ, ο Μιχάλης Ζαμπέτας, η Χρυσούλα Σταύρου, ο Χρήστος Ζαβάκος και η Ειρήνη Ράϊκου.

Το 1994 συνεργάζεται με τον άνθρωπο που λάτρεψε και θαύμαζε από μικρό παιδί για τη δεξιοτεχνία και το πάθος του στο βιολί, τον Γιώργο Κόρο. Έτσι, δημιουργήθηκε ο δίσκος «Γεια σου Κύριε Κόρο» LYRA, σε μουσική Γιώργου Κόρου και στίχους Βαγγέλη Σίμου. Σε αυτόν τραγούδησαν η Καίτη Γκρέϋ, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Κατερίνα Κόρου, ο Κώστας Σμοκοβίτης, ο Τάσος Γετίμης και η Χρυσούλα Σταύρου. Τον ίδιο χρόνο (1994) δημιουργεί ένα όμορφο νησιώτικο δίσκο LP, σταθμό για το έργο του, με τίτλο «Όμορφό μου καλοκαίρι» LYRA. Σε αυτόν τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη, η Μούσα του Βαγγέλη Σίμου (πρώτη δισκογραφική συνεργασία τους). Επίσης τραγούδησαν η Ελένη Λεγάκη, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Νίκος Κονιτόπουλος και η Χρυσούλα Σταύρου. Ο δίσκος αυτός γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα αγαπήθηκε το τραγούδι «Όμορφό μου καλοκαίρι» που ακούγεται μέχρι σήμερα.

Το 1995 κερδίζει το πρώτο βραβείο Σύνθεσης και στίχου με το τραγούδι «Δακρυσμένο φεγγάρι» με ερμηνεύτρια την Χρυσούλα Σταύρου.

Το 1997 δημιουργεί μία ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά σε στίχους και μουσική Βαγγέλη Σίμου με έναν εξαιρετικό νέο καλλιτέχνη, τον Σπύρο Μπεράντη, με γενικό τίτλο «Δεν φυλακίζομαι». Το 1997 επίσης συμμετείχε με δύο τραγούδια σε στίχους και μουσική στον προσωπικό δίσκο της Γιώτα Λύδια με γενικό τίτλο «Όλα κανονισμένα», με τα τραγούδια «Έτσι είμαι εγώ» και «Τώρα που γύρισα».

Το 1998 δημιουργεί με τον παλιό του συνεργάτη και φίλο Νίκο Παπακώστα το LP «Ταξίδια και όνειρα». Ο Νίκος Παπακώστας έγραψε τη μουσική και τους στίχους των τριών τραγουδιών, ενώ στα υπόλοιπα οκτώ οι στίχοι ήταν του Βαγγέλη Σίμου, με ερμηνευτές τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο, τον Μιχάλη Δημητριάδη, την Φαίη Μάτσου, τον Χρήστο Αγραφιώτη και τη Χρυσούλα Σταύρου.

Το 1999 συμμετείχε στιχουργικά με τέσσερα τραγούδια του στην ολοκληρωμένη δουλειά του Νίκου Παπακώστα με γενικό τίτλο «Δεκατρείς ροκ Ιστορίες», με ερμηνευτή τον Αλέξανδρο Χατζή. Τα τραγούδια αυτά ήταν «Έλεγα», «Τι κι αν έμεινες μόνος», «χωρίς ντροπή» και «μείνε για λίγο».

Το 2000 κυκλοφορεί μια μουσικά ολοκληρωμένη δουλειά του με γενικό τίτλο «Παράθυρο στη θάλασσα» σε στίχους Θανάση Περιστεράκη. Σ’ αυτό το LP συμμετείχαν ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, η Ελένη Λεγάκη, η Νάσια Κονιτοπούλου, η Μαρία Σκουλά, η Λέτα Κορρέ, ο Λευτέρης Βαζαίος, ο Μανόλης Μπαρμπεράκης, ο Μανόλης Κονδύλης και ο Γιάννης Μανωλάς.

Το 2002 κυκλοφορεί ο έντεχνος δίσκος με γενικό τίτλο «Με θάλασσα και ουρανό» σε μουσική και στίχο Βαγγέλη Σίμου και ερμηνευτές τον Βασίλη Λέκκα, την Μαρία Σουλτάτου και τη Νάσια Κονιτοπούλου. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών αυτών έκανε ο Γιώργος Τρανταλίδης.

Το 2004 δημιουργεί έναν καθαρά λαϊκό δίσκο σε μουσική και στίχους δικούς του και με ερμηνεύτριες την Ελένη Βιτάλη και την Πίτσα Παπαδοπούλου με γενικό τίτλο «Δύο δρόμοι, δύο φεγγάρια».

