Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μονόσπιτα

  • Λίγα Λόγια

Τα Μονόσπιτα είναι πεδινός οικισμός του Νομού Ημαθίας, ανατολικά της Νάουσας και βόρεια της Βέροιας. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», υπάγεται στο Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

Η προέλευση του ονόματος του χωριού είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί στο παρελθόν. Τα σλάβικα έντυπα φαίνεται ότι αναφέρονταν στο χωριό με το όνομα Μινόστιτσα. Ωστόσο, η πρώιμη αρχιτεκτονική του χωριού βασίζονταν στα κλασσικά «μονόσπιτα» της Ελλάδας με μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική όπου όλες οι κατοικίες ήταν ενωμένες μεταξύ τους σχηματίζοντας κάτι αντίστοιχο με τα «terraced houses» της Αγγλίας. Η ύπαρξη 2 τέτοιων παράλληλων κατασκευών προφανώς έδωσαν και την ονομασία στον οικισμό, αναιρώντας την άποψη περί εξελληνισμένου σλαβικού ονόματος.

Τα Μονόσπιτα βρίσκονται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο στην πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας. Από το χωριό διέρχεται ο χείμαρρος Κουτίχας. Οι αποστάσεις από τα γειτονικά χωριά/πόλεις είναι: Βέροια(14 χλμ), Νάουσα (11 χλμ), Αγ. Γεώργιος (2 χλμ), Κοπανός (3,5 χλμ), Χαρίεσσα (3,5 χλμ).

Χάρτης

[mappress mapid="209" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.