Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

Επταήμερη Έκθεση Καραγκούνικης Φορεσιάς Νομού Τρικάλων

17 Απριλίου, 2016 @ 09:00 - 21:00

|Επαναλαμβανόμενη Εκδήλωση (Προβολή όλων)

An event every day that begins at 09:00, repeating until 24 Απριλίου, 2016

An event every day that begins at 09:00, repeating indefinitely

Επταήμερη Έκθεση Καραγκούνικης Φορεσιάς Νομού Τρικάλων

Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων & Παράρτημα Φανερωμένης «Οι Θερισταδες» – Πρόσκληση
Ο Λαογραφικός Σύλλογος «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» ιδρύθηκε το 1996 με πλούσια και ποικίλη δράση αναγνωρισμένη από όλους τους ενεργούς πολίτες και επίσημους φορείς. Το 2006 δημιούργησε Παράρτημα στο χωριό Φανερωμένη (Δήμος Φαρκαδόνας).

Πρωταρχικός σκοπός του είναι η διάσωση του οποιασδήποτε μορφής λαογραφικού υλικού της περιοχής και η συνέχιση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς. Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται πλέον για 20 συνεχή χρόνια σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό αλλά πρωτίστως στο χώρο της τοπικής μας κοινωνίας στην οποία εξ αρχής έχει δώσει προτεραιότητα. Αυτό το μαρτυρούν οι αξιόλογες δραστηριότητες πού έχει πραγματοποιήσει κατά τα παρελθόντα έτη.

Από 17/4/2016 μέχρι 24/4/2016 | ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας και αφορά την παραδοσιακή Καραγκούνικη φορεσιά στο νομό Τρικάλων. Η φορεσιά παρουσιάζεται σε όλες τις μορφές λειτουργίας της ανάλογα με την ηλικία των φορέων της και τις περιστάσεις χρήσης της. Ο κύριος σκοπός μας είναι να γνωρίσει το τρικαλινό κοινό την Καραγκούνικη φορεσιά που αποτελεί ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας πολιτισμού της μεγαλύτερης πληθυσμιακής μερίδας του νομού μας. Πρόκειται για μια ενδυμασία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική δομή των κατοίκων της περιοχής όπως και στο συγκερασμό επαγγελμάτων και οικονομικής ανάπτυξης της εποχής που λειτούργησε. Για τους παραπάνω λόγους επιδιώξαμε σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης του νομού , στα πλαίσια του δυνατού, να ξεναγηθούν οι μαθητές όλων των σχολείων γιατί θεωρούμε ότι τέτοιες γνώσεις για τη νεολαία μας αποτελούν σημαντική επένδυση στην τοπική κοινωνία.

Τα μέλη του συλλόγου εργάστηκαν για την έκθεση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με ζήλο και πάνω απ’ όλα με σεβασμό στην παράδοση. Η Καραγκούνικη φορεσιά στο νομό Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία μεγαλύτερη από εκείνη του νομού Καρδίτσας, που δημιουργεί περισσότερες επί μέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική θέση της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιοτάτων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη. Έφταναν στα Γιάννενα και από κει στις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις μέσω των Τρικάλων. Άλλωστε η Τρίκκη υπήρξε επι αιώνες πρωτεύουσα της Θεσσαλίας (από την αρχαιότητα μέχρι και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού) και αποτελούσε ονομαστό κέντρο διακίνησης πνευματικών και υλικών στοιχείων.

Η αίγλη και ωραιότητα της Καραγκούνικης φορεσιάς των Τρικάλων δεν ξεφεύγει και από την αντίληψη των ουδέτερων επισκεπτών της περιοχής, όπως και ξένων περιηγητών οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτή με περίσσιο θαυμασμό . Το ουδέτερο μάτι του ξένου τοπιογράφου Edward Lear που επισκέφτηκε τη Θεσσαλία από τις 15 μέχρι τις 26 Μαΐου 1849 και διερχόμενος τη διαδρομή από τα Τρίκαλα προς το χωριό Νομή, τόσο κατά την κάθοδο όσο και κατά την επάνοδό του που τυχαία απολαμβάνει σε ένα Καραγκούνικο γάμο, παρατηρεί τις Καραγκούνες και περιγράφει την πολύχρωμη φορεσιά τους, χαρακτηρίζοντας αυτές ως τις ωραιότερες γυναίκες στην Ελλάδα.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
17 Απριλίου, 2016
Ώρα:
09:00 - 21:00
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση
,

Χώρος Διεξαγωγής

5ο ΚΑΠΗ Δήμου Τρικκαίων
Theodosopoulou 18
Τρίκαλα, Τρίκαλα 42100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.