Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

Τρίκαλα: Έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων στο «Κουρσούμ Τζαμί»

13 Δεκεμβρίου, 2014 @ 09:00 - 21:00

|Επαναλαμβανόμενη Εκδήλωση (Προβολή όλων)

Άνοιξε τις πύλες της και θα δέχεται τους επισκέπτες έως την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015, , στον χώρο του «Κουρσούμ Τζαμί» (Οδός Καρδίτσης) η κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρου Εθνομουσικολογίας, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα που καλύπτουν τις 4 βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων.

Χορδόφωνα (ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρες αχλαδόσχημες και φιαλόσχημες, σαντούρι, κανονάκι). Αερόφωνα (φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα), μεμβρανόφωνα (τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι) και ιδιόφωνα (κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες, ηχητικά αντικείμενα). Στην έκθεση παρουσιάζονται ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τελετουργίες.

Πόλο και αφορμή

Τρίκαλα: Έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων στο «Κουρσούμ Τζαμί»

Η έκθεση φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει, όπως τονίστηκε στα εγκαίνια πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλες, συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής (παλαιούς και νεότερους), συγκέντρωση-ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.

Μουσικοχορευτική εκδήλωση (την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, ώρα 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο με τη συμμετοχή λαϊκών οργανοπαικτών της περιοχής, του Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, επιλεγμένων Πολιτιστικών Συλλόγων και μελών των ΚΑΠΗ. Επίσης, στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες. Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις είναι δωρεάν και πραγματοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Μουσείο
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, όπως αναφέρεται, εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου του 1991 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Βασίζεται στη συλλογή από 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας, καρπό 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη.Το 1978 ο Φοίβος Ανωγειανάκης δώρισε τη συλλογή του στο ελληνικό δημόσιο και με την εποπτεία του άρχισαν οι εργασίες ίδρυσης του Μουσείου, που στεγάζεται σ’ ένα παλαιό αρχοντικό του 1840 στην Πλάκα (οικία Λασσάνη) δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Για την οργάνωση και αποπεράτωση του Μουσείου συνεργάστηκαν αρχικά το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και στη συνέχεια το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου και η Ελληνική Εταιρεία Λαογραφικής Μουσειολογίας.Οι στόχοι του Μουσείου και του Κέντρου Έρευνας, έτσι όπως αναφέρονται στον ιδρυτικό του νόμο, είναι, μεταξύ άλλων, η η συλλογή, συντήρηση και έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και γενικά κάθε υλικού χρήσιμου για την έρευνα, μελέτη και προώθηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης.Η προώθηση της έρευνας και μελέτης σε θέματα εθνομουσικολογίας, ως και τεκμηρίωσης και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής, κ.ά.

Πρόγραμμα έκθεσης 
Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο – Κυριακή 09:00-15:00

Του Αποστόλη Ζώη

Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.