Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Οινούσσες

  • Λίγα Λόγια

Οι Οινούσσες ή Οινούσσα έχει έκταση 14,382 τ.χλμ. και 1.050 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Η ονομασία Eγνούσα, που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του νησιού προέρχεται από το αρχαία όνομα του φυτού λυγαριάς, «άγνος», που υπάρχει παντού στο νησί.

Αναφέρεται ήδη κατά τον 6ο αι. π.Χ. από τον Εκαταίο και αργότερα από τον Θουκυδίδη. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι όταν οι Φωκαείς ζήτησαν από τους Χίους να εγκατασταθούν εκεί, ύστερα από την καταστροφή της πόλης τους από τους Πέρσες, οι Χίοι αρνήθηκαν την πώληση του νησιού για να μην χάσουν τα εμπορικά προνόμια. Στο νησί δεν έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφές, έχουν εντοπιστεί όμως λιγοστές αρχαιότητες (οικιστικά λείψανα, ψηφιδωτά κλπ).

Στο λιμάνι της Οινούσσας ο επισκέπτης συναντά το άγαλμα της Οινουσιώτισσας, μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, καθώς οι ελάχιστοι πόροι των νησιών έστρεψαν τους κατοίκους προς τη ναυτιλία και δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ κατάγονται πολλοί εφοπλιστές. Στο νησί δε, λειτουργούν Ναυτικό Λύκειο, Ναυτικό Μουσείο και Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού.

Η Οινούσσα έγινε παγκοσμίως γνωστή όχι μόνο ως το νησί της ναυτοσύνης αλλά και στις 17 Οκτωβρίου 2005 όταν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτη μονάδα κατά το οποίο διαπιστώθηκε σε μια από εννέα εξετασθείσες γαλοπούλες, θετικό δείγμα στην παρουσία αντισωμάτων για τη γρίπη των πτηνών (Η5). Η περιοχή τέθηκε σε καραντίνα (με την απαγόρευση της μετακίνησης προσώπων, οχημάτων, ζώων και πουλερικών)και απολυμάνθηκε.

Χάρτης

[mappress mapid="98" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.