Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Παλαιόπυργος

  • Λίγα Λόγια

Το χωριό Παλαιόπυργος απέχει 25 χιλιόμετρα βόρεια της πόλεως της Ναυπάκτου και είναι το πρώτο ορεινό χωριό που συναντάει κανείς βαδίζοντας την 24η Επαρχιακή οδό που συνδέει τη Ναύπακτο με τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και «βγάζει» στο Δήμο πλατάνου το Θέρμο το Καρπενήσι κτλ.(δες Χάρτη) Είναι χτισμένο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του όρους Αγ.Κωνσταντίνος (Βαλτσανιάς – Βελβιτσιάς) στη νότιο-δυτική πλευρά του και σε υψόμετρο 720μ.

Είναι γνωστό επίσης με το όνομα (τα)Βελβίτσενα ή (τα)Βελβίτσαινα, ονομασία που είχε κατά την τουρκοκρατία, για τη προέλευση καθώς και η σημασία της ονομασίας αυτής δείτε ονοματολογία. Ανήκει στο Δήμο Πυλήνης με έδρα το Σίμο ή (τη)Σίμη σύμφωνα με το «Σχέδιο Καποδίστριας» μαζί με άλλα 10 χωριά : Ανθόφυτο, Γάβρο, Δορβιτσιά, Ελευθέριανη, Μηλιά, Ποκίστα, Στράνωμα, Στύλια , Φαμίλα και το Σίμο (έδρα δήμου).

Ο χώρος κατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 3º αιώνα π.Χ. καθώς μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα σε διάφορες τοποθεσίες του Παλιοπύργου τόσο στην περιφέρεια όσο και σε κεντρικά σημεία. Οι υδάτινοι πόροι και οι πάμπολλες πηγές του κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας και συντέλεσαν στη δημιουργία ενός μοναδικού καταπράσινου τοπίου με έφορα χώματα και κοιλάδες μοναδικής ομορφιάς. Μοναδικό φαινόμενο του τόπου μας αποτελεί ή ύπαρξη 17 εκκλησιών (μαζί με τα ξωκλήσια) μερικές από αυτές έχουν ιστορία αιώνων ενώ η προφορική παράδοση αναφέρει και δυο μοναστήρια (Αγ.Νικόλαος & Αγ.Τριάδα)

Χάρτης

[mappress mapid="127" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.