Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

“Τιμώντας την παράδοση”

24 Ιουνίου, 2016 @ 19:00 - 23:00

Πρόσκληση

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25χρονα της λειτουργίας του, διοργανώνει ένα αφιέρωμα στην ελληνική δημοτική μουσική παράδοση, τιμώντας ορισμένους κορυφαίους εκπροσώπους του χώρου.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού κτηρίου (Πανεπιστημίου 30) θα τιμηθούν για την προσφορά τους: ο Θρακιώτης τραγουδιστής, ερευνητής και δάσκαλος του δημοτικού τραγουδιού Χρόνης Αηδονίδης (γεν. 1928), οι Ηπειρώτες δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης (γεν. 1929) και Πετρολούκας Χαλκιάς (γεν. 1934), ο δεξιοτέχνης στο σαντούρι Νίκος Καρατάσος (γεν. 1931), ο δεξιοτέχνης στο ούτι Νίκος Σαραγούδας (γεν. 1933) με τη σύζυγό του τραγουδίστρια Γιασεμή Κανταρτζόγλου-Σαραγούδα, καθώς και ο δεξιοτέχνης στο λαγούτο Χρήστος Ζώτος (γεν. 1937).

Παράλληλα, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά και στους «ανώνυμους» λαϊκούς τραγουδιστές και μουσικούς, ιδίως στις γυναίκες, ως φορείς του παραδοσιακού ύφους και ήθους του δημοτικού τραγουδιού. Αυτοί θα τιμηθούν συμβολικά στο πρόσωπο της Ανέττας Γεωργουλοπούλου, που βόσκει τα πρόβατά της στα βουνά της Πελοποννήσου, τραγουδώντας καθημερινά τα δημοτικά τραγούδια της περιοχής. Μετά την τελετή, στον αύλειο χώρο του κτηρίου θα πραγματοποιηθεί μουσικο-χορευτική εκδήλωση, όπου θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι τιμώμενοι καθώς και επίλεκτοι παραδοσιακοί μουσικοί, ορισμένοι από τους οποίους είναι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και σε όσους αγαπούν ή επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική δημοτική παράδοση, να πιαστούν και να συν-κινηθούν στον κύκλο του χορού! Τιμώντας τους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες (και στο πρόσωπό τους επώνυμους και ανώνυμους εκπροσώπους της ελληνικής δημοτικής μουσικής), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών δίνει έμφαση στην έννοια της «παράδοσης» ως συγκρότηση, διαχείριση και μεταβίβαση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης.
Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας, διευθυντής του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
24 Ιουνίου, 2016
Ώρα:
19:00 - 23:00
Εκδήλωση Category:

Χώρος Διεξαγωγής

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστημίου 30
Αθήνα, Αττική 10679 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.