Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ορεστιάδα

  • Λίγα Λόγια

Η Ορεστιάδα ή Νέα Ορεστιάδα είναι πόλη που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Έβρου στη Θράκη και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Απέχει 977 χλμ. από την Αθήνα, 425 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη 91 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, και βρίσκεται 212 χλμ. βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και μόλις 19 χλμ. νότια της Αδριανούπολης . Έχει 18.426 κατοίκους (απογραφή του 2011) και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού μετά την πρωτεύουσα του την Αλεξανδρούπολη, με πληθυσμό 57.812. Παράλληλα, είναι και πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή μεγαλύτεροι οικισμοί από αυτήν είναι μόνο οι πρωτεύουσες των πρώην νομών της Περιφέρειας.

Νέα Ορεστιάδα είναι η νεότερη και η βορειότερη πόλη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1923 από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από την περιοχή της Αδριανούπολης, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τουρκία με τη Συνθήκη της Λωζάνης (23.07.1923). Το Καραγάτς είχε μετονομαστεί σε Ορεστιάς το 1920, μετά την απελευθέρωση της Θράκης από τον ελληνικό στρατό και παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μαζί με ολόκληρη τη Δυτική Θράκη και το μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Θράκης με τη Συνθήκη των Σεβρών (10.08.1920). Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την Ανακωχή των Μουδανιών (Οκτώβριος 1922), η Ανατολική Θράκη εκκενώθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό της και αρκετοί κάτοικοι της Αδριανούπολης εγκαταστάθηκαν στο Καραγάτς, το οποίο βρίσκεται δυτικά του ποταμού Έβρου και παρέμενε στην ελληνική επικράτεια.

Χάρτης

[mappress mapid="257" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.