Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μελί Μικράς Ασίας

  • Λίγα Λόγια

Το Μελί, ήταν μια σπουδαία κωμόπολη 5.000 κατοίκων κατά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Οι κάτοικοί της ήταν εξολοκλήρου Ελληνόφωνοι, σε αντίθεση με αρκετά χωριά της ευρύτερης περιοχής των Καραπούρνων, που είχαν μεικτούς πληθυσμούς. Η επαρχία Καραπούρνων υπαγόταν διοικητικά στη Σμύρνη και το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής μοιάζει κυρίως με τα ιδιώματα της Χίου, των Οινουσσών, της Δωδεκανήσου, της δυτικής Καππαδοκίας.

To Μελί βρίσκεται στην χερσόνησο της Ερυθραίας, ακριβώς απέναντι από τις Οινούσσες ανατολικά της Χίου και δυτικά της Σμύρνης. Από την Αθήνα μπορεί κανείς να φτάσει με καράβι ή αεροπλάνο μέχρι τη Χίο κι έπειτα να επιβιβαστεί στα μικρά καραβάκια που φτάνουν ως τον Τσεσμέ. Ο σημερινός Τσεσμές (η ελληνική Κρήνη) είναι μια πανέμορφη πόλη εκατό χιλιάδων κατοίκων, τόπος παραθερισμού κυρίως για τους Σμυρνιούς, αφού η πόλη τους απέχει 77 χιλιόμετρα.

Το Μελί σήμερα

Σήμερα στο νότιο τμήμα της πόλης των Μεγάρων βρίσκεται η μικρασιατική συνοικία Μελί. Ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες που προέρχονταν από την ομώνυμη κωμόπολη. Η σημερινή συνοικία κατοικείται από 2000 περίπου απογόνους των προσφύγων οι όποιοι έχουν αναπτύξει ένα σημαντικό βιοτικό επίπεδο προσαρμοσμένο στη ζωή της πόλης των Μεγάρων, διατηρώντας τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους. Οι συνθήκες εγκατάστασης των προσφύγων ήταν παρά πολύ δύσκολες στη νέα πατρίδα. Είχαν πάντοτε στο μυαλό τους τρεις βασικές προτεραιότητες που έφεραν μαζί τους: να επιβιώσουν οι οικογένειες τους, να μορφωθούν τα παιδιά τους και να σώσουν την παράδοση και τον πολιτισμό τους.

Χάρτης

x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.