Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Καρδάμυλα

  • Λίγα Λόγια

Τα Καρδάμυλα βρίσκονται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων απ΄ την πόλη της Χίου, προς τα βόρεια. Τα Καρδάμυλα χωρίζονται σε δύο χωριά. Τα Άνω Καρδάμυλα είναι το παλαιό χωριό και απλώνεται στον απόκρημνο λόφο «Βουνό της Γριας». Το χωριό χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, τους στενούς του δρόμους τα σκυρόστρωτα σοκάκια του και τα σπίτια του που είναι χτισμένα κυρίως από πέτρα. Στα Καρδάμυλα κατοικούν περίπου 2000 άνθρωποι και στα δύο χωριά. Τα παλαιά Καρδάμυλα περιγράφονται από τον Θουκιδίδη. Τα Καρδάμυλα αποτελούν τη γενέτειρα τους μαχητών της ανεξαρτησίας Χαρτουλάκη (την περίοδο του Μεσαίωνα) και Κοντανιγνώτη (το 1821 στον πόλεμο της ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό). Στα Καρδάμυλα γεννήθηκαν επίσης ο αξιοσέβαστος Νικηφόρος, ιστορικός της Νέας Μονής και ο Γεώργιος Ζολώτας, ιστορικός της Χίου.

Το χαμηλότερο χωριό ονομάζεται Μάρμαρο κι απέχει 2 χιλιόμετρα από το ανώτερο χωριό. Το Μάρμαρο είναι χτισμένο στο εσωτερικό τμήμα της παραλίας και προστατεύεται από το μικρό νησάκι που καλείται και Νησί. Πολλά όμορφα αρχοντικά είναι κτισμένα από τους ναυτικούς και τους πλοιοκτήτες που έχουν προέλευση τα Καρδάμυλα. Διακριτικό σημείο του Μαρμάρου είναι το άγαλμα του Ναύτη των Καρδαμύλων, που δημιουργήθηκε από το γλύπτη Απάρτη, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του λιμανιού. Τα να περπατάς στους στενούς δρόμους του Μαρμάρου είναι μια ευχάριστη εμπειρία η οποία κάνει κάποιον να αισθάνεται την τυπική νησιωτική ατμόσφαιρα της Χίου. Στα Καρδάμυλα πέρα από τις όμορφες και καθαρές παραλίες, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον αρχαίο οικισμό Σπήλια, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς επίσης και άλλες μικρές εκκλησίες που είναι γεμάτες από τις προσφορές των οικογενειών των ναυτικών.

Χάρτης

[mappress mapid="397" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.