Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Λεπτόποδα Χίου

  • Λίγα Λόγια

Στην βόρεια πλευρά του νησιού, 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, χτισμένα ανάμεσα στα βουνά της Αμανής και του Πελινναίου, βρίσκονται τα Λεπτόποδα. Το χωριό είναι χτισμένο σε έδαφος βραχώδες και κατωφερικό, ανάμεσα σε δυο χειμάρρους, του Πετρόγουρνου και του Τσιγρίλη, οι οποίοι χύνονται στο χείμαρρο της Γαλατούς.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού. Η μία αναφέρει ότι Λεπτόποδα σημαίνει τόπος που έχει λεπτά (γυμνά) και άγονα πεδία (πεδιάδες), στην πραγματικότητα όμως πεδιάδες δεν υπάρχουν στο χωριό αφού οι πέτρες είναι περισσότερες από το χώμα, αλλά υπάρχουν μικρές επίπεδες εκτάσεις (αναπαυτήρια). Μία άλλη εκδοχή, τοποθετεί την Αριούσια πεδιάδα, την περιοχή όπου έβγαζε τον ξακουστό «αριούσιο οίνο», στο βουνό Λεπέτυμνον (Λέπτυμνο) από το οποίο εικάζουν ότι προέκυψε η παρεμφερής ονομασία Λεπτόποδα. Μία τελευταία αναφέρει ότι στη Χίο ήρθαν διάφορες φυλές από την Πελοπόννησο, τη Βοιωτία και άλλες περιοχές, κάτι το οποίο πιθανολογείται από τα ονόματα των χωριών της Χίου, π.χ Ελάτα από την Ελάτεια Βοιωτίας, Λεοντόποδα (Λεπτόποδα) από το Λεόντιον της παλαιάς Ιωνίας (Αχαΐας) ή από τη Λεοντάρνη (πόλη της Βοιωτίας).

Χάρτης

[mappress mapid="202" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.