Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Βασιλεώνοικο

  • Λίγα Λόγια

Το Βασιλεώνοικο ή Βασιλειώνοικο είναι χωριό στην προέκταση προς τα νοτιοδυτικά του Κάμπου της Χίου, σε οδική απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, νότια του βουνού Κορακάρης. Παλαιότερα ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας, ενώ σήμερα υπάγεται στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καμποχώρων (είναι ο μοναδικός οικισμός αυτού του δημοτικού διαμερίσματος). Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, από την οποία απέχει λίγα χιλιόμετρα. Το κοντινότερο χωριό στο Βασιλειώνοικο είναι το Χαλκειός, προς τα δυτικά-βορειοδυτικά.

Η ετυμολογία του ονόματος Βασιλεώνοικο είναι η προφανής, δηλαδή από τις λέξεις βασιλέων + οίκος (η φράση «βασιλέων οίκοι» υπάρχει και στην επιγραφή του Αττάλου). Παλαιότερη γραφή είναι το Βασιλεώνοικος. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν αρκετοί ερειπωμένοι πύργοι στην περιοχή, μεγάλοι και μικροί, από την εποχή της Γενουατοκρατίας. Στην περιοχή Μπουλά βρέθηκαν υπολείμματα αρχαίων τάφων με κτερίσματα. Το χωριό καταστράφηκε εντελώς από τον μεγάλο σεισμό του 1881, «όστις κατέρριψε τά τε οικήματα όλα και τας εκκλησίας του χωρίου».

Χάρτης

[mappress mapid="391" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.