Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αμφίπολη

  • Λίγα Λόγια

Ο Δήμος Αμφίπολης είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε το 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αμφίπολης, Ροδολίβους, Κορμίστας και Πρώτης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 414,3 τ.χλμ και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στα εδάφη του κατοικούσαν τότε 9.182 κάτοικοι (12.940 σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε το Ροδολίβος.

Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Αμφίπολης, στις όχθες του ποταμού Στρυμώνα στη θέση πόλης που παλαιότερα ονομαζόταν «Εννέα Οδοί» ή πολύ κοντά σε αυτήν. Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο της πλούσιας σε πρώτες ύλες περιοχή και εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 8ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα στην περιοχή είναι χτισμένος ο ομώνυμος σύγχρονος οικισμός. Στην Κορμίστα υπάρχει και η Μονή Εικοσιφοινίσσης με 25 μοναχές (50 κάτοικοι στην απογραφή του 2001) η οποία ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό, στο δεύτερο μισό του 9ου ή στις αρχές του 10ου αιώνα.

Στα βόρεια του χωριού Αγγίστα βρίσκεται η παλαιοχριστιανική εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου που είναι από τις παλαιότερες του νομού. Στις 17 Οκτωβρίου 1941, 230 κάτοικοι των χωριών Άνω Κερδύλια και Κάτω Κερδύλια εκτελούνται από τις δυνάμεις της Κατοχής. Εκδηλώσεις μνήμης τελούνται κάθε επέτειο της Σφαγής των Κερδυλίων στις 17 Οκτωβρίου κάθε έτους. Το χωριό Πρώτη είναι η γενέτειρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού με την Ε.Ρ.Ε και τη Ν.Δ Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή

Χάρτης

[mappress mapid="449" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.