Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Βίνιανη Ευρυτανίας

  • Λίγα Λόγια

Χτισμένη σε υψόμετρο 620 μ., η παλιά Βίνιανη με τα όμορφα δίπατα σπίτια, ήταν τα χρόνια της Εθνικής αντίστασης, η έδρα της “Κυβέρνησης του Βουνού”[Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (Π.Ε.Ε.Α)], γεγονός που συνέβαλε να δοθεί αυτό το όνομα στο νεοσύστατο δήμο. Το Μάη, κάθε χρονιάς,γίνονται στο παλιό πέτρινο σχολείο του οικισμού εορταστικές εκδηλώσεις από τον δήμο Βίνιανης για να τιμηθεί το ιστορικό εκείνο γεγονός. Σήμερα μένουν εδώ πολύ λίγοι κάτοικοι, αφού λόγω “κατολισθήσεων” το παλιό πετρόχτιστο χωριό μεταφέρθηκε σε νέο οικισμό, στη θέση “λιβάδια”.

Ως κοινότητα, η Βίνιανη, αναγνωρίστηκε αρχικά με το Β.Δ. 31-8-1912 (ΦΕΚ. Α/216). Απέχουν από το Καρπενήσι η Νέα Βίνιανη 31 χλμ. και η Παλιά Βίνιανη 38 χλμ. Στον λόφο του Άι Γιώργη, υπάρχουν λείψανα αρχαίου φρουρίου, ενώ κοντά στο νεκροταφείο του χωριού, έχουν βρεθεί από τους κατοίκους θραύσματα αρχαίων αντικειμένων. Κοντά στο χωριό, στον Μέγδοβα (Ταυρωπό), υπάρχει ένα παλιό όμορφο πέτρινο γεφύρι. Λίγο μετά ξεκινά το φαράγγι της περιοχής. Η μεγαλοπρέπεια και η ομορφιά του προκαλούν ορειβάτες και οδοιπόρους. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το λατινικό «vinum» που σημαίνει κρασί, λόγω των πολλών και καλών αμπελιών που υπήρχαν εδώ.

Χάρτης

[mappress mapid="489" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.