Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

Ντοκιμαντέρ για τις μουσικές της Άνδρου

6 Απριλίου, 2016 @ 19:30 - 23:00

|Επαναλαμβανόμενη Εκδήλωση (Προβολή όλων)

An event every day that begins at 19:30, repeating until 8 Απριλίου, 2016

Πρόσκληση

Προβολές
ΓΑΥΡΙΟ: Τετάρτη 6 Απριλίου ώρα 20:30 στο καινούριο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου
ΚΟΡΘΙ: Πέμπτη 7 Απριλίου ώρα 19:30 στο ΚΠΕ Κορθίου
ΧΩΡΑ: Παρασκευή 8 Απριλίου ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ενημερωτικό Σημείωμα με θέμα “Παρουσίαση Ταινίας – Ντοκιμαντέρ για τις Μουσικές της Άνδρου”

Η παλαιότερη έρευνα για τις μουσικές της Άνδρου είχε διεξαχθεί με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων στο νησί από τους εθνομουσικολόγους του “Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη”, στα πλαίσια της Πανανδριακής Συνάντησης Παραδοσιακής Μουσικής (Άνδρος 9-11 Νοεμβρίου 2007 και Απρίλιος 2008) και της Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών (Άνδρος, Σεπτέμβριος 2008).

Η ταινία είναι το προϊόν 5ετούς έρευνας και καταγραφής μουσικού υλικού, συνεντεύξεων και κινηματογραφήσεων, μέσα από τις οποίες σκιαγραφήθηκε η εικόνα του “μουσικού χάρτη” της Άνδρου. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή και του Δήμου Άνδρου και είχε τίτλο «Παραγωγή Ταινίας-Ντοκυμανταίρ για τις Μουσικές της Άνδρου».

Η Άνδρος είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσικό ψηφιδωτό, το οποίο μαρτυρά την ιστορική διαδρομή του νησιού. Από τη μια, το αρχέγονο μουσικό ρεύμα της τσαμπούνας. Είχαμε την τύχη να ηχογραφήσουμε και να κινηματογραφήσουμε τους τελευταίους μουσικούς πνευστών του νησιού. Το υλικό αυτό έχει ήδη πλεχτεί με το υλικό από τους νεότερους τσαμπουνιέρηδες. Τα τελευταία χρόνια, με τις Παγκυκλαδικές Συναντήσεις Πνευστών και Νέων Μουσικών που διοργανώθηκαν από τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, το όργανο απέκτησε νέα πνοή. Η ταινία καλείται να εξετάσει το φαινόμενο αυτό.

Από την άλλη η Άνδρος έχει να επιδείξει μια βαρυσήμαντη μουσική παράδοση, όπου κυριαρχεί το βιολί και το σαντούρι. Η μουσική αυτή είναι μάρτυρας της ιστορικής διαδρομής, της οικονομικής ανάπτυξης, της αστικοποίησης κ.λπ. του νησιού. Η Άνδρος ήταν σε άμεση επαφή με τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Κωνσταντινούπολη κατά το παρελθόν, γεγονός που οδήγησε στο “μπόλιασμα” των μουσικών παραδόσεων του νησιού με τη μικρασιατική κληρονομιά. Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Άνδρου είναι το εξής: Ενώ όλοι μας γνωρίζουμε την μικρασιάτικη μουσική μέσα από τη διαμεσολάβηση της παλαιάς δισκογραφίας του γραμμοφώνου, μια και η ζωντανή παράδοση ουσιαστικά ατόνησε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Άνδρο οι μουσικές αυτές παρέμειναν και συνεχίζονται ως τις μέρες μας, από γενιά σε γενιά.

Με άλλα λόγια, η Άνδρος λειτούργησε ως ένα είδος “μουσικού βιότοπου” όπου οι μουσικές με προέλευση τη Μικρά Ασία διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας, συνεχίζοντας μια γραμμική διαδοχή, διασώζοντας σκοπούς, πρακτικές και μια αισθητική, η οποία έχει προ πολλού χαθεί σε άλλα μέρη. Σημειώνουμε ότι η επίδραση της Πόλης και της Μικράς Ασίας ήταν έντονη και σε άλλα Κυκλαδονήσια (όπως η Πάρος και η Νάξος κ.λπ.) κατά το παρελθόν, ωστόσο το ρεύμα αυτό επισκιάστηκε από το νεότερο εμπορικό νησιώτικο ρεπερτόριο. Η ταινία λοιπόν, καλείται να ξετυλίξει το νήμα του γοητευτικού αυτού ρεπερτορίου.

Πάνω απ’ όλα, όμως, μέσα από την ταινία σκιαγραφούνται οι ιστορίες των μουσικών πίσω από τα όργανα και τις μουσικές. Περιγραφές γλεντιών, αφηγήσεις παλαιών συνθηκών ζωής, σύνδεση μουσικής και ναυτικού βίου. Όλα αυτά που, με λίγα λόγια, συνιστούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η μουσική ενός τόπου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Κιτσικούδης, ο οποίος ειδικεύεται στο εθνογραφικό ντοκυμανταίρ. Την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Χάρης Σαρρής, δρ Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου.

Με τιμή
Για το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Τάσος Αναστασίου

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
6 Απριλίου, 2016
Ώρα:
19:30 - 23:00
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.