Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Άδενδρο

  • Λίγα Λόγια

Το Άδενδρο είναι κωμόπολη του Δήμου Χαλκηδόνας στο νομό Θεσσαλονίκης. Αποτελεί εξέλιξη αρχαίου οικισμού της Βοττιαίας και είναι χτισμένο ανάμεσα στους ποταμούς Λουδία και Αξιό. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Κιρτζιλάρ («χέρσα περιοχή»), μέχρι το 1927 οπότε και μετονομάστηκε σε Άδενδρον.

Οι κάτοικοι αποτελούνταν από αυτόχθονες, από λίγους Βλάχους που ήρθαν στην περιοχή στο τέλος του 19ου αιώνα, καθώς και από πρόσφυγες του 1922 περιοχών της Μικράς Ασίας και Θράκης. Αποτελούσε κέντρο διακίνησης προϊόντων και εμπορευμάτων λόγω του Σιδηροδρομικού Σταθμού που υπήρχε και υπάρχει, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κάτοικοι παρουσίασαν μεγάλη ευμάρεια λόγω των πρόσφορων εδαφών του Δέλτα από την καλλιέργεια της γης. Το Άδενδρο έχει 1 δημοτικό σχολείο, 1 παιδικό σταθμό, 1 νηπιαγωγείο και ένα γυμνάσιο-λύκειο. Στο Άδενδρο εχει έδρα η ποδοσφαιρική ομάδα Δόξα Αδένδρου και η ομάδα καλαθοσφαίρισης-πετοσφαίρισης Γαλαξίας Άδενδρου. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 2.079 κατοίκους. Σήμερα είναι έδρα δημοτικού διαμερίσματος.

Χάρτης

[mappress mapid="327" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.