Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

1ο Επιστημονικό Συμπόσιο Ποντιακού Ελληνισμού – Μουσική|Χορός|Ενδυμασία

6 Φεβρουαρίου, 2016 @ 17:00 - 7 Φεβρουαρίου, 2016 @ 23:00

Εισαγωγικό Σημείωμα
Τις τελευταίες δεκαετίες αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για τα ποντιακά δρώμενα, κυρίως στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Μαζί με το ενδιαφέρον φούντωσε και η συζήτηση, άλλοτε καλοπροαίρετη κι άλλοτε όχι, οι διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, χωρίς να λείπουν οι διαστρεβλώσεις και οι αυθαιρεσίες.

Με σεβασμό στη παράδοση των προγόνων μας και με γνώμονα την αντικειμενική και επιστημονική προβολή θέσεων και απόψεων, σε μια προσπάθεια αναζήτησης έγκυρης και έγκριτης πληροφόρησης, πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, ανταποκρινόμενα στη πρόσκληση του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων “ΣΕΡΡΑ”, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν στην διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συμποσίου Ποντιακού Πολιτισμού. Σκοπός και στόχος του εγχειρήματος είναι να δοθεί βήμα και λόγος στην επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, καθ’ ύλην αρμόδια σε θέματα ενδυμασίας, μουσικής και χορού, ώστε μέσα από τις εισηγήσεις να αναδειχθεί με τρόπο έγκριτο και επιστημονικό ο πλούτος και η πολυμορφία του ποντιακού πολιτισμού.

1ο Επιστημονικό Συμπόσιο Ποντιακού Ελληνισμού - Μουσική|Χορός|Ενδυμασία

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι το θέμα κλείνει τελεσίδικα και αμετάκλητα με τα συμπεράσματα του Συμποσίου. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να “ανοίξει” ένας κύκλος συζητήσεων, πάνω στα θέματα ή σε ακόμη πιο εξειδικευμένες εκδοχές τους, με τρόπο υπεύθυνο, σοβαρό και έγκυρο.

Η προσπάθεια μας τοποθετείται πέρα κι έξω από αντιπαλότητες και διαμάχες, διαφωνίες και συγκρούσεις, δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα ούτε στοχεύει να αποκτήσει, απευθύνεται αδιακρίτως σε όλα τα ποντιακά σωματεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε φορείς που έχουν σχέση με τον ποντιακό και γενικά τον προσφυγικό ελληνισμό, επιστημονικά και καλλιτεχνικά σωματεία, αλλά και σε μεμονωμένα πρόσωπα που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να καταθέσουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους. Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχετε και να στηρίξετε την προσπάθεια μας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της συζήτησης προχωρώντας την ένα βήμα πιο μπροστά.

Πρόγραμμα

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 ώρα 5:00 μ.μ.
Θεματολογία: “Ενδυμασία”
Συντονιστής: Χρήστος Γαλανίδης – Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.)

Εισηγήσεις
  • Βλάσης Αγτζίδης – Δρ. Σύγχρονης Ιστορία Α.Π.Θ.
    «Έλληνες στον Μικρασιατικό Πόντο» (ιστορική εισαγωγή)
  • Μαρία Διαμαντίδου – Ερευνήτρια Ποντιακής Ενδυμασίας, Σχεδιάστρια, Ιστορία Τέχνης – Ιστορία Κοστουμιού Uniνersita Degli Studi di Parma
    Ρούλα Τοπτσίδου – Χοροδιδάσκαλος, μέλος επί σειρά ετών στη διοίκηση Πρωτοβάθμιων & Δευτεροβάθμιων οργανώσεων του Ποντιακού χώρου «Η γυναικεία ενδυμασία των Ελληνίδων του Πόντου»
  • Γιάννης Αμαραντίδης – Δρ. Κτηνιατρικής. Ερευνητής της Ελληνικής Λαΐκής Φορεσιάς. «Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα»
  • Μαριάννα Φωτιάδου – Μ.Α. Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Υπ. Δρ. Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Παν/μίου Άμστερνταμ «Οι ποντιακές ενδυμασίες ως πρόβλημα: χρήσεις, αναπαραστάσεις και αφηγήσεις»

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 ώρα 10:00 π.μ.
Θεματολογία: “Μουσική”
Συντονιστής: Στέλιος Ελληνιάδης – Δημοσιογράφος/Ερευνητής

Εισηγήσεις
  • Ζωή Μάργαρη – Εθνολόγος, Πολιτισμική Ανθρωπολόγος και Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Ανακαλύπτοντας τον Πόντο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα»
  • Δημήτρης Ματζούρης – Δρ. Χημικός Μηχανικός. Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής “Σίμωνα Καρά” «Τουρκόφωνη παράδοση τουρκόφωνων και ποντιόφωνων χριστιανικών κοινοτήτων στον Πόντο»
  • Λάμπρος Λιάβας – Καθ. Εθνομουσικολογίας Πανεπ. Αθηνών. Τμήμα Μουσικών Σπουδών «Ποντιακή μουσική και χοροί. Παράδοση και νεωτερισμοί»
  • Ματθαίος Τσαχουρίδης – Δρ. Μουσικής Πρακτικής και Εκτέλεσης – Εθνομουσικολόγος, Goldsmiths University of London «Ποντιακή λύρα, από την παράδοση στην εξέλιξη»

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 ώρα 17:00 μ.μ.
Θεματολογία: “Χορός”
Συντονιστής: Δημήτρης Τομπουλίδης – Μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων / Πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.)

Εισηγήσεις
  • Μαρία Ι. Κουτσούμπα – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών «Χορευτικός, κριτικός και πολιτισμικός γραμματισμός μέσα από το παράδειγμα του ποντιακού χορού»
  • Βασιλική Τυροβολά – Ομότιμος Καθηγήτρια Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Παν. Αθηνών «Πέρα από την ύλη (Συμβολισμός και Νοηματοδότηση στον Ποντιακό χορό)»
  • Βασίλης Καρφής – Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής. Δάσκαλος Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού «Τεχνοτροπικά σχήματα στον ποντιακό χορό»
  • Μυροφόρα Ευσταθιάδου – Υποψ. Δρ. Λαογραφίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπ. Αθηνών «Ελληνική διάλεκτος του Πόντου και ποντιακοί χοροί»
  • Νικόλαος Ζουρνατζίδης – Χοροδιδάσκαλος, Ερευνητής, Συγγραφέας «Η διαμόρφωση της χορευτικής ποντιακής παράδοσης στις δεκαετίες 1960, ’70, ’80»

Παρουσίαση: Ρένια Τσιτσιμπίκου – Δημοσιογράφος
Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ pontianculturedays.org

Λεπτομέρειες

Αρχή:
6 Φεβρουαρίου, 2016 @ 17:00
Τέλος:
7 Φεβρουαρίου, 2016 @ 23:00
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση
,

Χώρος Διεξαγωγής

Πολεμικό Μουσείο
Ριζάρη 2
Αθήνα, Αττική Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.