Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Παλαιά Καβάλα

  • Λίγα Λόγια

Η Παλαιά Καβάλα είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 400μ. στις παρυφές του όρους Σύμβολο, βόρεια της Καβάλας. Ανήκει στο Δήμο Καβάλας, απέχει 15 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη και 8 χιλιόμετρα από την διασταύρωση του στρατιωτικού αεροδρομίου στην εθνική οδό Καβάλας – Δράμας.

Το χωριό της Παλιάς Καβάλας είναι ένας τόπος γνωστός, κυρίως για τα άφθονα και δροσερά νερά του, για τα πανύψηλα πλατάνια, το πολύ καλό κλίμα, αλλά και τις παραδοσιακές ταβέρνες του. Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν την ιδιαίτερη ιστορία του χωριού, στο οποίο οφείλει το όνομα της και η σύγχρονη πόλη της Καβάλας. Κατά την αρχαιότητα υπήρχαν στην περιοχή τα αρχαία Σκάβαλα. Η λέξη προέρχεται από τα πολλά σκάμματα που υπήρχαν εκεί, κυρίως μεταλλεία χρυσού και αργύρου. Αυτά σώζονται έως σήμερα και είναι εύκολο να τα διακρίνει όποιος περιηγηθεί στις πλαγιές γύρω από το χωριό. Θα συναντήσει επίσης σπήλαια, καλντερίμια, παλιές κρήνες και πηγές με γάργαρα νερά. Από τις πηγές της Παλιάς Καβάλας άλλωστε ξεκινούσε το νερό, όπου μέσα από περίτεχνα αυλάκια και γέφυρες, έφτανε έως το υδραγωγείο της Καβάλας (τις γνωστές καμάρες). Είναι γνωστός ως «δρόμος του νερού», μια διαδρομή που αξίζει να περπατήσει κανείς.

Χάρτης

[mappress mapid="335" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.