Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ψάρι Κορινθίας

  • Λίγα Λόγια

Το χωριό Ψάρι βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία και μέχρι την31-12-2010 με ακόμα εννέα(9) χωριά αποτελούσαν τον Καποδιστριακό Δήμο Στυμφαλίας. Μετά την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ο δήμος Στυμφαλίας -όπως και ο δήμος Φενεού- ενσωματώθηκαν στον διευρυμένο ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ. Το Ψάρι είναι το πρώτο χωριό του νέου Δήμου που συναντά κανείς ερχόμενος από την Νεμέα, μετά από είκοσι δύο (22) χιλιόμετρα περίπου.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων και η κατοικημένη περιοχή του οριοθετείται προς βορρά από το ύψωμα «Δασάκι» ή « Αη-Λιάς» και το βουνό «Γαλάριζα» (περ.950 μ.), προς ανατολάς από το βουνό «Γαβριάς» (1210 μ.) και την απόληξή του (ύψωμα Κατσαράπα), προς νότο από το βουνό «Πέρα Μεριά» ή «Κουρκούλα» (950 μ.) και προς δυσμάς από το βουνό «Μπρέκος» ή «Κιμπούζι» ή «Σταυραετός» (1.100 μ.). Η κτηματική του περιφέρεια επεκτείνεται εκτός της ανωτέρω περιοχής και σε μέρος των λεγόμενων «Σκοτεινιώτικου» , «Ντουσιαϊτικου» και «Καλλιανιώτικου» κάμπων. Την περιοχή διατρέχουν κυρίως οι ποταμοί «Σοφαίνετος» και «Ασωπός» που τροφοδοτείται με νερά από τη λίμνη της Στυμφαλίας, η οποία και αποτελεί τον κυριότερο υδάτινο πόρο της ευρύτερης περιοχής.Όλης της περιφέρειας δεσπόζει η οροσειρά της «Κυλλήνης» ή «Ζήριας» με τις κορφές της «Ψηλή Κορφή» (2376 μ.) και την κοντινή στο χωριό μας «Μικρή Ζήρια» (2089 μ.).

Περί της προέλευσης της ονομασίας του χωριού ( « -Τι γυρεύει ένα Ψάρι στα βουνά» ρωτούν αρκετοί), διάφορες δοξασίες κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, με κυριότερη βέβαια την μεταφερόμενη από γενιά σε γενιά, ως ασφαλέστερο τρόπο διάσωσης της λαϊκής παράδοσης μέχρι της μέρες μας:
– Σύμφωνα με αυτήν, το προς δυσμάς του χωριού βουνό Μπρέκος, μοιάζει σαν ψάρι με κομμένο κεφάλι. Θέλει ασφαλώς και αρκετή φαντασία για να αποκομίσεις την συγκεκριμένη εικόνα, αλλά είπαμε έτσι το θέλει η παράδοση.

Κατά καιρούς αρκετές απόψεις περί της ονομασίας του χωριού μας διατυπώθηκαν, οι οποίες όμως τελικώς δεν επεκράτησαν, γιατί καμμιά τους δεν προερχόταν από το βάθος του χρόνου και την αξία της ιστορικής πηγής.

Ασφαλέστερη υπάρχουσα ιστορική πηγή σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του χωριού μας, είναι ο εγκωμιαστικός λόγος για τον καταγόμενο από το Ψάρι Άγιο Νικόλαο τον εξ Ιχθύος της Κορινθίας, που συνέγραψε το 1558 ο τότε δεινός θεολόγος της Ορθοδοξίας, Δαμασκηνός ο Στουδίτης. Αναφέρει σχετικά ο Δαμασκηνός, ότι πολύ πριν γεννηθεί ο Άγιος (περίπου το 1520), το χωριό ονομαζόταν «ΙΧΘΥΣ» και στη συνέχεια παραφράστηκε από τους απλούς χωρικούς στην καθομιλουμένη ως «ΨΑΡΙ». Ο τρόπος που αναφέρεται από τον εγκωμιαστή του Αγίου μας, ότι έγινε αυτή η παράφραση δείχνει σαφώς πως η έννοια του παλαιότερου «ΙΧΘΥΣ», καμιά σχέση δεν είχε με την ονομασία «ΨΑΡΙ» που τελικώς επικράτησε, αφήνοντας ίσως να διαφανεί ότι ο όρος «ΙΧΘΥΣ» είχε τον Χριστιανικό προσδιορισμό της εποχής που αποδόθηκε.