Το 2005 κυκλοφορεί ένα διπλό CD άλμπουμ με γνωστές επιτυχίες του, αλλά και με νέες, με γενικό τίτλο «Τα χρώματα του ουρανού μου» ΜΒΙ.

Το 2007 κυκλοφορεί ο δίσκος σε μουσική του Βαγγέλη Σίμου και έξι τραγούδια σε στίχους Νίκου Καρίμπα, με γενικό τίτλο «Όνειρα γυναικών» ΜΒΙ και ερμηνεύτριες την Πίτσα Παπαδοπούλου, την Μαρία Σουλτάτου, την Ελένη Λεγάκη, την Αργυρώ Καπαρού και τη Χρυσούλα Σταύρου.

Το 2008 κυκλοφορεί το CD με τίτλο «Στον Κύκλο του Χρόνου» ALFA RECORDS και με ερμηνευτές την Πίτσα Παπαδοπούλου, την Μαρία Σουλτάτου, τη Μαρία Σκουλά, τον Μάνο Μουντάκη και τη Χρυσούλα Σταύρου.

Το 2010 κυκλοφορεί το CD με γενικό τίτλο «Κυριακές που δεν έφυγαν». Πρόκειται για μια συλλογή με επιτυχίες της τελευταίας 20ετίας και περιέχει τέσσερα νέα τραγούδια που ερμηνεύει η Πίτσα Παπαδοπούλου και έχουν τίτλο «Καλημέρα ζωή», «Επαναστάτησα», «Σ’ αγαπώ» και «Χάνεσαι».

Το 2012 κυκλοφορεί το Cd “Λίγο πρίν ξημερώσει” που ερμηνεύουν Πίτσα Παπαδοπούλου, Μαρία Σουλτάτου, Ελένη Λεγάκη, Ευα Κανέλλη και Χρυσούλα Σταύρου.

•    2013 – Στον άνεμο – Βαγγέλης Σίμος Μαρία Σουλτάτου

Γενικώς τα τραγούδια του Βαγγέλη Σίμου λειτουργούν σε δύο επίπεδα: θεματικά τα ορίζουν ο έρωτας, η νύχτα, η θάλασσα, η μνήμη, η μοναξιά, η νοσταλγία και στο βάθος τους, στο δεύτερο επίπεδο, αποτελούν καταγραφή προσωπικών βιωμάτων και απεικονίσεων καταστάσεων που παρατήρησε και ταυτίστηκε μαζί τους. Στο έργο του υπάρχει μια πάλη να μη χαθούν οι παλιές, καλές εποχές. Με όση αντοχή διαθέτει αντιπαλεύει τη φθορά και την αλλοτρίωση, με επιμονή στις πολιτιστικές του αξίες, στη λαϊκή έμπνευση, αλλά και στις προσεκτικές τομές στο έντεχνο ύφος.

Οι στίχοι του απλοί, κατανοητοί και γεμάτοι εικόνες, κυλάνε σε χαμηλούς τόνους, χωρίς κορώνες, αλλά με ευαισθησία. Οι μουσικές του έρχονται από το Αιγαίο, αλλά ανακαλούν έντονα τις επιρροές του από το έντεχνο και το λαϊκό γνήσιο τραγούδι. Τα τραγούδια του είναι σύζευξη παρελθόντος, παρόντος. Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μιχάλης Ζαμπέτας, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Καίτη Γκρέϋ, η Γιώτα Λύδια, η Ελένη Βιτάλη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Ηλίας Κλωναρίδης, ο Λευτέρης Μυτιληναίος, ο Βασίλης Λέκκας, η Μαρία Σουλτάτου, η Αργυρώ Καπαρού, η Χρυσούλα Σταύρου, η Κατερίνα Κόρου, ο Αντώνης Πολίτης, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, η Ελένη Λεγάκη, η Νάσια Κονιτοπούλου, η Μαρία Σκουλά, ο Μάνος Μουντάκης, η Αρετή Κετιμέ, η Μαρία Νομικού, ο Λευτέρης Βαζαίος, η Λέτα Κορρέ, ο Μανόλης Μπαρμπεράκης, η Μπέμπα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Τζωρτζής, ο Βασίλης Παϊτέρης, ο Νικόλας Χατζόπουλος κ.ά.

Ο Βαγγέλης Σίμος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή στις 19 Νοεμβρίου 2014, αφήνωντας ένα τεράστιο κενό στους φίλους του εντός κι εκτός του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά κι ένα τεράστιο πλούτο προίκα για τις επόμενες γενεές.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ

Μανόλης Καρπάθιος

Ένας εξαιρετικός μουσικός με καταγωγή από την Κάλυμνο της Δωδεκανήσου με σπουδαίο έργο