Κώτικες Κατίνες τυρόπιτες (τυρόπιτα με τυρί της πόσας)

Τοποθεσία: Κως Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Δωδεκανήσιοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ξέρετε ότι: Στην Κω, κάποιες τυρόπιτες φτιάχνονται σε σχήμα ημικυκλικό και είναι γεμισμένες με κρασοτύρι, κρεμμύδι και αβγό. Οι τυρόπιτες αυτές είναι σφραγισμένες στο δίπλωμά τους με ένα κλειδί και ονομάζονται «κατίνες τυρόπιτες».Το Δεκαπενταύγουστο έφτιαχναν τις τυρόπιτες με το κόκκινο τυρί της πόσας (Κατίνες).

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

    • 1 κιλό αλεύρι
    • 1 φλιτζάνι λάδι
    • ενάμισι φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι
    • 1 φακελάκι μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό
    • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 1 κιλό κόκκινο τυρί
  • 1 φλ. Λάδι
  • Προαιρετικά 1-2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με λίγο νεράκι. Όταν πιούν το νερό τους, προσθέτουμε το λάδι και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τρίβουμε το τυρί και το προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Αφήνουμε να κρυώσει και αν θέλουμε βάζουμε στο μείγμα ένα αυγό.
Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά για τη ζύμη και πλάθουμε τις κατίνες σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Στη συνέχεια, τις πιέζουμε περιμετρικά με το κλειδί της ντουλάπας (που έχει σχήμα και είναι τρυπητό). Και τέλος, τις φουρνίζουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Το «Μικρό Πάσχα» στην Ίμβρο

Μικρό Πάσχα λέγεται το έθιμο που αναβιώνει το Δεκαπενταύγουστο στην Ίμβρο