Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Βόλβη

  • Λίγα Λόγια

Στη βόρεια πλευρά της λίμνης Βόλβη, κατά μήκους της, βρίσκονται δύο μικροί και γραφικοί οικισμοί, η Μικρή και η Μεγάλη Βόλβη που ανήκουν στο Δ.Δ. Βόλβης του Δήμου Ρεντίνας. Σε αντίθεση με αυτό που δηλώνει το όνομα τους, η Μικρή Βόλβη είναι πολυπληθέστερη σε οικισμό και μεγαλύτερη σε έκταση από την Μεγάλη Βόλβη. Ευλογημένοι από το υγρό στοιχείο της λίμνης αλλά και από την εύφορη γη που την περιβάλλει οι δύο οικισμοί στέκουν εκεί αιώνες τώρα, δένοντας αρμονικά με το φυσικό τοπίο.

Στην περιοχή της Μικρής Βόλβης υπήρχε κτισμένο Βυζαντινό κάστρο, πιθανότατα το Βολβόν χτισμένο από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τα ερείπια του κάστρου αυτού αποκαλύφθηκαν όταν κατέβηκε η στάθμη του νερού της λίμνης στα μέσα του 19ου αιώνα.

Μια μικρή ανάβαση στο λόφο που βρίσκεται πίσω από τη Μικρή Βόλβη και μέσα σ’ ένα δάσος αγριελιάς, καρποφόρου ελαιώνα επί Βυζαντινής εποχής, παραμένουν τα ερείπια ενός ελαιουργικού συγκροτήματος κτισμένου το 1325. Είναι το Τζιμηλάρειον, ο βυζαντινός λαδόμυλος, με τον υδρόμυλο που τον κινούσε και τα βοηθητικά κτίσματα ένα οργανωμένο εργαστήριο, ενώ στην περιοχή έχουν εντοπισθεί δύο οικισμοί της εποχής και έχει ανασκαφεί μονόχωρος ναός.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Μπεσίκια, όπως ονομάζονταν οι οικισμοί τότε, γνώρισαν περίοδο άνθησης με συνολικό πληθυσμό στους δύο οικισμούς που ξεπερνούσε τους 5.000 κατοίκους. Το 17ο αιώνα σύμφωνα με τον Εβλιά Τσελεμπή, τα Μπεσίκια, είναι πλούσια πόλη, με τζαμί, ιεροδιδακτήριο, γραμματοδιδασκαλείο, λουτρό, καραβάν σαράι, χάνι και αγορά. Εδρεύει ιεροδίκης και αρχηγός γενιτσάρων, κατοικούν δε σ’αυτήν και πρόκριτοι μουσουλμάνοι.

Ο επισκέπτης των οικισμών μπορεί να απολαύσει την βόλτα του στις όχθες της λίμνης, απολαμβάνοντας τη θέα των βουνών όπως αυτά αντανακλώνται στη λίμνη. Ακόμη θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πάπιες, χήνες, χελώνες αλλά και πλήθος άλλων πτηνών. που χρησιμοποιούν τη λίμνη ως ενδιάμεσο σταθμό στα ταξίδια τους Τέλος, κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στη Μικρή Βόλβη η γιορτή της λιπαριάς, όπου σερβίρεται δωρεάν άφθονη φρέσκια λιπαριά, τσίπουρο και ρετσίνα.

Χάρτης

[mappress mapid="456" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.