Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας

  • Λίγα Λόγια

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι κωμόπολη του νομού Κορινθίας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού, κοντά στα σύνορα με την Αττική, χτισμένη κατά μήκος των ακτών του Σαρωνικού, 65 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Η περιοχή μέχρι τη δεκαετία του 1960 ήταν κυρίως αγροτική ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε η δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα δυτικά του οικισμού. Μεγαλύτερο βιομηχανική εγκατάσταση της περιοχής είναι τα διυλιστήρια της Motor Oil, που βρίσκονται δυτικότερα του οικισμού. Ο πληθυσμός των Αγίων Θεοδώρων σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 5.960 κάτοικοι. Ο πληθυσμός παρουσιάζει αυξητική τάση κατά την διάρκεια του τελευταίου αιώνα

Βορειοδυτικά της πόλης των Άγ. Θεοδώρων , το 1961 η αρχαιολογική Σκαπάνη έφερε στο φως τα ερείπια της αρχαίας Κρομμυώνα με σημαντικά ευρήματα όπως το άγαλμα του Θεού Απόλλωνα , πολλά μελανόμορφα αγγεία , γεωμετρικούς και λακοειδείς τάφους. Την ονομασία αυτή , κατά τον Στράβωνα έφερε όλη η παραλιακή περιοχή του Σαρωνικού και του Ελευσινιακού Κόλπου, Η Κρομμυωνία μέχρι τον 6ο αι. π.Χ. ανήκε στα Μέγαρα, κατόπιν όμως περιήλθε στην Κόρινθο. Υπάρχουν δυο εκδοχές για την ονομασία της αρχαίας Κρομμυώνας. Η πρώτη εκδοχή είναι πως πήρε την ονομασία αυτή επειδή ευνοούσε την ανάπτυξη του κρεμμυδιού και η δεύτερη εκδοχή είναι πως πήρε την ονομασία της από την γιο του Ποσειδώνα Κρόμμο. Η περιοχή έγινε γνωστή από το μύθο της Φαίας, του τρομερού αγριόχοιρου που φόνευσε ο μυθικός ήρωας Θησέας στο πέρασμα του, από την Τροιζήνα προς την Αθήνα. Σημαντικό επίσης εύρημα είναι ένας μικρός κυκλικός χώρος ο οποίος δεν έχει προσδιοριστεί εάν είναι λατρευτικός χώρος ή μικρή ορχήστρα θεάτρου.

Χάρτης

[mappress mapid="420" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.