Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

Σεμινάριο με χορούς από τη Δράμα στο Ίδρυμα Ζήση

29 Νοεμβρίου, 2015 @ 09:30 - 13:00

15€

Τα χωριά της Δράμας (Ξηροπόταμος Μοναστηράκι, Πετρούσα, Πύργοι, Βώλακας, Καλή Βρύση), παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο που χαρακτηρίζει αυτή την ϕιλόξενη γωνιά της Ανατολικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερο ενδιαϕέρον, εκτός από τους χορούς που συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, παρουσιάζουν ο βαρύς και ο ελαϕρύς αντικρυστός (καρσί), που χορεύονται σε αυτά τα χωριά, και διαϕέρουν κινησιολογικά από το ένα χωριό στο άλλο!

Το μουσικό άκουσμα της περιοχής είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο και μπορεί να χαρακτηριστεί λιτό, με το επικρατέστερο σήμερα μουσικό σχήμα να αποτελείται από δύο λύρες και δύο νταχαρέδες, ενώ δεν λείπουν τα χωριά στα οποία επικρατεί και προτιμάται η γκάιντα.

Σε αρκετά χωριά της Καβάλας και της Δράμας, όπως η Νικήσιανη, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα και ο Βώλακας τηρείται κάθε χρόνο τα Φώτα το λεγόμενο έθιμο των «Αράπηδων». Το έθιμο των «Αράπηδων» πάει πολύ πίσω στην ιστορία, καθώς έχει τις απαρχές του από τους μαύρους πολεμιστές που λέγεται ότι συμμετείχαν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και που με τους αλαλαγμούς τους τρόμαξαν και έδιωξαν τους ελέφαντες των Ινδών αντιπάλων.

Το έθιμο έχει τις παραλλαγές του στα εκάστοτε χωριά, αλλά κοινό στοιχείο αποτελεί η μεταμφίεση των κατοίκων, που ντύνονται με μαύρες προβιές και μακρόστενες μάσκες σαν κεφαλές ζώου. Οι κάτοικοι δημιουργούν ομάδες «Αράπηδων», φορούν κουδούνια και χορεύουν στο δρόμο κάνοντας θόρυβο για να διώξουν τα κακά πνεύματα και τους καλικάντζαρους, ενώ δύο αρχηγοί ομάδων παλεύουν μέχρι τελικής πτώσης. Τέλος, όλοι μαζεύονται γύρω από τον ηττημένο σε μια μυσταγωγία που τελειώνει με την ανάσταση του «νεκρού».

Θα διδαχθούν οι χοροί – τραγούδια:
– Συρτός
– Χασαπιά
– Μπαιντούσκα
– Τσουράπια
– Βαγγελίτσα
– Λαζαρίτσα
– Διαμάντω
– Κόρη Ελένη
– Βαρύς Αντικρυστός Καληβρυσιώτικος(καρσί)
– Ελαφρύς Αντικρυστός(καρσί)
– Μαντζουράνα
– Εσαυζώνικο
– Ιβάνα
– Αηδόνια δεκατέσσερα
– Διαμάντω
– “Να δεις γιαγιά”

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί
– Εισηγητής: Δήμος Γκίκας
– Βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου,
– CD με τους χορούς και τις μουσικές, καθώς και πληροφορίες για τη Δράμα και τη μουσικοχορευτική της παράδοση

Κόστος Σεμιναρίου
15€
10€ για τα ενεργά μέλη του Ιδρύματος

Ώρα προσέλευσης 9.30.
Ώρα έναρξης 10.00
Ώρα λήξης 13.00

Πληροφορίες – Εγγραφές
Γραμματεία Ιδρύματος Ζήση
Τηλέφωνο: 210 68 15 685

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
29 Νοεμβρίου, 2015
Ώρα:
09:30 - 13:00
Κόστος:
15€
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Ίδρυμα Ζήση
Κολοκοτρώνη 5, Πλατεία Δούρου
Χαλάνδρι, Αττική Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.