Ως παλαιότερη καταγεγραμμένη απογραφή του χωριού, αναφέρεται η απογραφή των Βενετών με την ονομασία «απογραφή GRIMANI», η οποία έγινε το έτος 1700, κατά την οποία καταγράφηκαν 40 κάτοικοι στο Ψάρι (στην απογραφή αυτή δεν καταγράφηκαν οι γυναίκες άνω των σαράντα ετών,(ως μη έχουσες φορολογικό ενδιαφέρον για τις τότε αρχές!). Η πλέον πρόσφατη απογραφή που έγινε το έτος 2011, κατέγραψε 355 κατοίκους και έτσι το Ψάρι κατατάσσεται πληθυσμιακά ως το τρίτο μεγαλύτερο χωριό της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας.

Το Ψάρι αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα το 1912, έτος κατά το οποίο κατασκευαζόταν το παλιό Σχολείο του χωριού (το νέο Σχολείο κτίστηκε στα “αλώνια” το 1963). Ο δημόσιος δρόμος που συνδέει την Νεμέα με το Ψάρι, διανοίχτηκε (με τσάπες και παραμίνες, όπως έλεγαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας) το 1933 και ασφαλτοστρώθηκε το 1977 . Νερό και ρεύμα διατέθηκαν στα σπίτια του χωριού το 1970.

Οι κάτοικοι το χωριού έχουν σαν κύριες ασχολίες τους :
– την Γεωργία (αμπελοκαλλιέργεια, Κορινθιακή σταφίδα, δημητριακά και κηπευτικά),
– την Κτηνοτροφία (μεγάλα κοπάδια αιγοπροβάτων, μονάδες χοιροτροφίας και βοοειδών)
– την Μελισσοκομία

Τα παραγόμενα στο Ψάρι κρασιά – ιδιαίτερα η ερυθρή ποικιλία “Αγιοργίτικο Νεμέας” – είναι από τα καλύτερα της περιοχής και θεωρείται τυχερός όποιος έχει δοκιμάσει αυτό το νέκταρ στα σπίτια του χωριού.

Οι κτηνοτρόφοι υπό την προστασία του τραγοπόδαρου Θεού Πάνα εκτρέφουν εξαιρετικά αιγοπρόβατα τα οποία διαθέτουν κατά κύριο λόγο στα κρεοπωλεία και τις ψησταριές του χωριού. Οι «γουρνοπούλες» που κάθε σαββατοκύριακο ψήνονται στις παραδοσιακές ψησταριές του Βασίλη Κ.Γαλάνη, του Βαγγέλη Γ. Φωτόπουλου και του Νίκου Τ. Σπυρίδωνα προσελκύουν πολύ κόσμο από την περιοχή, την παραλιακή Κορινθία αλλά και την Αθήνα. Το κρασί ρέει άφθονο και το γλέντι συνήθως ανάβει υπό τους ήχους των δημοτικών τραγουδιών της Πελοποννήσου.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί συγχωριανοί μας έχουν αναβιώσει την παραδοσιακή μελισσοκομία στα γύρω βουνά (μέλι ελάτου, ανθέων, θυμαρίσιο κτλ) και έχουν επαναφέρει στα δοχεία του μελιού το άρωμα από τον λευκό ανθό του Ομηρικού φυτού της Ζήρειας «Μώλυ» το οποίο είχε προσφέρει ο Κυλλήνιος Θεός Ερμής στον περιπλανώμενο ήρωα Οδυσσέα για να αντιμετωπίσει τη μαγική σαγήνη της Κίρκης.

Με την ευεργετική αρωγή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) η κοινότητά μας, επαναχάραξε πέντε (5) πανέμορφα αρχέγονα μονοπάτια, τα οποία στις 30/8/2014 παραδόθηκαν στους περιπατητές που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία, τη φύση και τις ομορφιές του χωριού μας.

Το Ψάρι, το χωριό μας, δεν είναι αυτό που λέμε «κατεξοχήν τουριστικός προορισμός», γιατί προς το παρόν δεν διαθέτει καταλύματα. Η περιοχή της λίμνης Στυμφαλίας και ο γειτονικός Φενεός όμως, διαθέτουν αρκετά καλή υποδομή και οι αποστάσεις είναι ιδιαίτερα σύντομες. Γι’αυτό οι ψαγμένοι ταξιδιώτες που αναζητούν τον πρωτόλειο τουρισμό χωρίς τα σύγχρονα φτιασίδια, συχνοπερνούν από το Ψάρι για να θαυμάσουν το Δωρικό- λιτό και απέριττο – τοπίο του, να γευτούν τους υπέροχους μεζέδες και το καταπληκτικό κρασί που προσφέρονται στις παραδοσιακές ψησταριές , να μιλήσουν με τους απλούς ορεσίβιους κατοίκους του και να συμμετάσχουν στα αυτοσχέδια διονυσιακά γλέντια τους.

Χάρτης

[mappress mapid="60" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.