Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

“Του αλωνιού πατήματα .. Στο παραθύρ’ λαλήματα” – 21ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού

21 Ιουλίου, 2016 @ 21:00 - 23:30

|Επαναλαμβανόμενη Εκδήλωση (Προβολή όλων)

An event every day that begins at 21:00, repeating until 24 Ιουλίου, 2016

Πρόσκληση

“Ομάδες ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδας ξεκινούσαν για τη «γιορτή του χωριού»… κοινό σημείο, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική και τα έθιμα που “μετέφερε” με τη δική του ξεχωριστή σημασία ο κάθε τόπος”. Το 21 ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού με γνώμονα το παραπάνω έχει βάλει γερές βάσεις δίνοντας και φέτος το παρόν με μια τετραήμερη πανδαισία ηχοχρωμάτων και χορευτικών παραστάσεων από όλη την Ελλάδα προβάλλοντας και διατηρώντας τον “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”. Όπως τότε έτσι και τώρα ομάδες ντόπιων χορευτικών συγκροτημάτων από κάθε γωνιά έρχονται να στηρίξουν το στόχο μας

Έχοντας ήδη καταξιωθεί σαν μια εκδήλωση θεσμός στα χορευτικά δρώμενα της ευρύτερης περιφέρειας, το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού πραγματοποιεί φέτος το 21 ο βήμα του, από την Πέμπτη 21 Ιουλίου έως και την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, με θέμα “ Του Αλωνιού Πατήματα… Στο Παραθύρ΄ Λαλήματα” . Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού προσλαμβάνει πανελλήνιο χαρακτήρα, αφού καταφέρνει να παρουσιάζει πάνω από 25 χορευτικές παραστάσεις, που συνολικά πλαισιώνονται από τουλάχιστον 500 χορευτές και λαϊκές ορχήστρες από κάθε γωνία του Ελλαδικού χώρου, ενώ πάνω από 6000 άτομα παρακολουθούν την εκδήλωση.

“Του αλωνιού πατήματα .. Στο παραθύρ' λαλήματα” - 21ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης στις 21:00’, στο ειδικά διαμορφωμένο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου. Οι Διοργανωτές του Φεστιβάλ, είναι o Πολιτιστικός Σύλλογος με το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου : Κεπενός Ανδρέας
Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Καραγιάννης Ιωάννης

Πανδαισία ηχοχρωμάτων από γκάιντες, λύρες, ζουρνάδες, έθιμα αλλά και χορούς τοπικούς με τραγούδια ξεχασμένα… Για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ Λαϊκού χορού που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου – Χορευτικό Τμήμα δίνει έντονο χρώμα στα λαϊκά δρώμενα της περιοχής μας αλλά και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο χάρη στην συμμετοχή των ντόπιων ομάδων που θα έρθουν στο τόπο μας και θα μας ταξιδέψουν στον δικό τους χωριό, στον δικό τους τόπο μέσα από ντόπιους μουσικούς, ντόπιους χορευτές αλλά και με τα ιδιαίτερα ξεχωριστά δρώμενα. Χαρακτηριστικά οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι:

Από Πάτρα και θα είναι: Τα έξι τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου που θα παρουσιάσουν χορούς από την Ικαρία, το Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία, τα Επτάνησα, τη Πελοπόννησο και τις Σέρρες ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης Πατρών με χορούς από τη Πελοπόννησο o Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών με χορούς από τη Μικρά Ασία και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών θα παρουσιάσει χορούς από την Αριδαία. Από την ευρύτερη Ελλάδα θα μας τιμήσουν: Ο Λαογραφικός – Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γαστούνης & Περιχώρων “Οι Ρίζες μας” που θα μας ταξιδέψει στην Ήπειρο. Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Αη Γιώργη…

“Του αλωνιού πατήματα .. Στο παραθύρ' λαλήματα” - 21ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού

Το πανηγύρι ήταν πολύ κι ο τόπος ήταν λίγος μας τραγουδούν ντόπιοι από το Παρνασσό και την Αράχωβα. Το άκουσμα της πίπιζας και οι χτύποι του νταουλιού θα μας θυμίσουν ένα τοπικό γλέντι με τον Λαογραφικό Όμιλο Αράχωβας. Σαν άκουσα τα χάλκινα με κάλεσε η Έδεσσα. Όμορφος τόπος είναι αυτός μαζί και τα παιδιά του που δίχως το πολιτισμό δεν κάθονται κοντά του. Όμορφες αναμνήσεις θα θυμηθούμε με τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας “Μέγας Αλέξανδρος”. Ένα Γαϊτάνι βρε παιδιά δεν είναι σαν τα άλλα μα είναι της Γραμμενίτσας μοναδικό ξεχωριστό από τ’ άλλα. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το ιδιαίτερο Γαϊτανάκι της Γραμμενίτσας Άρτας που πλαισιώνεται από μεταμφιεσμένους και χορεύεται πάντα με το Τσάμικο Γαϊτανάκι από το Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γραμμενίτσας Ν.Άρτας «Το Γαϊτανάκι».

