Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μικρόπολη

  • Λίγα Λόγια

Η πρώην κοινότητα Μικρόπολης, νυν Δημοτικό Διαμέρισμα Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης βρίσκεται στα δυτικά του Ν. Δράμας σε υψόμετρο 330 μ. στους πρόποδες του Μενοικίου όρους.

Η Μικρόπολη ή Καρλίκοβα, όπως λεγόταν επί τουρκοκρατίας, υπήρξε το κεφαλοχώρι της περιοχής, φημισμένο άλλοτε για τα καπνά του και γνωστό για τους Εθνικούς του αγώνες. Ξεχωρίζει για το ευχάριστο κλίμα και την εξαιρετική θέα προς τις κορυφές του Φαλακρού, καθώς προπολεμικά υπήρξε θέρετρο για παραθέριση και διέθετε σανατόριο λόγω του υγιεινού της κλίματος. Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα που χρονολογούνται στους ιστορικούς χρόνους καθώς και στην Ρωμαϊκή εποχή. Οι κάτοικοι της ήταν Τούρκοι και ντόπιοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που ζούσαν κάτω από τον τουρκικό ζυγό, μέχρι την αποχώρησή τους με την ανταλλαγή το 1922.

Η Μικρόπολη των 1.102 κατοίκων σήμερα, κατοικείται από ντόπιους, Θράκες, Πόντιους, Ορτακινούς, Βλάχους, Σαρακατσάνους και Μικρασιάτες, χωρίζεται δε σε δύο συνοικίες. Ο πληθυσμός της κάποτε έφτανε τους 3.500 κατοίκους και θεωρούνταν μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες του Νομού Δράμας, πόλος έλξης παραθεριστών και πολλών εργατών.
Ξεκινώντας από την πάνω συνοικία, θα δούμε στα στενά και ανηφορικά δρομάκια διώροφα αγροτόσπιτα από τα τέλη του 19ου αιώνα, δείγματα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που διαθέτουν στο ισόγειο αποθήκες και στάβλο ενώ στον όροφο ξεχωρίζει προς τον δρόμο η κλειστή προεξοχή με παράθυρα.

Χάρτης

[mappress mapid="205" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.