Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

Λαϊκοί παραδοσιακοί χοροί της Λευκάδας – Σεμινάριο

15 Μαΐου, 2016 @ 11:00 - 15:00

Λαϊκοί παραδοσιακοί χοροί της Λευκάδας 

Αποτελεί κοινό τόπο ότι τα Ιόνια νησιά και ακόμα περισσότερο το νησί της Λευκάδας δεν έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ανθρώπων του χορού (χορευτών, δασκάλων χορού, ερευνητών κ.λπ.) σε τέτοιο βαθμό όσο άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, η μουσικοχορευτική παράδοση ειδικά της Λευκάδας συνιστά μια ιδιάζουσα και άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση εξαιτίας γεωγραφικών, ιστορικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών κ.λπ. λόγων. Μάλιστα, η μουσικοχορευτική αυτή παράδοση διαμορφώνει ένα ξεχωριστό τοπικό χορευτικό ιδίωμα μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ένα ‘παιχνίδι’ ταυτοτήτων και ετεροτήτων. Το ιδιαίτερο αυτό χορευτικό και πολιτισμικό ιδίωμα θα επιχειρήσει να αναδείξει το παρόν σεμινάριο. Για τον σκοπό αυτό θα παρουσιαστεί το χορευτικό πορτρέτο του νησιού γενικότερα, ενώ έμφαση θα δοθεί στο εθνογραφικό παράδειγμα έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις πλείστες χορευτικές περιστάσεις και από ένα σύνολο επί τη εμφανίσει πια χορών όπως η μηλιά, η λεμονιά, το μπαρμπούνι, τα καραβάκια, ο μπάλος, ο θ(ε)ιακός, ο τέντζερης και η πατινάδα αλλά και συμμετοχικών όπως ο τσάμικος, ο συρτός αργός και ο συρτός γρήγορος ή και των δύο όπως ο χορός Γιάννης ο Μερατιανός / Περατιανός / Μαραθιανός. Μέσα από τη διδασκαλία, την καταγραφή και ανάλυση καθώς και τα εθνογραφικά δεδομένα των χορών αυτών, θα αναδυθεί η σημαντικότητά τους και η συμβολή τους στο ‘παιχνίδι’ ταυτοτήτων και ετεροτήτων του νησιού. Επιπρόσθετα, μέσα από τη διαδικασία αυτή θα αναδειχθεί ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγιση και κυρίως διδασκαλίας του ελληνικού παραδοσιακού χορού γενικότερα.

| ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ |

Εισήγηση – Διδασκαλία: Μαρία Ι. Κουτσούμπα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο του ελληνικού παραδοσιακού χορού στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ΣΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Στους συμμετέχοντες χορηγούνται
– Ενημερωτικό φυλλάδιο με ιστορικά και λαογραφικά κείμενα, βιογραφικά στοιχεία της εισηγήτριας, κ.ά
– Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
– Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το σεμινάριο

| ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ |

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016
Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

Χώρος: ΚΕΠΕΜ, Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη, Αθήνα

Εισήγηση-Διδασκαλία: Μαρία Ι. Κουτσούμπα
Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου

| ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ |

Κόστος συμμετοχής
20 ευρώ
15 ευρώ για μαθητές του Κέντρου και φοιτητές

Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες
210 8811930 (Υπεύθυνη σεμιναρίων χορού, 9πμ – 5μμ, καθημερινές)
210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
15 Μαΐου, 2016
Ώρα:
11:00 - 15:00
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής

Σίμων Καράς ΚΕΠΕΜ
Έρσης 9 και Πουλχερίας
Αθήνα, Αττική 11473 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.