“Του αλωνιού πατήματα .. Στο παραθύρ' λαλήματα” - 21ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού

Ο Κυνήδαρος της Νάξου είχε βιολιά που στέναζαν λαούτα που βογκούσαν και είχε και τραγουδιστές που τα πουλιά σιωπούσαν. Για πρώτη φορά θα έρθουν ντόπιοι Ναξιώτες να μας παρουσιάσουν ένα Κυνηδαριώτικο γλέντι με τον Σύλλογο Κυνηδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος». Φλογέρα σαν να άκουσα ψηλά στα Kαστανοχώρια με το Λευτέρη Γυφτάκη από τον Βυθό να τραγουδεί δίχως τη στενοχώρια,Να λέει τραγούδια των Πετράδων από το Ζουπάνι- το Πεντάλοφο και τα γύρω χωριά του Άνω Βοϊου, εκεί που η παράδοση μένει ακόμη ζωντανή και μας καλεί να νοσταλγήσουμε μία γιορτή στο Βόϊο με τους Δυτικομακεδόνες και τους ντόπιους από το Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης “Η Αγία Παρασκευή” και το Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου Βοϊου Κοζάνης. Σαν άκουσα Λαζαριάτικα σαν άκουσα λαζαρίνες και η γκάιντα σαν να φώναξε πως θέλει να τραγουδήσει και τα παλιά Ρωμυλιώτικα τραγούδια θέλει να μας θυμίσει με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

“Του αλωνιού πατήματα .. Στο παραθύρ' λαλήματα” - 21ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού

Στοι πόρτες τσοι Μελαμπιανές – όποια κιανε χτυπήσεις-θα βρεις ψυχή θα βρεις καρδιά-παρέα να γλεντίσεις.Έτσι μας τραγουδεί η όμορφη παρέα από τις Μέλαμπες που θα μας παρουσιάσει χορούς, τραγούδια και φυσικά τη Μελαμπιανή καντάδα με τον Σύλλογο Μελαμπιανών Ν. Ρεθύμνης Κρήτης. Στολίσετε τη νύφη μας με ομορφιά και χάρη, για να ‘ρθει το αετόπουλο γυναίκα να τη μπάρει… θα μας πουν ντόπιοι από την Αντιμάχεια της Κώ παρουσιάζοντας έθιμα, χορούς και τραγούδια του γάμου με τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αντιμάχειας Κω «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Ν.Δωδεκαννήσου. Η θράκη σαν μας φώναξε πως θέλει να τραγουδήσει με την Εβρίτικη Ζυγιά να μας νοσταλγήσει. Έθιμα και χορούς θα βιώσουμε από τους Έλληνες πρόσφυγες της Μακράς γέφυρας που εγκαταστάθηκαν στα περίχωρά του Διδυμοτείχου Το Ισαάκιο. Θα βιώσουμε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ το Έθιμο Του Πουρπούρη με τη συμμετοχή του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη» Ν.Έβρου. Πρόσφυγες από τον Πόντο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Βιώματα, χορούς και τραγούδια θα γευτούμε από τη Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις». Ο ήχος του Σεραϊκού ζουρνά μας ελκύει να χορέψουμε στο ρυθμό αυτού του αρχαίου οργάνου. Το Χορευτικό Τμήμα του Σουλίου θα μας ταξιδέψει στις Σέρρες παρουσιάζοντας ένα Σερραϊκό γλέντι με τη ζυγιά του Αριστείδη Δράμαλη και ζώντας από κοντά το έθιμο των Μπαμπούγερων από το Φλάμπουρο με την στήριξη του Συλλόγου Των Απανταχού Φλαμπουριωτών Ν. Σερρών. Δεν θα μπορούσε να λείψει η παρουσίαση των χορών και τραγουδιών από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και συγκεκριμένα των χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους (Σούλι, Πουρναρόκαστρο κ.α) από το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
21 Ιουλίου, 2016
Ώρα:
21:00 - 23:30
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής

Σούλι
Σούλι
Σούλι, Αχαΐας 26500 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.