Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

“Να δεις γιαγιά .. στον κάβο πα να κάθουμαι και να σελιδονίζω” Σεμινάρια από τα Χοροπατήματα

27 Φεβρουαρίου, 2016 @ 17:00 - 28 Φεβρουαρίου, 2016 @ 23:00

Το εργαστήρι μας μετά από σειρά δεκάδων σεμιναρίων (ποικίλης θεματολογίας) έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει ακόμα ένα τριπλό σεμινάριο (στο Δημαρχείο του Γαλατσίου) για τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιοχές του τόπου μας και να εντρυφήσει πιο επισταμένα στους χορούς, τη μουσική τα τραγούδια, αλλά και σε πολλές λαογραφικές και ιστορικές πληροφορίες που τις διαμόρφωσαν, με εισηγητές τρεις άξιους μελετητές και εκφραστές τους αναλόγως.

Το Σάββατο 27/2 στις 5:οο μ.μ. η Πετρουσιώτισσα – Προσοτσανιώτισσα Κατερίνα Καβάζη Αστερίου μας μεταδίδει το στίγμα και την έκφραση της Δράμας μέσα από τα προσωπικά της βιώματα και τις αναμνήσεις από τον παππού μουσικό (Μακεδονική λύρα). Η εισήγηση – διδασκαλία θα συνοδεύεται με Δραμινές γκάιντες, νταχαρέδες και λύρα ενώ θα καταλήξει σε γλέντι. Μεταξύ άλλων ο Πετρουσιώτης λυράρης Ανδρέας Ρεγγής. οι Γιώργος Χατζηαλέξης και Λαζαρος Σαββίδης στον νταχαρέ και οι γκαϊντατζήδες Γιώργης Νίκας και Γιώργος Τρανός.

“Να δεις γιαγιά .. στον κάβο πα να κάθουμαι και να σελιδονίζω” Σεμινάρια από τα Χοροπατήματα

Την Κυριακή 28/2 στις 10:30 π.μ. η Ολυμπίτισσα Αρχοντούλα Λεντάκη θα μας ταξιδέψει Νότια στην Κάρπαθο και στις μουσικοχορευτικές περιστάσεις της οι οποίες κρατούν αλώβητα ζωντανά στους αιώνες στοιχεία της τοπικής κοινωνίας !

Το απόγευμα στις 6:οο μ.μ. ο πλέον ειδικός ερευνητής και μελετητής στο είδος, Νίκος Ζουρνατζίδης,θα προσπαθήσει να μας μεταφέρει (όσο προλάβει) τις μεταβολές του Ποντιακού χορού στις τελευταίες δεκαετίες και μέρος της μεγάλης του δουλειάς, η οποία δικαίως έχει συνδέσει το όνομα του με την παράδοση του Πόντου. Και η δική του εισήγηση θα καταλήξει σε ποντιακό μουχαμπέτι (όπως καλούν οι πόντιοι τα γλέντια τους ), με τον πάντα δίπλα μας Γιάννη Μιχαηλίδη στον κεμετζέ.

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στα 35€(για τα μέλη μας 25) και περιλαμβάνει βεβαίωση συμμετοχής, τα δύο γλέντια, τις μουσικές και το σεμινάριο που θα βιντεοσκοπηθεί (θα αποσταλούν διαδικτυακά), καφέ και κεράσματα την ημέρα καθώς και κρασί στα γλέντια. Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης μεμονωμένα σε μια ή δυο από τις εισηγήσεις με κόστος 12€ εκάστη όπως επίσης η δυνατότητα συμμετοχής μόνο σε ένα ή και στα δύο γλέντια με επιβάρυνση 5€ (έκαστο).

Πληροφορίες
στο 6979118158 (Πασσαδέλλης Κώστας)
στο [email protected]
και σε μήνυμα στο Inbox

Ευχαριστούμε πολύ τον πρόεδρο του πολιτιστικού οργανισμού Γιάννη Βερούλη για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.

* Ο τίτλος που δώσαμε στο σεμινάριο προήλθε από τον Δραμινό χορό “να δεις γιαγιά”, από τον πρωτοχορευτή με τη συνοδεία του στην Κάρπαθο που ονομάζουμε “κάβο” κι από στίχο από το τικ διπλόν “Ρασόπουλο” που λέει “στα κλαδοπά θα κάθουμαι και θα σελιδονίζω” (μετ. θα κάθομαι στα κλαδιά και θα χελιδονίζω) … Είναι σαν να τιμάμε – θυμόμαστε τους προγόνους μας (γιαγιά) και να τους καλούμε να μας χαρουν και να μας ελέγξουν (επιβραβεύσουν/διορθώσουν) που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους χορούς τους !

Σύλλογος

Λεπτομέρειες

Αρχή:
27 Φεβρουαρίου, 2016 @ 17:00
Τέλος:
28 Φεβρουαρίου, 2016 @ 23:00
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση
,

Χώρος Διεξαγωγής

Δημαρχείο Γαλατσίου
Αρχιμήδους & Ιπποκράτους 2
Γαλάτσι, Αττική 11146 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.